שיתוף הפעולה בין המדינות נוצר בכדי לנסות ולהפחית באופן דרמטי את הקמת התחנות הפחמיות שפולטות חומרים מסוכנים. גם הבנק העולמי תומך בהצעה
מדינות סקנדינביה וארה"ב מפסיקות לממן הקמה של תחנות כוח פחמיות
מדינות סקנדינביה חברו לארה"ב בהחלטה שמבקשת להקשות על מימון הקמת תחנות כוח פחמיות, כך מדווח מגזין "פוטון". ברשימת המדינות הסקנדינביות ניתן למנות את דנמרק, נורבגיה, שוודיה, פילנלד ואיסלנד, שהתחייבו להצטרף לארה"ב בהתחייבות שלא לממן בכספי ציבור את הקמתן של תחנות כוח מונעות פחם, זאת במטרה להפחית באופן משמעותי את הפליטות והמזהמים שנובעים מייצור חשמל בדרך זו.
במקביל להצהרה המשותפת, שיתוף הפעולה בין המדינות יכלול נסיון להביא לכך שמדינות נוספות יירתמו לטובת המהלך וישפיעו גם על הבנקים שברשותם לנקוט בצעדים אלו. ההצהרה הזו, שמגיעה כחלק מהתוכנית הלאומית של נשיא ארה"ב, ברק אובמה להפחתת פליטות, קיבלה חיזוק משמעותי גם מנציגי הבנק העולמי שקבעו כי יערימו קשיים רבים על מימונן של תחנות כוח מבוססות פחם, במקרים שבהם יתקיימו אלטרנטיבות ראויות.
הנשיא אובמה נפגש בשבוע שעבר עם מנהיגי המדינות הנורדיות. במסגרת הפגישה דנו המנהיגים אודות התוכניות לשיתוף פעולה בנושאים סביבתיים ובין השאר עלתה הסוגיה המימונית של התחנות הפחמיות. שיתוף הפעולה הנוכחי מהווה המשך לשיתוף פעולה מוקדם יותר שנוצר בין ארה"ב לשוודיה, בכל הקשור לקידום טכנולוגיות ירוקות ואנרגיות מתחדשות. כבר ב-2010 הוקמה מעין ברית עסקית בין המדינות במטרה לקדם את התחומים הללו.
יש לציין כי בישראל, המדינה אינה מתערבת בזהות הממנים של תחנות הכוח. כיום, מרבית תחנות הכוח שמוקמות באופן פרטי אכן מבוססות על גז טבעי (בגיבוי פחמי) וגם תחנות הכוח של חברת החשמל עוברות לשימוש הולך וגובר בגז, אך גם כעת ממלא הפחם את החלק הארי כדלק הפוסילי לייצור חשמל. על פי הודעות רשמיות של נציגי רשות החשמל, השאיפה היא להפחית את צריכת הפם לטובת ייצור חשמל באופן דרמטי כבר בשנים הקרובות, תוך הסתמכות על כמות הולכת וגדלה של גז טבעי.