במסגרת כנס כלכלה ושלום של ביזפורטל והמכון למחקרי ביטחון לאומי, עלתה לדיון סוגיות ייצוא הגז בהקשר גיאו פוליטי
מנכ"ל דלק קידוחים: קיימת היתכנות לייצוא גז טבעי לתורכיה, ירדן ומצרים
מנכ"ל דלק קידוחים התייחס אמש (ד') לאפקטיביות של הגז הטבעי בהקשרים גיאו פוליטיים במסגרת פאנל שהתקיים בכנס כלכלה ושלום של ביזפורטל, בנק דיסקונט והמכון למחקרי ביטחון לאומי. אבו התייחס לשלל המדינות השכנות שיכולות (או לא יכולות) להנות מהגז הישראלי. "הסיפורים היותר מעניינים מבחינה כלכלית מסחרית היא ירדן – זה שוק שצריך ב-2009 כ-3.5 BCM, ובגלל שהיה מחסור בגז בישראל ב-2012 הייתה ירידה דרמטית. למצרים חסר גז למשק המקומי, גם אלמלא הפגזת הצינור היה נוצר מחסור. אם מסתכלים קדימה אז מדובר בירדן בביקוש של 5 BCM לשנה, אלו סדרי גודל שיכולים להיות אפילו יותר משל ישראל כי יש להם תעשייה מסורתית הצורכת יותר אנרגיה" אמר אבו.
לאחר מכן התפנה אבו לדבר גם על תורכיה כיעד אטרקטיבי לייצוא הגז. "מדובר בשוק אחר לחלוטין, 50 BCM בשנה, שוק עצום. יש היום מגבלות על סחר עם אירן, ארצות הברית נותנת לה פטור שנתי לסחר בגז טבעי עם אירן, העניין הוא שהבנקים הטורקים לא יכולים להעביר כספים לאירן, גז זורם מאירן לטורקיה ומשאיות של זהב זורמות מטורקיה לאירן. הטורקים רוצים את הגז הישראלי, לא צריך להיות פילוסופים".
מיכאל לוטם, שליח מיוחד במשרד החוץ לנושא אנרגיה אמר במהלך הכנס כי "אנחנו צריכים להבין איך ישראל יכולה להשתמש בכל הגז הזה. צנרות פוליטיות לא שורדות בעולם, אחת מהן היא הצינור המצרי ישראלי, זו לא הייתה עסקה טובה עבורם, הם העלו את המחיר לרמה אחרת וחודשיים אחרי זה הפסיקו להזרים כי לא היה בסיס כלכלי, בכל מקום זה צריך להיות על בסיס כלכלי ואחר כך גיאופוליטי. בסופו של דבר ישראל היא לא השחקנית היחידה בעולם, אם מחר יגלו מאגר גז בלבנון אז הטורקים יהיו בלבנון, צריך להסתכל קצת יותר ברמה הגלובלית איך אנחנו בונים את הקשרים לא לפי מי אני רוצה אלא על בסיס win win, אנחנו לא לבד בזירה, בין אם זו טורקיה, ירדן או LNG."
"הסיטואציה היא לא נוחה לניהול דיאלוגים כעת, התפיסה הייתה שהדו"ח של ועדת צמח הוא עמדת הממשלה, הצד השני רואה את הכול כמזימה ציונית למנוע יצוא אליי כי אני צריך את זה", מוסיף לוטם. "כל עוד אין עמדה חקוקה בסלע של הממשלה יהיה מאוד קשה ללכת לשכנותינו ולרוץ איתן קדימה. חברות מבקרות כאן חדשות לבקרים ואנחנו מבקרים לא מעט במדינות באזור, יש דיאלוגים מסחריים, מבינים מה אנחנו יכולים לקבל. ברגע שתהיה מדיניות מבוססת, אחרי שבג"צ יכריע נוכל לקדם את הדברים במהירות גבוהה".