לדברי היזמים נעשתה אפליה לרעת תושבי איו"ש בהפחתת תעריפי החשמל, דבר שמבטל את רווחיות הקמת המתקנים הסולאריים
עתירה לבג"ץ: יזמים סולאריים באיו"ש נגד המדינה
בשבוע שעבר הגישו החברות "יש"ע הירוקה", "פ.ק. גנרטורים וציוד בע"מ", והחברות לפיתוח מטה בינימין ודרום הר חברון עתירה לבג"צ נגד רשות החשמל, שר האנרגיה והתשתיות וראש המנהל האזרחי. בעתירתן טענו החברות כי נעשתה אפליה לרעת תושבי יהודה ושומרון בקביעת תעריפי החשמל שיקבלו על כל יחידת ייצור של אנרגיה סולארית.
בדצמבר 2009 הקצתה המדינה 300 מגה וואט לייצור חשמל באמצעות מתקנים סולאריים בינוניים. ב-2011, בעקבות עתירה לבג"צ מהיזמים בתחום באיו"ש, החליטה המדינה להקצות מתוך ה-300 מכסה של 30 מגה וואט למתקנים סולאריים בשטחי איו"ש.
ב-2009 התעריף עמד על 144 אגורות לקוט"ש והוחלט כי הוא יופחת בשיעור של 5% החל מ2012 ועד ל-2014. עוד נקבע שהחל מ-2014 לא יופחת התעריף עד מיצוי המכסה או עד לסוף שנת 2017, המוקדם מביניהם. בנובמבר 2011 חל שימוע של חברת חשמל על החלטה להפחתת התעריף לכלל יצרני החשמל. התעריף הנמוך ביותר נקבע על 96.3 אגורות לקוט"ש. ההחלטה כללה הוראת מעבר, לפיה כל מי שהגיש לרשות בקשה לאישור תעריף מותנה או קבוע – ההוראה לא תחול עליו, כאשר את הבקשות ניתן היה להגיש גם שבועיים לאחר קבלת ההחלטה.
חברי איו"ש שעוד היו בתהליכי אישור לתוכנית מתאר לא יכלו להגיש בקשה. בשל קשיים הליכיים, בין השאר בשל מעמדם המדיני של שטחי איו"ש והחקיקה הצבאית שהאזור כפוף לו, לקח זמן רב לאישור תוכנית המתאר הנדרשת לשם הגשת בקשות להיתרי בנייה. לקראת סוף 2012 התאפשרה הגשת הבקשות להיתרי בנייה.
לאורך רובה של 2012 לא השתנה התעריף. חולקו תעריפים ואישורים לייצור 270 מגה וואט ליזמים עד חודש נובמבר. בנובמבר יזמי איו"ש היו מוכנים, לאחר אישור תוכנית המתאר, אך בשלב הזה החליטה רשות החשמל על שימוע נוסף בדבר הפחתת התעריף מ-97 אגורות ל-53 אגורות. לטענת יזמי איו"ש הפחתה נוספת בתעריף מבטלת את הרווחיות שבהתקנה ולא מאפשרת להם להקים את המתקנים.
לדברי עדי מינץ, מנכ"ל "יש"ע הירוקה", הגשות בקשות היזמים לאישורים תעריפיים נעשה יום לפני השימוע, אך בשימוע זה לא ננקטה תקופת מעבר כמו בשימוע הקודם, כך שהיזמים שעוד לא קיבלו אישור נכללים בהפחתה. לדברי מינץ, יו"ר רשות החשמל, אורית פרקש הכהן, ידועה ב"נטיותיה השמאלניות" ופעולותיה במקרה המדובר עוטות גוון פוליטי.
מינץ טוען כי פרקש הכהן עשתה מעל ומעבר להעביר את הפחתת התעריף: התעקשה לקיימו יום לפני הבחירות על אף התנגדויות מהסביבה, ולאחר שראתה שאין לה רוב הורידה אותו מסדר היום. לאחר מכן, הוא אומר, היא המתינה שאחד המתנגדים למהלך יסיים את תפקידו ועם עזיבתו העלתה שוב את השימוע לסדר היום וזכתה ברוב. "ההתנהלות שלה אובססיבית, לא מובנת", אומר מינץ. "אני לא מכיר אותה ואת דעותיה, אבל לא מבין מה גורם לה להתנהל בצורה כל כך כוחנית ומניפולטיבית".
מאחורי הפחתת התעריפים, מסבירה הרשות, עומד הרצון לצמצם את נטל תשלום חשבון החשמל, זאת תוך התחשבות בירידת מחירי הפאנלים בעולם. מינץ לא מתרשם מההסבר וטוען כי "לאורך 2012 הייתה ירידה הדרגתית במחירי הפאנלים. אם רצו לעשות צדק ניתן היה לעשות את זה כבר במרץ או אפריל אבל עשו זאת דווקא עם סיום החלוקה של כל ההקצאות, פרט לאיו"ש". בנוסף, הוא אומר, שבעוד שבשימוע הקודם ניתנה הוראת מעבר בשימוע האחרון והרלוונטי עבור איו"ש ההחלטה בדבר ההפחתה הייתה תקפה החל מהשימוע עצמו. "לכולם נתנו תעריף גבוה", הוא אומר, "ורק כשהגיעו אלינו הורידו אותו".
בתגובת המדינה לעתירה נאמר כי ההחלטה על הפחתת התעריפים התקבלה כדין, לאחר הליך תקין, והיא סבירה וראויה. "משמעות המבוקש על ידי העותרות", נאמר עוד, "היא שיתאפשר להן לעשות רווח מופרז, בבחינת 'עשיית עושר ולא במשפט'".
לאחר הדיון הראשון בעתירה הורו השופטים למדינה ולעותרים להיוועד ולראות כיצד יחד ניתן להגיע להסדר משותף.