לתגליות הגז הטבעי ממזרח הים התיכון יש את הפוטנציאל לשנות באופן משמעותי את דינמיקת אספקת האנרגיה באזור הים התיכון וגם לדרבן את יצוא הגז בעתיד הקרוב
מכון האנרגיה האמריקאי: כך תייצא ישראל את הגז הטבעי שלה
לתגליות הגז הטבעי באגן הים התיכון (ישראל, קפריסין) יש את הפוטנציאל לשנות באופן משמעותי את הדינמיקה של אספקת האנרגיה באזור הים התיכון כולו, כך קובע מחקר חדש שפורסם על ידי מכון האנרגיה האמריקאי (EIA). אמירה נוספת שמשתמעת מן הדו"ח קובעת כי אי הודאות בנוגע למיקום ולתצורה של תשתית הייצוא נמשכות, אך מספר הצעות מתקדמות למרות הסיבוכים שמציבים סכסוכים טריטוריאליים, בעיות ביטחון אזוריות וחוסר הוודאות המקרו-כלכלית.
"מאז 1999 נרשמו מספר תגליות משמעותיות באזור אגן הלבנט שבמזרח הים התיכון. שדות גדולים בקפריסין ובישראל מכילים את רוב עתודות הגז הטבעי שהתגלו לאחרונה. כמות הגז הטבעי המוערכת בשדות הללו יחד מגיעה ל-40 טריליון רגל מעוקב (TCF). חלק גדול ממשאבי האנרגיה החדשים שהתגלו יסייע לעמוד בביקוש המקומי במדינות אזור מזרח הים התיכון, אבל יכול להיות שיהיה מספיק גז בכדי לעודד יצוא מקפריסין ומישראל. הקביעה כיצד ולהיכן לייצא את הגז נותרה נושא לעימות מתמשך עם מספר אפשרויות לנתיבי יצוא המתחרים ביניהם על תמיכה פוליטית וכלכלית" נכתב בדו"ח.
ישנן הצעות, בשלבים שונים של פיתוח, לייצא גז בצנרת או כגז נוזלי (LNG) גם מקפריסין וגם מישראל. בקפריסין כבר החלה עבודת תכנון הנדסית להקמת מתקן הנזלת גז אשר בנייתו תוכל לצאת לפועל בשנת 2015. קפריסין מקווה לשלב בתוכניותיה גם גז טבעי מן השדות שבתחומה של ישראל, אך בשלב זה נראה כי ישראל מעדיפה להשתמש בתשתיות משלה לצורך העניין. אפשרויות נוספות ליצוא הגז הטבעי כוללות: צינור חדש ממזרח הים התיכון לכרתים (שממנו הגז יכול לזרום לאירופה), צינור חדש ממזרח הים התיכון לטורקיה ושימוש בתשתית הקיימת בכדי לשלוח כמויות גז למצרים אשר תייצא את הגז כ-LNG בעזרת המתקנים העומדים לרשותה.
ישנם מספר גורמים העשויים להשפיע על תזמון ומימוש הייצוא: חוסר ביטחון אזורי כמו הסכסוך המתמשך בסוריה והמהומות האחרונות במצרים, סכסוכים טריטוריאליים דוגמת זה שבין ישראל ללבנון והמצב הכלכלי במדינות המייצאות ובשווקי היעד כמו אירופה ואסיה.