חברה אמריקאית מייצרת מפטריות חומרים הזהים בתכונותיהם לפלסטיק, אך ניתנים למיחזור בחצר הבית
איך הצליחו יזמים אמריקאיים להפוך פטריות לחומר בידוד ותחליף פלסטיק?
בחברת אקובייטיב (ecovative) האמריקאית משתמשים בפטריות בכדי ליצור מחלקה חדשה של חומרים שמתנהגים באופן דומה מאוד לחומרים פלסטיים. לעומת פלסיק שמייצר בעיות זיהום ומיחזור לעולם, את החומרים שמייצרת החברה ניתן למחזר לאחר השימוש בהם באופן מלא בקומפוסט שבחצר הבית.
החברה, בהנהגת היזמים איבן באייר וגאווין מקינטייר, זכתה על פיתוחיה לפני כשבועיים בפרס מכון באקמינסטר פולר לשנת 2013. בין החומרים שמייצרת אקוויטיב ניתן למצוא חומרים המקבילים לאלה המשמשים בתעשיית הפלסטיק, חומרי בידוד, חומרים עמידים ללחות ואדים, ומבודדים אקוסטיים. בשנה שעברה חתמה החברה על הסכם זיכיון עם ענקית האריזה Sealed Air, המתעתדת להשתמש בטכנולוגיית הפטריות לייצור אריזות עבור יצרנית המחשוב DELL.
חזונה של Ecovative הוא להפוך לחברת התעשייתית הראשונה עם השפעה חיובית נטו על המערכת האקולוגית של כדור הארץ. משמעות הדבר היא ביטול ההשפעות השליליות של ייצור הקשורות לתעשיית הפלסטיק ואספקה של חומרים מזינים מצידה, חזרה לכדור הארץ.
באקובייטיב אומרים שפטריות הם מערכת המיחזור של הטבע והם גילו שאם משתמשים בחלק של הפטריה שנקרא "תפטיר", המקביל למבנה השורש שלה, ניתן לגדל חומרים בעלי תכונות זהות לחומרים סינתטיים מקובלים לשימוש. אותו חלק של הפטריה, מסוגל להפוך קליפות של זרעים או ביומסה עצית לפולימר של כיטין, אותו ניתן לעצב כמעט בכל צורה. לכן, את החומרים מייצרת אקובייטיב למעשה מפסולת של גידולים חקלאיים שכאמור ניתנים להפיכה לקומפוסט עם תום השימוש בהם.
איבן באייר מפרט את 3 העקרונות שהנחו את החברה בפיתוח החומרים: צריך להחליף את הנפט המזהם כמשאב אנרגיה מרכזי של האנושות; צריך לשאוף לצמצם ברמה משמעותית את הוצאת האנרגיה בתהליך הייצור של חומרי גלם; יש לייצר חומרים שיהוו חלק ממערכת המיחזור של הטבע.
לצפייה בהסבר של מייסד החברה: