יוגב דיבר בכנס של רשות החשמל: "אחד היעדים המרכזיים הוא להגיע למצב בו בתוך 10-11 שנים מהיום החלק של היצרנים הפרטיים – יעבור באופן מובהק את 40% מהמשק"
יוגב על ועד עובדי חברת חשמל: מדובר בוועד החזק ביותר – המילה שאלטר הומצאה עליו
חברי הפאנל בכנס רשות החשמל. צילום: רועי שפרניק
על רקע פתיחת משק החשמל לתחרות וכניסת יצרני חשמל פרטיים למשק זה קיימה היום (ד') רשות החשמל כנס בינלאומיתחת הכותרת: "לקראת משק חשמל חדש: אתגרים עולמיים ברגולציה במשקי חשמל". בכנס התקיים פאנל בהנחיית עודד אגמון, ראש אגף ההסדרה ברשות החשמל, בו התדיינו גורמי מפתח במשק החשמל.
מר אודי אדירי, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר: "יש עמימות במשק החשמל. יש עיצומים – כן מחברים תחנות ולא מחברים. את המחיר על זה משלמים כולם. הרפורמה תביא למדיניות ברורה במגוון נושאים, אם לא בכל הנושאים שקשורים למשק החשמל. לוועדת יוגב יש רצון לא לטאטא את הדברים מתחת לשולחן. שני קווים עיקריים שמובילים את הוועדה: מה שלא ניתן לעשות בו תחרות והוא מונופול, המטרה בו הוא התייעלות. במקומות שכן יכולים להיות תחרותיים: מנסים לייצר בהם תחרות, בעיקר בייצור. המטרה בסופו של דבר היא להיטיב עם הצרכן שזה בעצם כולנו".
אני מבטיח שמסקנות הוועדה יהיו טובות לצרכן, ושאיפה שניתן תהיה תחרות והצרכן יוכל לבחור את ספק החשמל שלו. השאלה היא אם נצליח לממש את המסקנות".
פרופ' דיויד גילה, הממונה על ההגבלים העסקיים, הציג את התנאים האידאליים לתחרות מיטבית ברשת החשמל: "בהולכה: הפרדה מוחלטת של שליטה ובעלות.בחלוקה: הפרדה מוחלטת ותחרות מסוימת. "כשיש לחח"י גם ייצור וגם שליטה בהולכה ובחלוקה, זה תמריץ שלה למנוע כניסת מתחרים. לכן כל עוד חח"י מייצרת חשמל צריך לעשות הפרדה מוחלטת של הולכה, מעבר להפרדה בניהול. אנו רוצים הפרדה מבנית מלאה – מי שמייצר לא ינהל מערכת או הולכה וחלוקה".
"אנחנו רוצים הפרדה מבנית מלאה. בניתוח התחרותי שלנו אנו חושבים שעדיף למכור תחנות בשלמותן ולא חלקים של תחנות של חברת חשמל. צריך להשאיר במקטע הייצור אחוזים קטנים אצל חח"י. כמה שיותר שחקנים מתחרים בייצור זה טוב, ולא לתת לחח"י להגדיל את כושר הייצור שלה. אנו נמליץ שחוק ההגבלים העסקיים יאסור על חברת החשמל לגדול בייצור".
אלוף (מיל.) יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל: "אנו מדברים על תשתית חיונית לכל היבט בחיינו. אני ממליץ ללכת על סיכונים מחחשבים ולא על סיכונים פרועים. משק החשמל בשנתיים האחרונות נמצא במשבר החמור בתולדותיו. המשק הגיע למצב של רזרבות אפס וחח"י נמצאת במשבר פיננסי שמאיים על יכולתה להמשיך להתקיים. זה משבר של 17 שנה. שני מרכיבים יכולים לעשות שינוי: הגז הטבעי ורפורמה. אין אפשרות לחברת החשמל להמשיך ולהתקיים ללא השלמת הרפורמה הזאת. הרפורמה הזו תושלם ובמסגרתה יוציאו את ניהול המערכת מחברת חשמל ויתקיים ייצור פרטי בסדר גודל של 40-50 אחוזים. בניגוד לחלק מהאמירות, חברת החשמל מעודדת את כניסת היצרנים הפרטיים ואת התחרות".
"רצוי להיות מאוד רגישים בכל הקשור להולכה ולחלוקה. בתשתית חיונית שכזו ובנסיבות של מדינת ישראל הכלכלית והבטחונית, המרכיבים האלה בל ניקח בהם סיכונים מיותרים ובל נהמר בהם כי כולנו נתחרט. עם זאת, כל סיכום שיהיה בענייני הרפורמה יכובד ע"י חברת החשמל מכיוון שלמדינה אין ברירה להשלים את הרפורמה".
מר קובי אמסלם, הממונה על השכר משרד האוצר הסביר כי בשיטה הקיימת לממונה על השכר אין הרבה כלים ליצור שינוי: "החוק אומר כי "כל הטבה כספית שקשורה בעבודה, אם היא לא מקובלת אצל עובדי המדינה אל תאשר", אבל במציאות בעזרת שינוי שמות מצליחים לתת את ההטבות. אז מה עושים אם העובדים לא מסכימים למסקנה שלא מאשרת את ההטבות? שביתה. אין פיתרון טוב לפערי הכוחות הללו. הבעיה איננה ייחודית לחברת החשמל והיא לא תעצר ברפורמה זו או אחרת. יש בעיה מבנית בשיטה".
