חברת מעוף עוסקת באפליקציות בתחום המיני מזל"טים ותשתתף בוועידת הערים לחדשנות של עיריית תל אביב-יפו בשבוע הבא . ראיון עם מייסד ושותף בחברה, גיא כהן
מיני מזל"ט בשמי העיר יעזור בבקרת רשת החשמל
כותבת המאמר: רותי דותן
ועידת הערים לחדשנות של עיריית תל אביב-יפו תתקיים בשבוע הבא, ובמסגרתה יציגו 15 חברות ישראליות פתרונות חכמים בתחום התחבורה האורבנית. אחת החברות מעוררות הסקרנות הללו היא חברת מעוף – פתרונות חישה עילית, שעוסקת באפליקציות בתחום המיני מזל"טים. החברה מפתחת טכנולוגיות משלימות בתחומי הבטיחות, עיבוד המידע והאוטונומיה, שייאפשרו את מימוש הפוטנציאל של הענף והרחבתו.
בראיון ל"תשתיות" מספר גיא כהן, מייסד ושותף, על החברה: "המייסדים של מעוף הם קבוצה של יוצאי התעשייה האווירית, תעשיות בטחוניות, רפא"ל ומוטורולה. התחברנו ב-2011 במטרה לפתח אפליקציות אזרחיות וסמי-צבאיות מבוססות מזל"טים בכלל, ומזל"טים מרחפים מסוג מולטי-רוטור בפרט".
מהו מזל"ט מסוג מולטי-רוטור?
כהן: "זהו מזל"ט עם 4, 6 או 8 להבים. מזל"ט מסוג זה מתאים למשימות בהן אנו עוסקים בגלל הפשטות המכנית, ההפעלה וגם הבטיחות היחסית שלו".
כיצד מזל"ט מסוג זה והאפליקציות הקשורות אליו תורמים להתייעלות אנרגטית בכלל ולהתייעלות בסביבה עירונית בפרט?
כהן: "הרחפנים הללו יכולים לשמש לחישה, מדידה וצילום מהאוויר בפשטות ובמחיר זול יחסית. כיום קיימות אפליקציות שמנטרות ובודקות שדות סולאריים – המזל"ט נושא עליו מצלמה תרמית המסוגלת לאתר פגמים ותקלות בפאנלים הסולאריים. כמו כן, משתמשים בכלים הללו לאיתור וניתור של בעיות ברשת החשמל וטורבינות רוח. בסביבה העירונית הפיתוח הזה יכול לשמש למשל לבדיקה וויסות של תנועת כלי רכב. כמו כן, כלי הטייס יכול ללוות בצורה אוטומטית כוחות של חילוץ בצורה המהירה והיעילה ביותר".
"מבחינה טכנית הכלים הללו יכולים לשמש גם ככלי תחבורה המנצל את המימד השלישי, הגובה. הם יכולים להעביר חבילות ואף אנשים – בגרמניה כבר טסו אנשים על מזל"טים. אבל מבחינת רגולציה ייקח הרבה זמן עד שיתנו אישור לדברים הללו".
מה גרם להתעוררות בתחום המזל"טים?
כהן: "הקונספט עליו מבוסס המזל"ט קיים כבר מראשית המאה הקודמת, אבל רק בשנים האחרונות הפיתוח של כלי הטייס הללו לשימושים שונים צובר תאוצה. השינוי קרה בזכות ההתפתחות הגדולה בנושאי צפיפות האנרגיה החשמלית והשיפור בסוללות והארכת משך הזמן שהן פועלות. הארכת משך הזמן גרמה לאפקטיביות מבחינת ביצועי המזל"טים והאפליקציות הקשורות בהם".
מהן שאיפות החברה שלכם? באילו פרויקטים אתם מעורבים היום ומה מייחד אתכם?
"נכון להיום מרבית הפעילות שלנו היא בישראל, אך אנו נמצאים בבדיקות לגבי פעילות בחו"ל. בארץ אנו מספקים שירותים לחברת חשמל, לגופים הקשורים לאכיפת חוק, וגם נמצאים במגעים עם מספר רשויות מקומיות. לכל חברה העוסקת בתחום המזל"טים יש את האפליקציות וההתמקדות שלה. עד כמה שידוע לנו, האפליקציות שאנו עובדים עליהן הן ייחודיות. החזון שלנו הוא לפתח מערכות אוטומטיות בהן כלי הטייס יבצעו את כל שלבי המשימה בצורה אוטומטית מלאה: המראה, טיסה, חישה, עיבוד מידע, נחיתה וחידוש אנרגיה. אנו רוצים לפתור את כל האתגרים בכדי להגיע לשלב בו ניתן להפעיל מערכת של כלי טייס הפועלים בצורה אוטומטית,משותפת ומתואמת, על מנת לבצע משימות שלמות".