רגב, יו"ר ועדת הפנים: אחוקק חוק כדי שהמועצה הארצית לתכנון לא תוכל לאשר החלטות בפרויקטים תשתיתיים- לאומיים, לפני אישור הכנסת
מירי רגב: המועצה הארצית לא תאשר הקמת מתקני הגז ביבשה ללא דיון מקדים
בתמונה: פעילי עמק חפר בהפגנה מול משרד האנרגיה (ארכיון). צילם: חגי שילה
ועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת קבעה הבוקר (ג') כי המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תוכל לאשר את התוכנית להקמת מתקני הגז ביבשה, אלא רק לאחר דיון והשוואת חלופות מעמיקה, בוועדת הפנים של הכנסת. הוועדה, בראשות ח"כ מירי רגב, דנה הבוקר בנושא הקמת מתקני זיקוק הגז, לקראת הדיון שייערך במועצה הארצית לתכנון ובנייה, ב-12 לנובמבר בו תתבקש המועצה לדון בתסקיר הסביבתי של האתרים המוצעים להקמת מתקני הגז היבשתיים, לאשר ולהעביר אותם להערות הוועדות המחוזיות.
יו"ר הוועדה, ח"כ מירי רגב, החליטה כי המועצה הארצית לתכנון ובנייה לא תוכל לפסוק ולאשר את התוכנית להקמת מתקני הגז היבשתיים לפני שוועדת הכנסת תדון בחלופות הים והיבשה באופן מעמיק ומפורט, תשווה בין החלופות ותאשר כל סעיף בנפרד, זאת בעקבות בקשתו של ראש מועצת עמק חפר, רני אידן מוועדת הפנים של הכנסת.
לדיון היום הגיעו ראשי המועצות עמק חפר, חוף כרמל ונציגי מטות המאבק, שזעמו על כך שהמועצה הארצית מקדמת את תוכנית מתקני הגז ביבשה מבלי לבחון, לטענתם, את החלופה לזיקוק מלא של הגז בים. כמו כן טענו המתנגדים כי התוכנית צפויה לקבל אישור ואור ירוק וזאת מבלי שניתנה היכולת האזרחית להגיש התנגדויות.
ח"כ רגב תקפה את נציגי הממשלה במהלך הדיון: "אתם רוצים לעקוף את בג"ץ, אתם חושבים שאנחנו רק חברי כנסת, אבל אנחנו יודעים לעשות הקשרים. אני אבקש משר הפנים לא להביא את ההחלטה לוועדת השרים לפני שהכנסת תחליט, ואבקש לחוקק חוק שהמועצה הארצית לתכנון ובנייה לא תוכל לאשר החלטות בפרויקטים תשתיתיים- לאומיים בסדר גודל כזה, לפני אישור הכנסת ובניגוד להחלטותיה".
רני אידן, ראש מועצת עמק חפר אמר לאחר הדיון בוועדה: "אני שמח שח"כ מירי רגב ושאר חברי הוועדה הראו מנהיגות והבינו את מה שאנחנו מסבירים כבר הרבה זמן, שאין לבצע את התוכנית ללא בדיקה מעמיקה של החלופות. מנסים להוליך אותנו לתוכנית שבה ליזם תהיה אפשרות לעשות מה שהוא רוצה, לקבל היתרים שלתושבים לא תהיה שום סמכות להתנגד. בבדיקות שערכו מומחים מטעמנו, עולה כי מתקן יבשתי עולה כמו מתקן ימי, וזמן ההקמה של מתקן יבשתי ארוך יותר מאשר של מתקן ימי, דבר שיקל את הקמת הפרויקט במידה ויבחרו בחלופה הימית".
יש לציין כי על פי לוח הזמנים המעודכן של התוכנית (תמ"א 37ח') להקמת מתקני הטיפול בגז טבעי, היא צפויה להגיע לאישור הממשלה רק ביוני 2014 – כשנה לאחר המועד המקורי שנקבע כיעד. כזכור, ביולי 2010 נדחתה התוכנית לחיבור המדינה לגז באמצעות מתקן יבשתי צפוני באזור חוף דור, על רקע התנגדות עזה של תושבי הסביבה להקמתו. את התוכנית ההיא קידמה היזמית הפרטית נובל אנרג'י. לאחר דחיית התוכנית, הוחלט כי המדינה תקדם את הנושא בעצמה ולא חברה פרטית. המועצה הארצית הורתה לממשלה לבחון אתרים נוספים לקליטת הגז, וגם לבחון את האפשרות של הקמת מתקן קבלה לגז על גבי אסדה ימית. תכנון התמ"א הופקד בידי משרדו של המהנדס גידי לרמן, לאחר שזכה במכרז.