שופט בית המשפט המחוזי, יגאל מרזל, קבע כי מפעלי ים המלח ייאלצו לחשוף את הפרוטוקולים של הדיונים שנערכו עם האוצר בסוגיית גובה התמלוגים שישולמו למדינה
ניצחון השקיפות: מפעלי ים המלח יפרסמו הפרוטוקולים בנושאי התמלוגים
בית המשפט המחוזי בירושלים דחה היום (ב) את העתירה שהגישו מפעלי ים המלח נגד פרסום הפרוטוקולים והעדויות של הליך הבוררות בסוגיית תמלוגי ים המלח. שופט בית המשפט המחוזי, יגאל מרזל, קבע כי לא מדובר במחלוקת פרטית, אלא בסכסוך בעל מאפיינים ציבוריים מובהקים כשכתב "בסוגיית היקף התמלוגים שהמדינה מקבלת, כנאמנת הציבור כולו, בגין הניצול של משאבי הטבע של הציבור כולו".בית המשפט קבע כי מפעלי ים המלח ישלמו הוצאות משפט לתנועה לאיכות השלטון ולאדם טבע ודין בסך 20 אלף שקלים.
בחודש אוגוסט 2012 פנו 'אדם טבע ודין' ו'התנועה לאיכות השלטון' למשרד האוצר בדרישה לפרסם את כל המסמכים הנוגעים להליך הבוררות שמנהלת המדינה מול מפעלי הים המלח, באשר לאופן חישוב התמלוגים על האשלג שישלמו המפעלים. משרד האוצר נענה לבקשת הארגונים, אך מפעלי ים המלח הגישו עתירה לבית המשפט המחוזי בירושלים במטרה למנוע את פרסום המסמכים ואת שיתוף הציבור בהליך זה.
עו"ד דנה טבצ'ניק, ראש תחום כלכלה ומשאבי טבע באדם טבע ודין מסרה היום כי "לא זאת בלבד שמפעלי ים המלח ממשיכים לנצל באופן מחפיר את משאב ים המלח, הם גם ביקשו להסתיר מהציבור את המידע בנוגע לתביעה המתנהלת נגדם בגין כספים שלא שילמו עבור ניצולו. יש לברך על ההחלטה האמיצה של בית המשפט אשר הציב היום את ערך שקיפות המידע הציבורי כערך עליון ובסיסי.
לדברי עו"ד נדאל חאיק מהתנועה לאיכות השלטון "החלטת בית המשפט היא נקודת ציון חשובה במאבק למען שקיפות ציבורית בכל הנוגע למשאבי הציבור. בית המשפט קבע כי ההחלטות אודות משאבי הטבע של הציבור ראוי שיונחו לעיונו וביקורתו של הציבור הרחב. מקום בו עסקינן בסוגיה בעלת השלכות ציבוריות וכלכליות חסרות תקדים- הכלל הוא שקיפות ציבורית ומעורבות אזרחית".
תגובת כי"ל להחלטת בית המשפט: "כיל בוחנת את החלטת בית המשפט. עוד בראשית תהליך הבוררות, כיל הודיעה על נכונותה לחשוף בפני הבוררים ונציגי הממשלה את כל המידע הנדרש לצורך הליך הבוררות. יחד עם זאת, כיל הביעה את חששה שמידע זה הכולל סודות מסחריים, ייחשף בפני מתחרותיה וייפגע בה. על כן כיל ביקשה לוודא שעל אף הפתיחות, האמון ושיתוף הפעולה המלא בינה לבין המדינה, לא ייגרם לחברה נזק ולא יוענק למתחרותיה יתרון שינבע מחשיפת הסודות המסחריים. לאור זאת, נציגי הממשלה הבטיחו כי חומרים אלו ייחשפו אך ורק לצורך הבוררות. חשוב להבהיר שחלק ניכר מטענות המדינה בבוררות ובמיוחד הטענות הנוגעות למחירי העברה, דורשות התייחסות וגילוי של: פירוט לקוחות, פירוט הוצאות, עלויות ייצור, רווחיות וכדומה, אשר הינן חלק אינטגראלי מהסוגיות שבמחלוקת ואשר חשיפה שלהן או אפילו של חלקן יביאו לידי נזק ממשי לחברה. כיל נתנה אמון בנציגי הממשלה ובמוסד הבוררות ולאורך כל הליך הבוררות היא חשפה באופן מלא את כל המידע והמסמכים, כולל סודות מסחריים, בפני הבוררים ונציגי הממשלה. חשיפת הסודות המסחריים בפומבי תגרום נזק ממשי לחברה ולכל בעלי העניין שלה, כולל הציבור הישראלי, עובדי החברה, בעלי המניות וממשלת ישראל. למרבה הצער והאכזבה נציגי הממשלה לא התנגדו לפרסום, שיגרום נזק לחברה. כיל נמנעה מלהציג את עמדתה בתקשורת במהלך הבוררות שבה היא דחתה אחת לאחת את כל טענות הממשלה. למרות שאם יפורסמו טענות המדינה יתברר לציבור כי תביעת הממשלה מכיל נמוכה בכמחצית מהסכום שפורסם בתקשורת".