Thames Water היא חברת המים הבריטית השנייה שבחרה בטכנולוגיה ישראלית של "מפל אנרגיה ירוקה"; שוק המים האנגלי עבר הפרטה לפני כ-15 שנה, ומנוהל כיום באמצעות כ-20 חברות מים פרטיות
חברת המים הגדולה באנגליה בחרה בטכנולוגיה ישראלית לטיהור מי שפכים וחיסכון באנרגיה
בתמונה: מערכת מפל בתוך מתקן טיהור שפכים דלתון
חברת הקלינטק "מפל אנרגיה ירוקה" רושמת הישג באנגליה: תספק מערכות לטיהור מי שפכים חוסכות אנרגיה לתאגיד Thames Water, ספק המים והשפכים הגדול בבריטניה.
בשלב הראשון תותקן מערכת של מפל במכון טיהור שפכים (מט"ש) מוניציפאלי בעיר Chesham שמצפון ללונדון. ההתקנה תפתח למפל אפשרויות לשדרג 30 מטש"ים נוספים של חברת תמז ווטר שעדיין פועלים בשיטה הישנה של מאווררי שטח מכניים.
בנוסף, מחר (ב') יארחו ה-Tech Hub וחברת Arup הבריטית מפגש מיוחד בלונדון בנושא טכנולוגיות מים חדשניות בריטניה-ישראל, בהשתתפות בכירי תעשיית המים הבריטית – חברות מים מרכזיות וחברות הנדסה מובילות במדינה – ונציגי 12 חברות של טכנולוגיות מים ישראליות, בהן מפל. לדברי יוני דולגין, מנהל תחום קלינטק ב-Tech Hub, האירוע נערך במסגרת החזון לייצר סינרגיה בין חברות קלינטק ישראליות לבין חברות הנדסה ואינטגרטוריות גדולות בבריטניה המבצעות פרויקטים בכל העולם, על מנת לקדם מיזמים עסקיים משותפים גם הרבה מעבר לגבולות בריטניה.
שוק המים האנגלי עבר הפרטה לפני כ-15 שנה, ומנוהל כיום באמצעות כ-20 חברות מים פרטיות (זכייניות) אשר לכל אחת מהן אחריות מלאה על משק המים באזור שלה. הזכיינים הם גופים פרטיים, ולכן יש להם אינטרס רב למצוא שיטות שיוזילו את עלויות התפעול והאנרגיה וישפרו את הרווחיות שלהם.
Thames Water הינה כאמור חברת המים והביוב הגדולה באנגליה, והיא משרתת בסך הכל כ-14 מיליון לקוחות, מתוכם כ-9 מליון לקוחות בתחום מי השתייה. כמו כן, החברה מטפלת במי שפכים של כ-15 מיליון לקוחות בלונדון והסביבה, כולל אזורים נוספים באנגליה, באמצעות 350 מט"שים. בנוסף לכך, Thames Water הינה יצרנית חשמל, ומשתמשת בגז מתאן שמקורו במי הביוב לייצור אנרגיה מתחדשת לצריכה עצמית, מה שמאפשר לה לחסוך כ-15 מליון פאונד בשנה על הוצאות אנרגיה. החברה מקימה מגוון פרויקטים של תשתיות ניהול מים, כולל כמה מהפרויקטים הגדולים באנגליה ובאירופה בכלל, בהם מתקן ההתפלה הגדול הראשון בבריטניה.
זוהי עיסקה שנייה של מפל באנגליה, לאחר שהתקינה מערכת נוספת במתקן של חברת המים הגדולה Anglian Water הפועלת במזרח אנגליה ומספקת שירותי מים וביוב לכ-6 מיליון לקוחות. מערכת של החברה פועלת במתקן ב-Stanbridgeford מאז יוני 2013 ומהחברה מדווחים כי עד כה הביצועים עולים על כל הציפיות.
מחברת מפל נמסר כי הטכנולוגיה שפותחה בחברה המפחיתה בצורה משמעותית את צריכת האנרגיה ועלויות האחזקה והתפעול של מתקני טיהור שפכים מוניציפאליים ותעשייתיים. הטכנולוגיה מאפשרת חיסכון של עד כ-70% בעלויות תהליך טיהור השפכים, שנחשב לתהליך בזבזני באנרגיה, ובכך עונה על צורך מרכזי של משק המים הגלובלי. המערכת בנויה מיחידות צפות וניידות המזרימות בועות אוויר עדינות אל תוך המים. ניתן להתאים אותה לכל מתקן טיהור, כך שהיא מאפשרת לשדרג גם מתקנים ישנים ולהביא לחיסכון באנרגיה מבלי להקים מתקן טיהור חדש ויקר.
השימוש בטכנולוגיה של מפל מונע זיהום סביבתי כיוון שהיא מייתרת את הצורך לרוקן את השפכים הגולמיים מבריכות או מאגרים אל נחלים או אל הים בזמן התקנה או טיפול במערכת, כפי שקורה לעיתים בשיטה הקונבנציונלית. המערכת יכולה גם לשמש לטיפול בנוזלים אגרסיבים ומסוכנים, ולכן מתאימה ליישום במגוון רחב של שפכי תעשיה.
הטכנולוגיה של מפל רשומה כפטנט בינלאומי ופועלת ביותר מ-35 התקנות בארץ ובחו"ל, כולל אנגליה, דרום אפריקה, ברזיל ואנגולה. חנוך מגן, ממציא הטכנולוגיה של החברה וזאב פישר, מנכ"ל החברה הם שייסדו את החברה שפועלת כיום מן המטה שלה בנשר, חיפה, ובאמצעות חברה בת רשומה באנגליה.
זאב פישר, מנכ"ל מפל, מסר כי "הטכנולוגיה נבחרה על ידי חברות מים מובילות באנגליה, לאחר שנבדקה בקפדנות על ידי פורום חדשנות בריטי, המאגד את נציגי כל הארגונים והרשויות המובילים בתחום המים במדינה. מטרת הפורום – להאיץ את תהליך האימוץ של טכנולוגיות מים חדשות והטמעתן במשק המים באנגליה". פישר הוסיף כי מפל נמצאת במו"מ מתקדם עם חברת מים מובילה נוספת באנגליה, אשר גם היא מפעילה מאות מט"שים.
עכשיו רק נשאר להביא את זה גם לארץ…
מוזר לשמוע אחרי כל החרמות האירופאיות ובמיוחד הבריטיות. אולי זו קרן אור?
גאווה ישראלית! איפה זה מיושם בארץ?
המערכת שלנו מותקנת במעל 25 מתקנים בישראל. את מוזמנת להיכנס לאתר שלנו כדי לצפות ברשימה מפורטת:http://www.mapal-ge.com/references/projects