מר דורון עזרא, מנכ"ל אשדוד אנרגיה ורמת נגב אנרגיה בע"מ: "ההגנה הטובה ביותר היא קוסט פלוס. היצרנים הפרטיים לוקחים על עצמם סיכונים מול הגז, סיכוני מט"ח ריבית, רגולציה ועוד, אז זה קצת מעצבן כשאומרים "הגנות ינוקא" כשליצרנים הפרטיים יש אילוצים שמכבידים יותר מאשר יש לחח"י. כניסה של יצרנים נוספים לא פוגעת באמינות האספקה. יצרנו כרית נוחה למשק בריא ונכון. לחח"י אין שום יתרון יחסי בייצור חשמל, יש יצרנים נוספים כיום שיודעים לעשות זאת".
"כבר היום היזמות הפרטית מורדיה את הנטל מהצרכנים. היזמות הפרטית השקיעה למעלה מ-10 מיליארד שקלים והמשמעות היא שהורדנו עול מהצרכנים. המדינה אמרה לנו לכו תעשו עסקאות פרטיות. חתמנו עם צרכנים ולכן אנו כאן עם עסקאות פרטיות. נחתמו הסכמים טייק אור פיי בלית ברירה. ועל המדינה לשקול מחדש את התעריפים שנתנו לנו. עניין נוסף שעל המדינה להתייחס אליו: נחתמו החתמי גז ועכשיו ספק הגז בא בטענה ואומר שיש לו מחלוקת איתנו ושאנחנו צריכים לספוג את העלויות המערכתיות. המדינה יכולה להתעלם מזה או להתמודד עם העניין הזה".
מר איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל: "יש היום מעל 2 גיגה ואט מפרויקטים של אנרגיה מתחדשת וכל הכבוד לרשות החשמל. המסר שלנו לוועדת יוגב הוא שהיעד של 10% חשמל מאנרגיה מתחדשת צריך להישאר והשר סילבן שלום נלחם על זה. אולי תחילתה של הרפורמה הוא היום שיתחילו לתכנן את משק החשמל בישראל. בגלל המצב הנורא של המשק לא מתכננים את משק החשמל. אנחנו, יצרני האנרגיה הירוקה, מייצגים את הטכנולוגיה ואת העתיד. הצרכנים הם גם היצרנים. יש דבר כזה התייעלות אנרגטית, יש תעריפי חשמל חכמים – צריך לעסוק בדברים האלה. משרד האנרגיה ומשרד האוצר במשך שנים עושים חשבונות לא נכונים. שימו לב שישראל עלולה למצוא עצמה באסון אנרגטי. האנרגיה המתחדשת הם יצרנים מבוזרים. החלק שלנו שווה הרבה מאוד מבחינה אסטרטגית. צריך להשקיע ברשת חכמה וכן, צריך לשלם על זה אבל זה ישתלם. הטכנולוגיה קיימת".
יוגב: היצרנים הפרטיים יהוו 40% מהייצור במשק בתוך 11 שנה
יו"ר הוועדה לרפורמה במשק החשמל מר אורי יוגב אמר במהלך הכנס כי: "אחד היעדים המרכזיים הוא להגיע למצב בו בתוך 10-11 שנים מהיום החלק של המשק הפרטי – היצרנים הפרטיים – יעבור באופן מובהק את 40% מהמשק. אנחנו חושבים שצריך לעשות מאמץ שיצרני חשמל פרטיים יקבלו תנאים שיאפשרו לרובם כן להשיג את המימון הנדרש בכדי להקים תחנות.
יוגב הוסיף כי כי "דו"ח צוות הרפורמה כמעט גמור ואנחנו מתכוונים לפרסם אותו בימים הקרובים. יש צורך בתכנית התייעלות דרמטית שתקטין את מצבת עובדי חברת החשמל ב-20%."
פרקש-הכהן הוסיפה כי במצב הנוכחי, בגלל עיוותים של מבנה המשק אנו חווים מציאות בה מי שנהנה מהתחרות ופירותיה אינם כלל הצרכנים אלא קבוצה מסוימת של צרכנים תעשייתיים. צריך לטפל במבנה השוק כך שהתועלת תגיע לכלל הציבור. זאת על ידי יצירת גושי צרכנות גדולים – כמה חברות חלוקה, גם אם בתוך חברת החשמל. מבחינתנו מה שברור הוא שכל מהלך שלא יעשה צריך להוביל להוזלת תעריפי החשמל ולשיפור השירות לצרכן. הציבור צריך לשלם לפי מה שהוא מקבל.
ביחס למו"מ מול ועד עובדי חברת החשמל, אמר אורי יוגב כי "מדובר בוועד החזק ביותר – המילה שאלטר הומצאה עליו. זה לא טריוויאלי לעשות מהלך כזה גדול וגם לשלם בגין ההתייעלות לעובדים."
חבל שרק איתן פרנס מדבר על השינוי שצריך לקרות מבחינת ביזור מתקני ייצור אנרגיה. פרטי או ממשלתי, ייצור קונבנציונלי הוא דבר שלא נכון לנו כמדינה.