אריק דיין, מנכ"ל עמיעד, מבהיר כיצד יכולה תעשיית המים הישראלית לשמור על איתנותה אל מול האתגרים הגלובליים שמוצבים בפניה
מה ישמור על מאזן הציפה של תעשיית המים הישראלית?
כשאני שומע שאומרים שתעשיית המים הישראלית היא מובילה עולמית, אני נזכר באצן יוסיין בולט "שורף" את המסלולים באליפויות העולם. לא פעם כשהוא מתקרב לקו הסיום, רואים אותו מביט לאחור ומאט את קצב הריצה כשברור לו שהוא עומד לקטוף עוד מדליה מוזהבת או שיא עולמי.
למה הכוונה? המדינה הסמי-מדברית שלנו, שלא הייתה מעולם אימפריה תעשייתית, עם 60 וקצת שנות עצמאות רצופות מלחמות הישרדות, מלמדת היום את מדינות העולם איך לשמור על המים שלהן. עוד לפני ה-START UP NATION, הובילה תעשיית המים הישראלית את השוק העולמי, וזהו מקור לגאווה ומקור לפרנסה של אלפי משפחות במעגל הראשון – ורבבות במעגלים האחרים.
תעשיית המים הישראלית נבנתה על כתפיהם של מקימי המדינה ומפריחי השממה. עם מעט משאבים אך הרבה שכל ישר ויצירתיות הם הזרימו מים וחיים ליישובים משגשגים – אך לרגע לא נחו על זרי הדפנה. הם המשיכו כל העת להשתכלל, להתייעל ולהתפתח, ללמוד מניסיון ולשאוף לגדולות. כיום, כשאנו מובילים את התחום, אסור לנו להיות יוסיין בולט ולהאט את הקצב; עלינו להמשיך להתחדש, לחשוב מחוץ לקופסה ולאתגר את עצמנו, ולא להתרכז רק בשימור המצב הקיים, אחרת נמצא עצמנו כהרף עין מביטים על גבם של המובילים.
אחת הסיבות לצורך שלנו להמשיך ולהתאמץ קשורה ליתרון שצברנו: המוצרים הישראלים המוצלחים נמצאים כיום בכל יבשת על פני כדור הארץ, ומדינות רבות רואות כי טוב ורוצות נתח מהשוק. בסין, קוריאה והודו יש כיום דור שלם של מהנדסים מבריקים, תעשיה מפותחת וכלכלה מזמינה; אנו הרי לא החכמים היחידים בעולם. ועל אף שחוקי שמירת הקניין הרוחני התפתחו, בעולם גלובלי קל ופשוט להעתיק מוצרים וטכנולוגיה; יצירתיות וחדשנות, לעומת זאת, קשה הרבה יותר לשכפל.
זהו לקח חשוב לא רק לחברות המים; גם למדינה יש כאן תפקיד מכריע בעידוד ותימרוץ של מחקר ופיתוח, כדי שתמיד נמשיך לחשוב על המוצר הבא.
סיבה נוספת שבשמה אסור לנו להאט את הקצב היא מצב השוק, שהוא חסר גבולות ומשתחרר כל העת מחסמים. אם לא נציב לעצמנו יעדים שאפתניים – שווקים חדשים, בריתות חדשות ואפיקי התפתחות חדשים – נשאיר את המגרש לאלה שרוצים זאת יותר מאיתנו.
חלק מהמשחק הוא גם לגדול ולהתרחב. הגענו להישגים רבים בזכות היותנו קטנים וחכמים, זריזים ויעילים, אך בשוק גלובלי צריך לעיתים לעבור למגרש של הגדולים. אם חברות ישראליות לא יחלו לפרוש כנפיים ולרכוש חברות זרות בתחומן, הן ימשיכו לצעוד בצעדים קטנים במקום לפסוע פסיעות רחבות ויתקשו להגיע ליעדים הרחוקים. לחברות קטנות עם מוצרים ייחודיים תמיד יהיה נתח שוק, אך רק בעזרת התרחבות וגיוון ארגז הכלים נוכל לבסס דומיננטיות בת קיימא בשוק.
בימים אלו מגיעים לכאן מאות בכירי תעשיית המים העולמית לתערוכה ולכנס וואטק 2013. האירוע הזה, שנערך פעם בשנתיים, נחשב לאחד המקצועיים והבולטים בתחומו בעולם. המבקרים יראו כאן את מיטב היצירתיות והחדשנות הישראלית בתחום טכנולוגיות המים. בשובם לארצותיה הם נושאים איתם לא רק בשורה של חדשנות יוצאת דופן אלא הכרה בכך שבפינה קטנה של המזרח התיכון יש את הפתרונות שהם מחפשים. במרוץ הזה אי אפשר לצוף; אם לא נמשיך להתאמץ ולחתור קדימה – נפסיד.