איריס רפופורט, ראש אגף פיתוח עסקי אשראי והשקעות במערך המסחרי בבנק לאומי, בועידת GASTECH: "מפעל בינוני יכול להחזיר תוך פחות משנתיים את עלויות ההסבה, בזכות החיסכון בעלויות האנרגיה". צפו בסירטון מהוועידה
בנק לאומי: "מפעלים שרוצים לבצע הסבה לגז טבעי יכולים לקבל מימון של עד 100% ל-5 שנים"
בתמונה: איריס רפופורט, בנק לאומי, בוועידת גזטק ישראל. צילום: גונן גלין
"נותנים גז לתעשייה – מימון בעידן הגז הטבעי", זהו המידע אותו מסרה איריס רפופורט, ראש אגף פיתוח עסקי אשראי והשקעות במערך המסחרי בבנק לאומי, בוועידת GASTECH ISRAEL 2014 שנערכה השבוע בסינמטק בתל אביב ביוזמת פורטל 'תשתיות' ובשיתוף משרד המסחר האמריקני ונציבות הסחר האוסטרלית.
בפתח דבריה אמרה רפופורט, "לפני 4 שנים צפיתי בהקמתו של ענף חדש – אנרגיה מתחדשת. עקבנו אחר גיבוש הרגולציה וההחלטות הממשלתיות וליווינו לקוחות רבים בלבטים העסקיים. ליווינו לקוחות רבים בדרך להוצאת רשיונות וגיבשנו אתם הסכמי מימון לליווי ההקמה והתפעול. בימים אלה מרגש אותי שוב לצפות בהתפתחותו של מגזר עסקי חדש – הגז הטבעי, שהולך להיות מגזר מכונן למשק הישראלי, שכולנו מצפים שיתרום להוזלת עלויות האנרגיה, לחיזוק הכלכלה, לשיפור התחרות, להגדלת היצוא ולהפחתת זיהום האוויר".
"המערך המסחרי בבנק לאומי נותן שירותים לחברות ה-Middle Market ונותן מענה לחברות מענפי משק שונים כגון מסחר, תעשיה, קיבוצים, הייטק ועוד. בימים אלה אנו עוקבים בדריכות אחר ההתפתחויות בתחום הגז הטבעי ונערכים לביצוע ההסבות לגז. למערך יש פריסה גיאוגרפית רחבה עם 27 סניפים. המודל הפיננסי שלנו קיים כבר 18 שנה, והוא פשוט מודל מנצח. הוא מאפשר לקבל מסניף עסקי אחד קרוב את מכלול הפעילות הבנקאית, זהו מודל One Stop Shop שהוכיח את עצמו כי הוא מאפשר יצירת מערכות קשרים הדוקות והכרות מעמיקה עם העסק, היכרות שמאפשרת לנו לתפור חליפה מימונית הרלוונטית לכל לקוח על פי צרכיו ומידותיו, וזאת בשיתוף של מומחי בנק לאומי מתחומים שונים. החליפה המימונים עשויה לכלול מימון חוזר והשקעות, מימון בינלאומי בינוני וארוך, ליוו כניסת משקיע, ליווי רכישת חברות, ניגזרים והמרות ומימון סחר בינלאומי ועוד".
בתחום האנרגיה ללאומי יש חזון סביבתי שדוגל בתמיכה בחברות שפועלות בתחום תוך שימת דגש על איכות הסביבה. החזון של לאומי בתחום האנרגיה משתלב ביעדי הממשלה למעבר לשימוש באנרגיה מתחדשת. מ-2008 ליווינו לקוחות פורצי דרך בתחום זה, ובשנים האחרונות ליווינו גם יצרני אנרגיה מתחדשת פרטיים. אולם, נכון להיום עדיין פחות מ-2% מתצרוכת האנרגיה בישראל מיוצרת על ידי אנרגיה מתחדשת, כך שלא הושג בתחום זה יעד הביניים שקבעה הממשלה – 5% עד 2014. המשמעות היא שיש עוד פוטנציאל רחב לפעילות בתחום. רק לאחרונה למשל, פורסמה עוד מכסה חדשה לטובת מתקנים סולאריים ואנו עוקבים אחר ההתפתחויות בתחום זה, כאשר אנו עוזרים במימון של תחומים נוספים של אנרגיה ירוקה, כגון מפעלים למחזור פסולת, מטמנות ומפעלי ביו-מאסה".
