מטה המאבק של תושבי מועצת באר טוביה וקרית מלאכי פנה לשב"כ לבדיקת המשקיעים בתחנה ולבג"ץ בבקשה לדחיית הדיון בהקמת תחנת הכוח IPM
מאבק התושבים כנגד תחנת הכוח: "גורמים מפוקפקים" עלולים לרכוש התחנה
"בזמן האחרון הצטברו עובדות רבות המטילות צל כבד על היכולת והנכונות שבהמשך קידום פרויקט תחנת הגז IPM בבאר טוביה" – כך נכתב בהודעה שנשלחה ממטה המאבק של תושבי מועצת באר טוביה וקרית מלאכי, הנמצאים במאבק משפטי כנגד ההחלטה להקים את תחנת הכוח ב"לב אזור תעשייה עמוס בחומרים מסוכנים ובאמוניה תוך קרבה מסוכנת לריכוזי אוכלוסין". התושבים מפרטים כי "קבוצת טריפל-אם, בעלת השליטה ב-IPM, נקלעה לקשיים כספיים קשים ומנהלת מגעים עם גורמים שונים למכירת 30% ממניותיה ב-IPM . בין המשקיעים הנבחנים נמצאים חברה תורכית וכן מיכאל מירילשווילי, אוליגרך ממוצא גיאורגי בעל עבר פלילי, אשר מקור הונו לוט בערפל".
במטה המאבק טוענים כי תחנת הגז המיועדת, IPM, הינה "מיזם תשתית לאומי" וככזו יש חשיבות ממדרגה ראשונה לבדיקת הגורמים העומדים מאחוריה, הן מבחינת הידע והיכולת המקצועיים, ההנדסיים והכספיים העומדים לרשותם, והן מבחינת זהותם.
התושבים אף פנו לשב"כ בנושא ובפנייתם ציינו כי "ידוע הוא כי השב"כ מופקד בין היתר על בדיקת רוכשים פוטנציאלים של מתקני תשתית לאומית, הידיעות האחרונות בדבר שינוי בעלות במיזם IPM בהחלט מעוררות דאגה. מן הראוי לדעתנו, שהשב"כ יבדוק שוב את התהליך, שמא עומדים מאחוריו גורמים מפוקפקים. אין צורך להכביר במילים על הסכנה שיש לביטחון הלאומי נוכח השתלטות של חברה זרה בכלל, וממוצא תורכי בפרט, או של גורמים שהרקע שלהם לוט בערפל ולעיתים אף כולל מעורבות בפלילים – על משק האנרגיה הישראלי".
במקביל פנו התושבים לבג"צ על מנת לדחות את מועד הדיון בעתירתם, שנקבע לחודש הקרוב. עתירתם של התושבים הינה כנגד ממשלת ישראל, הוועדה הארצית לתשתיות לאומיות (ות"ל) וחברת IPM באר טוביה, בבקשה למתן צו על תנאי לביטול החלטת ממשלת ישראל לדחות את הערר שהוגש על החלטת ועדת השרים לענייני פנים, שירותים ושלטון מקומי לאשר את התכנית להקמת תחנת הגז. התושבים טוענים עוד כי מדינת ישראל לא מאפשרת בחינה אמיתית של חלופות קרקע להקמת תחנת הכוח, וכי ההחלטה להקים את תחנת הכוח במיקומה הנוכחי, בלב אזור תעשייה עמוס בחומרים מסוכנים ובאמוניה תוך קרבה מסוכנת לריכוזי אוכלוסין, נשענת אך ורק על זיקת היזם לקרקע.
בפנייתם ציינו העותרים את הסאגה הארוכה בה החברה מחליפה ידיים מעת לעת, את העובדה שבעת חילופי הבעלות האחרונים במהלך שנת 2011 (כאשר עברה החברה לבעלות IPM) הוחלט על ידי הות"ל לדלג על הליך חידוש ההכרזה, הליך הנדרש בכל מיזם שהינו בגדר "תשתית לאומית". זהות היזם העומד מאחורי הקמת התחנה אינה עניין של מה בכך. במסגרת הבקשה להכרזה נדרש היזם להתייחס לניסיון שיש לו בתחום הרלוונטי, ליכולתו הפיננסית וכיו"ב ודילוג על שלב זה משמעותו התעלמות מסוגייה מרכזית זו.
מטה המאבק ציין כי פנה למשיבה בבקשה לקבל פרטים אודות המשקיעים הנבחנים על ידה, אלא שפנייה זו לא זכתה לכל התייחסות או תגובה.
מאבק התושבים לגיטימי ביותר. בעבר כבר התפרסם כי גורמים מאפיונרים השתלטו על פרויקטים שונים בחוות רוח באירופה. חסר לנו שגם פה תתרחש תופעה כזו. בתור מי שיזם את תחום ייצור חשמל פרטי בישראל כבר ב- 1982 (יועד מלכתחילה לאנרגיות מתחדשות וחלופיות יעילות בעלות התחשבות בסביבה) במסגרת משרד האנרגיה והתשתית (כמרכז תכנית ניצול אנרגית הרוח בשנות ה- 80) אני רואה בחיוב את דרישות התושבים ויש להתחשב בהן, בכלל זה גם לגבי ההיבטים הסביבתיים