"אנו זקוקים למומחיות בכל התחומים הרלוונטיים בתעשיית הגז הטבעי", כך אמר גיל שאקי מלשכת המדען הראשי בוועידת GASTECH
לשכת המדען הראשי: מקווים לראות פה בקרוב מו"פ בינלאומי של תעשיית הגז הטבעי
בתמונה: גיל שאקי, לשכת המדען הראשי – משרד הכלכלה, ועידת גזטק. צילום: גונן גלין
כתבת: איריס פוטרוך
"אנו זקוקים למומחיות בכל התחומים הרלוונטיים בתעשיית הגז הטבעי", כך אמר גיל שאקי מלשכת המדען הראשי בוועידת GASTECH שהתקיימה השבוע בתל אביב. שאקי התייחס ליכולות הטכנולוגיות של ישראל ויישומן הפוטנציאלי לתחום הגז.
שאקי, מנהל תחום בכיר – אנרגיה וקלינטק בלשכת המדען הראשי במשרד הכלכלה, סיפר כי לישראל מעמד חזק כמובילה טכנולוגית בעולם בתחום המחקר והפיתוח. משרד המדען הראשי תומך בכל תחום המחקר והפיתוח בתעשייה. 2178 פרויקטי מחקר ופיתוח מגישים מועמדות מדי שנה ולמשרד יש רשת שלמה של תוכניות תמיכה במחקר ופיתוח. שאקי ציין כי בישראל נמצאים מרכזי המחקר והפיתוח של 32 חברות גלובליות וכ-300 מרכזי מו"פ.
למשרד יש מספר פרוייקטים בנושאי אנרגיה וביניהם המרכז לאנרגיה מתחדשת ותוכנית השקעה למציאת דלקים חלופיים לתחבורה. בין השנים 2008-2012 הוקצו מענקים בסך 100 מיליון דולר ל-240 פרויקטים סולאריים. שאקי סיפר כי לישראל טכנולוגיות רבות שיכולות להיות מיושמות לתחום האנרגיה, כגון כימיה, תוכנה, רובוטיקה.
"אנחנו מסתכלים על נורבגיה כמודל", אמר שאקי, "כשנורבגיה גילתה נפט לא היה להם שום נסיון בתעשיה זו, רק נסיון בדיג ומתכות כבדות. הם שיתפו פעולה עם חברות בינלאומיות, רכשו מהן ידע רב וכך בנו תעשיה עתירת ידע. ישראל יכולה ללמוד מכך ולשתף פעולה עם שותפים בינלאומיים שיסייעו לה להשלים את פערי הידע".
מר שאקי סיכם את הרצאתו בדיון ביישומים הפוטנציאליים של הטכנולוגיות בישראל לתחום הגז. "היכן נוכל ליישם את הטכנולוגיות עבור תחום הגז? תחומים משמעותיים בהם נוכל להוסיף ערך טכנולוגי הם אופרציות ימיות ותחזוקה, תחומי האבטחה ומערכות הגנה לזיהוי דליפות גז, שעשויים להיות חופפים לעולם ההגנה הבטחונית בו יש לישראל הרבה פיתוחים. יחד עם זאת, הכל פתוח ואיננו מגבילים את תחומי המומחיות, כיוון שאנו זקוקים למומחיות בכל התחומים הרלוונטיים בתעשיית הגז".
לשכת המדען הראשי תומכת במו"פ טכנולוגי עסקי על ידי סיוע כספי ישיר בהתאם לחוק המו"פ. הלשכה מובילה לפיתוח מודלים חדשניים ארוכי טווח ומודלים כתגובה לצורכי השוק, תוך ראייה ארוכת טווח, לפיתוח תשתיות הידע ולהטמעת החדשנות והמו"פ במספר סקטורים ייחודיים ובכלל זה תמיכה ייעודית ותמיכה בתחומים מועדפים כגון תעשייה מסורתית, ננוטכנולוגיה, ביוטכנולוגיה, מים, אנרגיה ועוד.