ג'יימס "ג'וק" סטיוארט, מנהל פרויקטים בחברת Toll Energy, אוסטרליה, בוועידת GASTECH ISRAEL 2014: "כשדברים משתבשים או נכשלים בתחום הגז והנפט יש לכך השפעה גלובלית ולכן נדרשת השקעה גדולה בנושא הבטיחות מצד החברות – אבל זו השקעה שמצדיקה את עצמה"
ג'יימס סטיוארט: "תרבות של בטיחות זה לא משהו שאפשר ליצור באינסטנט"
בתמונה: ג'יימס ג'וק סטיוארט, טול אנרג'י, ועידת גזטק ישראל. צילום: גונן גלין
תרבות הבטיחות בתעשיית הנפט והגז מהווה נידבך מרכזי וחשוב בתעשייה רווית סיכונים זו וצוותי העבודה המקצועיים נדרשים לעמוד בסטנדרטים הבינלאומיים הגבוהים ביותר על מנת למנוע סיכון של חיי אדם ולהימנע מנזקים שעלולים להיגרם למתקנים השונים. בסדנת מומחה, במסגרת ועידת GASTECH ISRAEL 2014 שנערכה היום (ד') ואתמול בסינמטק תל אביב, התייחס מר ג'יימס "ג'וק" סטיוארט (James 'Jock' Stuart), מנהל פרויקטים בחברת Toll Energy, אוסטרליה, לציפיות בנוגע לתרבות הבטיחות בתעשיית הנפט והגז.
סטיוארט, שהצטרף לארגון GASTECH ISRAEL החדש, הינו מנהל שמאחוריו למעלה מ-20 שנות ניסיון תפעולי בשינוע ולוגיסטיקה תעשייתית, ובעבר ניהל פרויקטים והוביל צוות של מעל ל-450 איש המספקים תמיכה בסיסית לפרויקט ענק בתחום ה-LNG (גז טבעי נוזלי) במיקום מרוחק ורגיש לסביבה בצפון מערב אוסטרליה.
בסדנת המומחה שערך סטיוארט בוועידה, הוא התייחס בין היתר לכישורים הנדרשים בעיני התעשייה מכוח האדם במסגרת תהליכי ההכשרה והפיתוח ומתוכם ציין את החשיבות של מחויבות ההנהלה הבכירה לנושא הבטיחות, את תהליך הגיוס והבחירה ואת החשיבות ביצירת מנהיגות אפקטיבית וגלויה ודיאלוג פתוח בין ההנהלה לעובדים. כמו כן ציין סטיוארט את החשיבות שהוא מייחס לכוח של הארגון להיות פרואקטיבי במקום ריאקטיבי, לעשות ביקורת עצמית ולתקן את הטעון שיפור לפני שהוא מגיע לרמת התקלה. סטיוארט גם הדגיש את הצורך בזיהוי ועידוד של התנהגות חיובית על ידי מתן בונוסים ולא רק הכרת תודה.
לדברי סטיוארט, "לכל ארגון יש אפשרות לפתח תרבות של בטיחות שתתקיים עוד לפני שיחל השלב התפעולי. הדבר נכון במיוחד בסביבת הגז הטבעי, שזו תעשייה הפועלת בסביבה מסוכנת. התעשייה צריכה להגדיר היטב את הסיכונים ואת אופן הטיפול בהם. ישנה חשיבות אדירה להכשרת אנשי הצוות בעלי תרבות בטיחות ברמה הגבוהה ביותר".
"אנו ברי מזל באוסטרליה שיש לנו ניסיון של יותר מ-30 שנה בתחום זה, ואנו שמחים שאנו יכולים לבוא ולחלוק איתכם את הידע והניסיון שצברנו. חברת טול אנרג'י נחשבת לספק הגדול ביותר באסיה של אנשי מקצוע לענף ובה מועסקים כיום כ-45 אלף איש ב-45 מדינות ברחבי העולם. אנו נותנים שירותים לוגסטיים לתעשיות הקשורות בתשתיות כבדות ובראשם ענפי הנפט הגז והמחצבים, ואנו עושים זאת בהצלחה רבה כבר 28 שנים".
