המפגינים מוחים על ההחלטה להקים מתקנים לזיקוק גז טבעי בחגית ובעמק חפר. "אין בדיקה ממשית של החלופות, אין פתרונות לסכנות ואין התייחסות לתושבים", אומר רני אידן, ראש מועצת עמק חפר
מאות מפגינים מול משרד האנרגיה בקריאה לזקק את הגז בים
מאות מתושבי עמק חפר, חוף כרמל, מגידו ורמות מנשה, מפגינים בשעה זו מול לשכתו של השר סילבן שלום במשרד האנרגיה בירושלים, נגד הכוונה לזקק את הגז בעמק חפר ובחגית, ובעד זיקוק הגז בעומק הים. התושבים מניפים שלטים: "סילבן תתעורר, חיי אדם שווים יותר", "גז מזקקים רק בים", "עמק חפר = עמק אפר" ועוד.
בתחילת מאי אישר שופט בג"ץ יצחק עמית את עתירת עמותת כרמל מנשה, עיריית יקנעם ותושבי האזור, נגד החלטת המועצה הארצית לתכנון ובנייה לקדם את תכנון מפעלי הטיפול בגז באתר חגית. בג"ץ דחה את בקשת העותרים להוציא צו ביניים נגד המשך קידומה של התוכנית וקבע כי הדיון בעתירה ייערך בתוך שישה חודשים.
בנובמבר קבעה המועצה הארצית לתכנון ובנייה כי מתקני זיקוק הגז יוקמו בעמק חפר סמוך לקיבוצי המעפיל ועין החורש ובאתר חגית שבכרמל. לטענת המפגינים, ההחלטה על מיקום בתי הזיקוק והצנרת, התקבלה מבלי שנבדקו כיאות היבטים בטיחותיים במקרה של פיצוץ המתקן השוכן בסמוך לבתי תושבים, היבטים ביטחוניים, סביבתיים ובריאותיים, ומבלי שנבחנה כראוי האפשרות למקם אותם בים רחוק מהחוף, במקום בו יש יתרונות ברורים להיבטים אלה במיוחד במדינת ישראל הצפופה.
עוד אמרו המפגינים כי המועצה הארצית מקבלת החלטות בניגוד לעצות המקצועיות הניתנות לה, וכי שרי האנרגיה בעבר ובהווה מציינים שההחלטה אינה בידיהם. המפגינים אף טוענים כי נציגת המשרד להגנת הסביבה הצביעה נגד המלצות משרדה משיקולי פריימריז לכאורה, וכי כל נושאי התפקידים מסרבים לקחת אחריות בנוגע להחלטה. בעוד כשלושה חודשים צפויה להתכנס שוב המועצה הארצית על מנת להצביע באופן סופי על החלופות.
רני אידן, ראש מועצת עמק חפר אמר היום במהלך כי "ממשלת ישראל ומשרד האנרגיה מקדמים את תכנית התשתיות הגדולה ביותר שתוכננה אי פעם בישראל בעיניים עצומות. אין בדיקה ממשית של החלופות, אין פתרונות לסכנות ואין התייחסות לתושבים, אפילו משרד הבריאות תומך בעמדת התושבים. אני מודיע באופן חד משמעי שלא ניתן לזה לקרות. ניאבק בכל האמצעים שעומדים לרשותנו על מנת להעביר את הזיקוק לעומק הים. כשיתרחש האסון, בנימין נתניהו, סילבן שלום, עמיר פרץ, גדעון סער ובוגי יעלון לא יוכלו לומר לוועדת החקירה – לא ידענו".
יוני ארי, ראש מטה מאבק התושבים בעמק חפר: "נמשיך להפגין ולצעוק עד שישמעו אותנו. נכון, אנחנו "רק" גרים בפריפריה, אבל זאת לא סיבה לסכן את חיינו. המתקנים האלה הם תולדה של קומבינה פוליטית וכלכלית. יש כאן שיתוף פעולה של עשרות ישובים מכל רחבי הארץ שרק מבקשים שלא יסכנו אותם. את הגז ניתן לזקק בים, זאת עובדה. כעת צריך רק להחליט".
צילום: גליה פלד
למה תושבי יישובי החוף ממועצת חוף כרמל לא השתתפו ?
למה להפגנה הגדולה לפני שנה בפרדיס הם כן הגיעו ?
האם כל מטרתם במאבק ה"משותף" הוא לוודא שלא יחזירו את המתקן לעין איילה, כפי שמבחינה מקצועית ראוי להיעשות ?
תומר מירז – איפה האתיקה ? אתה עו"ד צעיר וכבר התקלקלת ?!