לקראת דיון בוועדת הכנסת מציעה העמותה לייעד חלק מכספי הקרן למטרות סביבתיות ולהשקיע את כספי התמלוגים בחברות בינ"ל "ירוקות"
אדם טבע ודין: יש להזרים מיידית התמלוגים ממאגר תמר לקרן תמלוגי הגז
נציגי עמותת 'אדם טבע ודין' הגישו מסמך עקרונות לועדת המדע והטכנולוגיה בכנסת, במסגתרו הם דורשים לייעד חלק מכספי קרן תמלוגי הגז למטרות סביבתיות, להשקיע בחברות שאינן מזהמות ולהזרים כבר היום את התמלוגים ממאגר תמר. במסמך שהעבירה "אדם טבע ודין" ליושב ראש הוועדה, ח"כ משה גפני, מציעה העמותה שורה של תיקוני חקיקה באשר לניהול הקרן.
במסמך שיובא לדיון במסגרת הועדה שתתקיים מחר (ד') מוצגת דוגמאות לקרנות ענק מובילות בעולם, אשר בחרו לאמץ עקרונות השקעה אחראית, הן משיקולים ערכיים והן משיקולי רווחיות פיננסית. על פי הנעשה בקליפורניה, נורווגיה, קנדה ומדינות נוספות, מוצע כי גם בישראל יושקעו כספי הקרן בחברות זרות בעלות מדיניות סביבתית אחראית.
בנוסף, בתיקונים אותם מבקשת אדם טבע ודין לעשות בחוק, מוצע כי התמלוגים ממאגר תמר ייכנסו כבר עכשיו לקרן לרווחי הגז. המצב כרגע הוא שהתמלוגים המשולמים על השימוש בנפט והגז, אינם מוכנסים לקרן אלא עוברים באופן שוטף לתקציב המדינה, כך שבפועל, הקרן לתמלוגי הגז והנפט תתחיל להתמלא רק בעוד שבע שנים. לעמדת 'אדם טבע ודין', יש להזרים לקרן כבר עכשיו את התמלוגים, שיגיעו על פי חישוב העמותה ל-750 מיליון ש"ח בתוך חמש שנים.
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין' מסר כי "רווחי הקרן לתמלוגי הגז הם כספים המגיעים כתוצאה מניצול משאבי הטבע, לכן יש לייעד את הכספים למטרה סביבתית: השקעה, פיתוח ומחקר של משק אנרגיה בר קיימא. התחשבות זו בדורות הבאים מתחייבת מעיקרון הצדק הסביבתי. מה שבא מהסביבה צריך לחזור לסביבה".
"פיתוח והפקת מאגרי הנפט והגז יובילו לכך שבעתיד, באופן טבעי, יתמעטו משאבים אלו ואף ייגמרו כליל, שכן המדובר במשאב מתכלה. בנוסף, ייצור וצריכת אנרגיה באמצעות נפט וגז, המהווים דלק פוסילי, מייצרים גזי חממה ופולטים מזהמים לאוויר ובכך מזיקים לסביבה ולבריאות. לאור זאת, יש להתחשב בדורות הבאים, אשר יצטרכו להתמודד עם זיהום האוויר ופליטת גזי החממה כתוצאה מהשימוש בדלק פוסילי וכן עם התדלדלות משאב הטבע", נכתב במסמך.
עו"ד דנה טבצ'ניק, ראש תחום כלכלה ומשאבי טבע באדם טבע ודין הוסיפה ואמרה כי "אימוץ של עקרונות ההשקעה האחראית במדיניות ההשקעה של קרן רווחי הגז והנפט הם יישום מתבקש של אמות המידה המקודמות כיום בעולם להשקעה אחראית, ובפרט ככל שהדבר נוגע להטמעה של ניהול סיכונים סביבתיים בהשקעות הקרן".