שלי יחימוביץ' התרעמה על כך שבאוצר לא העלו על דעתם להטיל פיקוח על המחיר. "הנושא הכי דרמטי בימים אלה זו סוגיית הגז – וזה הנושא הכי מוזנח", אמרה היום בדיון בוועדת הכלכלה
עלות ההפקה של הגז הטבעי היא רק רבע ממחירו – טוען הפורום הישראלי לאנרגיה. "המשמעות היא שהחברות עושקות את הציבור הישראלי בכ-5 מיליארד שקל בשנה"
בתמונה: שלי יחימוביץ' ואבישי ברוורמן, בדיון בג"ץ על יצוא הגז. תמונת ארכיון. צילום: חדר מצב
"מתמונת המצב כיום עולה שלא צפויה להתפתח תחרות בזמן הקרוב במשק הגז, בו קיים המונופול של תמר ולוויתן בבעלות נובל אנרג'י וקבוצת דלק אנרגיה", כך אמר היום (ג') אבישי ברוורמן, יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, בדיון מיוחד. "אם לא מפרקים את המונופול צריך לפקח על המחיר כדי למנוע פגיעה בצרכנים ובתעשייה", קבע ברוורמן ואמר כי אם לא ייקבע מחיר תקרה בתוך חודשיים בכוונתו להגיש הצעת חוק בנושא. ממשרד האוצר נטען כי הפיקוח מורכב, אך ההחלטה בנושא תתקבל תוך מספר חודשים.
נועם סגל מהפורום הישראלי לאנרגיה ציין בדיון כי לפי הדוחות של חברת אבנר השותפה במאגר הגז הטבעי תמר, ההערכה היא כי עלות ההפקה של הגז עומדת על בין דולר לדולר וחצי ליחידת אנרגיה, כולל התמלוגים. "יחידה כזו נמכרת היום במחיר של 6 דולר וזה רווח עודף של בין פי 3 לפי 5. המשמעות היא שהחברות עושקות את הציבור בכ-5 מיליארד שקל בשנה".
ח"כ שלי יחימוביץ' אמרה כי הדבר החמור הוא שבאוצר לא העלו על דעתם להטיל פיקוח. "הנושא הכי דרמטי בימים אלה זו סוגיית הגז, וזה הנושא הכי מוזנח. את התקשורת זה לא מעניין, את חברי הכנסת זה לא מעניין וראש הממשלה והשרים משתפים פעולה באופן מוחלט עם חברות הגז וקולם של 99.9% מהציבור לא נשמע – כשגוזרים את גורל משק האנרגיה ל-50 השנים הבאות", אמרה. היא קראה לממונה על הנפט שלא לתת רישיון אחזקה לנובל ודלק בלוויתן כי הם לא עומדים בתנאים, לממונה על ההגבלים לא לאפשר פטור מהסדר כובל ולאוצר לא לתת הנחה בסוגיית המס ולא לפעול לפי הדד ליין שהציבה חברת וודסייד שדורשת לקבל החלטה עד ה-27 במרץ, המועד בו אמור להיחתם הסכם סופי לרכישת 25% מן הזכויות במאגר לוויתן על ידה.
הדיון שהתקיים היום בוועדה נערך ביוזמת היו"ר ברוורמן שביקש להתמקד בנושא הולכת הגז והבטחת מחיר הוגן הן לצרכנים והן לתעשייה, על מנת שהדבר יסייע במאבק ביוקר המחייה. ברוורמן ציין כי פנה כבר לפני שנה לשרי האוצר, האנרגיה והכלכלה בבקשה לקבל תחשיב עלויות – אך עד היום לא התקבלה תשובה. עוד ציין ח"כ ברוורמן כי המחיר שנקבע לחברת החשמל עומד על 5.4 דולר ליחידת אנרגיה (MMBTU) וצריך לבחון מדוע לא לאפשר לתעשיינים לקבל מחיר דומה. הוא הוסיף כי כל דולר במחיר הגז עולה לצרכני החשמל במשק מיליארד שקל בשנה, ולכן קרא לפקח על מחיר הגז.
"רק בשנה האחרונה התחוורה תמונה לפיה כמעט כל המאגרים שלא בבעלות דלק אנרגיה ונובל אנרג'י נמצאו יבשים", אמר אודי אדירי, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר. אדירי טען כי הכוונה המקורית הייתה להבטיח שפע של שחקנים במשק הגז והוסיף כי מוקדם לצפות אם המהלך שמקדם הממונה על רשות ההגבלים, פרופ' דיויד גילה, למכירת מאגרי תנין וכריש יחולל תחרות, אבל ניתן יהיה לבחון זאת בעתיד הקרוב.
ח"כ יצחק וקנין הגיב ואמר כי הרגולטורים לא מסוגלים לעשות כלום מול המונופולים. "לפני 10 שנים אמרו את אותם דברים על משק הגז הביתי, וטענו כי אם ייכנסו 5 או 6 שחקנים חדשים תהייה תחרות, אבל זה לא קרה. איפה שהמדינה הורידה את הפיקוח המחירים עלו, לכן אנחנו חייבים לקבוע מחיר לגז. השרים רק רוצים לפקח על השמנת המתוקה ולעשות מסיבת עיתונאים, הם לא מבינים איפה אנחנו נמצאים ולא מסוגלים לקבל החלטות, ובינתיים הציבור והתעשייה משלמים את המחיר", אמר.
יו"ר רשות החשמל, אורית פרקש הכהן, אמרה כי ההוצאה של הציבור לגז לצורך ייצור חשמל עומדת על 7.5 מיליארד שקל בשנה, שהיא רבע מההוצאה על חשמל. לדבריה, מתוך חשבון חשמל של 600 שקלים חלקו של הגז עומד על 150 שקלים והחלק של הגז רק ילך ויגדל.
הממונה על רשות ההגבלים, פרופ' דיויד גילה, הוסיף כי המטרה של הרשות היא לנסות ליצר תחרות, אך צריך לשקול פיקוח על המחירים במקרה שהתחרות לא עובדת. מנהל תחום כלכלה ותעריפים במשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, קונסטנטין בלוז, טען כי אמנם יש מונופול, אך הוא לא גובה רנטה מונופוליסטית ומחירו נמוך פי 3 ו-5 ממקומות שונים בעולם. הוא הוסיף כי המדינה היא שותף בכיר בהכנסות, והיזמים מקבלים חלק קטן יותר מההכנסות.
מנכ"ל אבנר חיפושי נפט, גדעון תדמור, אמר כי בפועל יש פיקוח על מחירי הגז והם נמוכים ביחס לעולם. לטענתו, מחיר הפקת הגז צריך לכלול גם עלויות פיתוח של מאגרים יבשים ועלויות נוספות ולכן הדבר מורכב, עם זאת טען תדמור כי ניתן לחשב זאת מתוך דוחות החברה. לדבריו, בהשוואה בינלאומית המחירים בישראל יביאו לחיסכון של 20 מיליארד שקל. למרות זאת תדמור סירב לבקשת חברי הכנסת ברוורמן, יחימוביץ' ווקנין לחשוף את עלות ההפקה.