בהתייחסה להתפתחויות בתחום הגז הטבעי אמרה רפופורט, "הגז הטבעי נכנס לישראל בשנת 2004 ושימש עד כה בעיקר את חברת החשמל, תחנות הכוח ומפעלים גדולים מאוד הצורכים מעל ל-12 מ"ק גז טבעי לשנה. צרכנים אלה צורכים את הגז בלחץ גבוה ישירות מתשתיות ההולכה של נתיבי גז, אולם הממשלה פועלת להפוך את הגז למקור אנרגיה מרכזי במשק ולשם כך היא פועלת להנחת צינורות חלוקה בלחץ נמוך שישמשו את צרכני התעשייה כולה. הארץ חולקה ל-6 אזורי חלוקה ובינתיים זכו 5 חברות במכרזים ל-25 שנה. בירושלים טרם נבחר מחלק, לעומת זאת באיזור הדרום בניית רשת החלוקה היא המתקדמת ביותר, כאשר במרכז ובצפון לוחות הזמנים לסיום עוד רחוקים".
"קיים יתרון לגודל לביצוע הסבה לגז טבעי ולכן אנו מעריכים שבשנים הקרובות המפעלים שיעברו הסבה לגז טבעי יהיו הצרכנים הבינוניים והגדולים, הצורכים מעל ל-100 מ"ק גז טבעי בשנה. צרכנים אלו הם לקוחות Middle Market שלנו ובהם מפעלים מתחום הכימיה, התרופות, המזון, הפלסטיקה, הזכוכית, הקרמיקה, הצמיגים והנייר וכן מוסדות וארגונים כגון בתי חולים. נראה שהיום יותר מתמיד קיימות אפשרויות רבות ומגוונות בתחום ייצור וצריכת האנרגיה. אנו חושבים שהשנה הנוכחית הולכת להיות מהותית מאוד עבור התעשייה, שתגביר את קצב ההתחברות לגז הטבעי. אנחנו נמצאים כאן ביחד איתכם ורוצים ללוות את התהליך".
"להערכתנו הסבה עשויה להיות כדאית לצרכנים בינוניים שיצרכו מעל ל-100 אלף מ"ק גז טבעי בשנה, אשר צריכת המזוט שלהם היא בשווי של כרבע מיליון שקל בשנה, כאשר למפעל שעלות הדלקים שלו גבוהה יותר תצמח תועלת גבוהה יותר מההסבה, שכן עלות ההשקעה היא דומה פחות או יותר למפעל קטן או גדול ונעה בין 2-4 מיליון שקל – ומכאן היתרון לגודל".
"לפי מודל לבדיקת כדאיות ההשקעה והתאמת תנאי המימון שפיתחנו שפיתחנו, למשל צרכן גדול שצורך 500 טון גפ"מ ו-500 טון מזוט לשנה ושעלות צריכת האנרגיה שלו מסתכמת כיום בכ-3.6 מיליון שקל, לאחר ההסבה לגז טבעי העלות שלו לצריכת אנרגיה בהיקף דומה תסתכם רק ב-1.8 מיליון שקל, בהנחה שההשקעה שלו בהסבה תסתכם בכ-3.2 מיליון שקל – הרי שהחזר ההשקעה צפוי להיות פחות משנתיים".
"צריך לזכור שתהליך ההסבה של מפעלים לגז הוא תהליך שעלול להיות ארוך מאוד (שנה וחצי – שנתיים) ולכן כדאי להתחיל אותו מוקדם ככל הניתן. בנוסף צריך להתחשב בכך שקיימים סיכונים בטיחותיים וכלכליים בביצוע ההסבה ולכן לדעתנו חשוב להעזר במומחים בתחום ולבחון את כל האפשרויות העומדות בפניכם.
בנוסף יש לשים לב כי ההשקעה בהסבת המפעל לגז טבעי הינה השקעה המבוצעת על ידי החברה ואיננה ניתנת להפרדה מהפעילות השוטפת של החברה. לכן, טיב הלווה וכושר ההחזר שלו מהותיים להעמדת המימון ותנאיו. על פי המודל של בנק לאומי תקופת המימון הינה עד 5 שנים ושיעור המימון יכול להגיע עד ל-100% מעלות פרויקט ההסבה. כל אלה תלויים כאמור בטיב הלווה וכושר ההחזר שלו. אנו ממליצים לפנות לבנק בשלב מוקדם יחסית על מנת לבחון את אפשרויות המימון, אישור מסגרות האשראי והבנה של תזרים המזומנים הצפוי".