צינור הולכה נוסף בעובי של 10 אינץ' צפוי להגדיל היתירות ממאגר תמר בכ-10%. ברשות הגז בירכו על היוזמה שצפויה להקל על אספקת הביקושים בשנים הקרובות
מצוקת היתירות: שותפות תמר מבקשות להזרים גז טבעי בצינור הקונדנסט
השותפות במאגר תמר ביקשו מרשות הגז שבמשרד האנרגיה והמים להשתמש בצינור הקונדנסט היוצא ממאגר ים תטיס (ומגיע למתקן הקבלה באשדוד) לטובת הובלת הגז טבעי , זאת מתוך רצון לייצר יתירות גדולה יותר מזו הקיימת כיום, כך דיווח "גלובס". הסיבה: המשק הישראלי צפוי לסבול ממחסור בגז כבר במהלך 2015, אז צפויים לעלות רמות הביקושים. כיום מונח רק צינור הולכה בודד מהמאגר אל החוף שיכול להוליך 44 אלף יחידות חום (mmbtu) לשעה. צינור הקונדנסט, בעובי של 10 אינצ'ים, עשוי להגדיל בכ-10 אחוז את היתירות אך גם סכום זה אינו יספק את צרכי המשק בשנים שלאחר מכן.
דוברות משרד האנרגיה אישרה את הדברים וציינה כי המשרד ורשות הגז מבקשים לקדם שלל פתרונות לבעיית היתירות. אפשרויות נוספות להתמודדות עם בעיה זו כוללת שימוש במאגר מרי בי כמעין מחסן לגז, אליו יחוברו מדחסים שיוכלו לשגר עתודות נוספות של גז למשק. עם זאת, בעיה של לחצי גז במאגר עשויים לשבש תוכנית זו שנמצאת כעת בשלבי בדיקה.
הפתרון המשמעותי היחידי לבעיית היתירות נעוץ בהקמת נקודת קליטה נוספת שתוקם בים או ביבשה ותסייע להוליך את הגז בהקדם האפשרי. מהלך זה נמצא כעת בשלבי דיון סופיים בועדה הארצית לתכנון ובנייה. עם זאת, כל החלטה על הקמת המתקנים ביבשה צפויה להתקל בהתנגדות חריפה מצד תושבי האזור, דבר שעשוי לעכב אותה באופן דרמטי.
מספר גורמים בכירים במשק האנרגיה ובהם יו"ר חברת החשמל, יפתח רון טל, התייחסו זה מכבר לבעיה החמורה שמייצרת מצוקת היתירות. רון טל אף הבהיר כי תקלה בצינור, במצב הנוכחי, עשויה לייצר קטסטרופה במשק ולהביא אותו למצב הבצורת שאפיין את קיץ 2012. גם בהתאחדות התעשיינים ביקשו לקדם פיתרון מהיר לבעיה מתוך חשש כי הראשונים לשלם את מצוקת היתירות יהיו התעשיינים שיספגו עליות במחירי החשמל.
בעיות מחסור בדלקים ימשיכו לצוץ, וכל בעיה גוררת גרעון גדול בהרבה מסכום הכסף אשר היה יכול לפתור את הבעיה, אם זה היה מושקע באנרגיות מתחדשות. למעשה, עם הגרעון של חברת החשמל היה מתורגם לכסף זמין, היה מספיק כסף כדי לרכוש מערכות סולאריות בהקיף יצור של כ-30% מהיכולת היצור של חברת החשמל. חבל שהזהירות היא בהשקעה באנרגיות מתפתחות והיד החופשית היא בייצור מבוסס דלקים מזהמים ולא הפוך.
הכתבה מאוד לא מדוייקת. לא מדובר בצינור חדש אלא באישור להשתמש בצינור הקונדנסט הנוזלי הקיים מאסדת ים תטיס לאשדוד. השימוש בו פירושו שלא ניתן יהיה להשתמש בו להעביר קונדנסט יותר.
כרגע משתמשים בצינור הגז 30 אינצ׳ הקיים מאסדת ים תטיס (שמחוברת לאסדת תמר, שניהם ממוקמות מול אשקלון) שהוקם בתחילת שנות ה2000 כדי להזרים את הגז מתמר לנקודת הקליטה. פתרון השימוש הנוסף בצינור הקונדנסט אינו מספק לטווח הבינוני והארוך ולכן נובל רוצה גם להתקין מדחסים על הצינור ״30 הקיים שיגבירו את ההספק שלו ב25% בערך. המדינה אינה מסכימה (בגלל המשך ההסתמכות על צינור יחיד) ודורשת במקום שנובל תבנה צינור חדש מאסדת תמר אל נקודת קליטה חדשה שתבנה בצמוד לנקודת הקליטה הקיימת של הצינור ממצרים באשקלון.
אה, ולציין שנקודת הקליטה הקיימת היא באשדוד (הן לגז והן לקונדנסט).
הנקודה המרכזית היא שכל תשתית ההולכה מאסדת ההפקה לחוף מסתמכת על התשתית הישנה של ים תטיס שמוגבלת בכמות ההובלה שלה וכאן נעוצה הבעייה הנוכחית.
תודה על ההערות המחכימות. הדברים תוקנו.