אלון הוא חתן פרס ישראל על מפעל חיים; כתב ספרים ופעל לתיעוד טבע הארץ, שמירתו והפצת מורשתו
עזריה אלון, ממייסדי החברה להגנת הטבע, הלך לעולמו בגיל 95
עזריה אלון, ממייסדי החברה להגנת הטבע שפעל רבות לתיעוד טבע הארץ, שמירתו והפצת מורשתו, הלך הבוקר (א') לעולמו בביתו שבקיבוץ בית השיטה, בגיל 95. אלון הוא חתן פרס ישראל על מפעל חיים לשנת 2012. הלווייתו תתקיים ביום שלישי, בשעה שלוש, בבית השיטה.
אלון נולד ב-1918 באוקראינה ועלה לישראל בשנת 1925 עם אמו ושני אחיו. אביו נעצר בשנת 1924 ובמשך 9 שנים נדד בסיביר בבתי סוהר עד שהגיע גם הוא לישראל ב-1932. בשנת 1938, הצטרף אלון כחבר לקיבוץ בית השיטה. בשנת 1952 נישא לרות, ולזוג 4 ילדים.
בשנות ה-40 הרבה אלון לטייל בכל רחבי הארץ, דבר שהביא אותו להיעצר פעמים רבות על ידי משטרת המנדט, על טיול באזורים אסורים לטיול. בשנת 1944, בעת טיול לחרמון, אף נעצר על ידי הסורים, נשפט וקיבל קנס. אלון שימש כלוחם במלחמת השחרור.
אלון נמנה על מקימי החברה להגנת הטבע, שהחלה את פעילותה בסוף שנת 1953, על רקע המאבק בייבוש החולה. הוא עבד כמורה דרך ומדריך ידיעת הארץ לאורך שנים רבות. מאז שנת 1992 גם לימד בפקולטה לארכיטקטורה בטכניון. בשנת 1959 החל אלון בהגשת תכנית הרדיו "נוף ארצנו", בקול ישראל. הוא המשיך עד ימיו האחרונים בהגשת התכנית, שבזכותה נכנס לספר השיאים של גינס כמגיש הוותיק ביותר של תכנית רדיו. אלון היה הזוכה הראשון בפרס רשות השידור, בשנת 1966, על תוכניתו.
אלון חיבר עשרות ספרים בנושאי טבע וידיעת הארץ, בהם גם ספרי ילדים, המקרבים את הקוראים הצעירים לטבע ולשמירתו. הוא ערך את הספר "מדריך לציפורי ארצנו" של וולטר פרגסון והיה העורך הראשי של האנציקלופדיה של החי והצומח בארץ ישראל.
לאורך השנים זכה אלון בפרסים רבים כהוקרה על פועלו ותרומתו למען שמירת הטבע בישראל, בהם פרס צימרמן לאיכות הסביבה (1977), פרס ישראל, ביחד עם החברה להגנת הטבע (1980), פרס יו"ר הכנסת לאיכות החיים והסביבה (1984), תואר ד"ר לשם כבוד מטעם מכון ויצמן (1991), פרס יגאל אלון למעשה מופת חלוצי (1994), אות מפעל חיים להגנה על הסביבה מטעם המשרד להגנת הסביבה (2008), פרס הרצל (2010) ופרס ישראל למפעל חיים, על תרומה מיוחדת לקהילה ולחברה (2012).
מנכ"ל החברה להגנת הטבע, קושה פקמן, אמר על אלון כי "הוא דמותה של מדינת ישראל ודמותה של מדינת ישראל היא עזריה אלון. קשה לדמיין איך ארץ ישראל ונופיה היו נראים לולא העשייה הרבה של אלון, ההישגים שלו ותרומתו לאורך עשרות השנים בהן היה פעיל, מימיו כבחור צעיר במאבק סביב ייבוש החולה ועד לימים האחרונים, בהם לקח חלק במספר מאבקים סביבתיים. אלון היה דוגמה ומופת לאהבת הארץ, הוא חינך ולימד דורות רבים, הפיץ לציבור את הידע העצום שלו והשתתף באינספור מאבקים סביבתיים, למען הטבע והציבור. הטבע בישראל איבד היום את גדול תומכיו".
השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, אמר כי "עזריה אלון הניח את היסודות לשינוי התפישה של אזרחי ישראל בגישה אל הטבע והסביבה והמשיך לפעול להנחלת מסריו עד ימיו האחרונים. נפגשנו לאחרונה בארועי 60 שנה לחברה להגנת הטבע והיה לי ברור כי מורשתו תהיה חלק מנוף ארצנו לדורי דורות. יהי זכרו ברוך."