"אחד הדברים העיקריים שכל מי שעובד בתעשייה הזו חייב להבין הוא שכולנו אחראים באופן ישיר על הבטיחות. כשדברים משתבשים או נכשלים בתחום הגז והנפט יש לכך השפעה גלובלית ולכן נדרשת השקעה גדולה בכל נושאי הבטיחות מצד החברות – אבל זו השקעה שמצדיקה את עצמה".
"אחד המפתחות העיקריים להצלחה של שמירה על הבטיחות בענף הוא ההתחייבות של ההנהלה ברמות הגבוהות ואמונה עמוקה של החברה בערכים של בטיחות שיביאו לתרבות של תפעול פרויקטים ללא נפגעים. אנו מאמינים ששמירה על הבטיחות מובילה ליעילות ובטווח הארוך זה מוביל לגידול ברווחיות. הסטנדרטים של הבטיחות חייבים להיות מעוגנים בחקיקה. על מנת להצליח לשמור על תרבות עבודה בטוחה, על החברות להבין שעליהן לספק לצוות העובדים את הכלים הנחוצים לשם שמירה על הבטיחות וכן לעסוק כל העת באיתור מוקדם של בעיות שונות במסגרת תהליכים שצריכים להיות מוטמעים בכל אחת מהפעולות היומיומיות שנעשות. לא רק המנהלים אחראים לכך אלא כל עובד ועובד צריך להיות אחראי על ענייני הבטיחות".
"אחד הדברים שלמדנו במהלך השנים הוא החשיבות של גיוס והכשרת העובדים המתאימים לתרבות הבטיחות של החברה. בשלב גיוס האנשים והכשרתם לרוב הינו מתמקדים ביכולות המקצועיות של כוח האדם. על רקע הדרישה הגוברת לכוח אדם מיומן ירדו במהלך השנים הסטנדרטים ומה שקיבלנו בתהליכי הגיוס וההכשרה אלה אנשים שנוטים לקחת יותר סיכונים, אבל הבנו שזו בעיה בענף. על מנת להימנע מגיוס של אנשים שנוטים לקחת סיכונים שכרנו שירותים של פסיכולוגים ארגוניים שיעזרו לנו לזהות את האנשים בעלי נטייה גדולה יותר לנטילת סיכונים. לכל אחד מהעובדים שאנו מכשירים אנו מכינים תוכנית הדרכה ייחודית שמתאימה לתפקידו ולאופיו ומחנכים שוב ושוב היכן שצריך. אנו משקיעים הרבה זמן בקואצ'ינג ובהכשרה בשטח ושמים דגש רב על ריענון ושיפור מתמיד של צוות העובדים והמנהלים".
"אני מאמין בכל ליבי שתרבות של מנהיגות אחראית ובטוחה היא חיונית ואנו משקיעים הרבה מאוד בהדרכה של הצוותים התפעוליים תוך תמיכה ביצירת מנהיגות צעירה, ותוך קיומן של תוכניות קידום. כל אחד מאנשי הצוות צריך לדעת שיש לו קול ושיש לו את הזכות להשפיע על התהליכים בפרויקט. אנו גם דוגלים בתגמול על מצוינות, לא מדובר רק במילה טובה, אלא גם בתגמול כספי ממשי וגם ציון שיתועד ברקורד של הבן אדם. אנשים צריכים שיכירו בהם והם מגיבים להכרה זו. יצירת תרבות בטיחות בענף הגז הטבעי זה לא משהו שאפשר לעשות באינסטנט – זה לא להוסף מים ולערבב, אלא מדובר בתהליכים מתמשכים שכל אנשי הארגון צריכים לאמץ על מנת להימנע מפגיעה ותקלות".