במהלך דיון על קרן תמלוגי הגז בועדת המדע ציין שטייניץ כי הבית הלבן הפעיל עליו לחצים כבדים בכל הקשור למיסוי תמלוגי הגז. "חשבתי שאני הולך להפסיד" אמר השר
שטייניץ: הבית הלבן הפעיל לחצים כבדים בתקופת ועדת ששינסקי
השר יובל שטייניץ, שכיהן כשר האוצר בתקופת ועדת ששינסקי, התבטא מספר פעמים בעבר אודות הלחצים הכבדים שהופעלו עליו כשכיהן בתפקידו בנושא תמלוגי ומיסוי הגז. הוא אף הגדיל לציין כי לוביסטים מטעם חברות הגז איימו עליו באופן אישי. כעת מתברר כי לא רק גורמים מקומיים ירדו לחייו של שטייניץ אלא גם גורמי חוץ. במהלך ועדת המדע בכנסת שעסקה בנושא קרן תמלוגי הגז , ציין שטייניץ כי הגורם שהפעיל את מירב הלחצים בנושא מיסוי הגז היה דווקא הבית הלבן.
"בהיותי שר אוצר, ניהלתי מאבקים קשים מול קבוצות לחץ ואינטרסים עם לובי חזק אבל המאבק הקשה ביותר היה בתחום רווחי הגז כאשר הלחצים הקשים ביותר במקרה זה הגיעו דווקא מהבית הלבן. חשבתי שאני הולך להפסיד" אמר שטייניץ "המטרה המרכזית שלנו בהקמת הקרן היא מניעת אפשרות שבישראל תתפתח 'המחלה ההולנדית'. לשם כך חייבים להגיע לאיזון בין היבוא ליצוא. בכסף שנזכה לקבל מרווחי הגז ומהקרן, נכון לעשות שימוש בעיקר לטובת חינוך, כלכלה, רווחה או לצורך התמודדות עם משבר גדול ובלתי צפוי. מכאן ההיגיון כי רווחי הקרן יפנו לטובת הדורות הבאים. בשלב הנוכחי לא נקבע, וגם לא נכון לקבוע, מה תהיה מדיניות ההשקעה של הקרן בחו"ל". בהמשך הודה שטייניץ לששינסקי וגם ליו"ר מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ', על כך שהעלתה את נושא התמלוגים לסדר היום ושמרה עליו שם.
במהלך הדיון אודות הקמתה של הקרן (שהייתה אמורה לקום כבר במהלך 2011) אמר פרופסור ששינסקי כי ההחלטה להעביר את כספי תמלוגי הגז לקרן הינה החלטה חשובה למדי וציין כי טוב עשתה ישרקאל כשבחרה במודל הנורבגי, במסגרתו מושקעים הכספים בקרן חיונית שאינה מביאה לתופעת הייסוף (התייקרות השקל אל מול המטבע הזר). ששינקי אף ציין כי כבר כעת בנק ישראל מפנים את צפי ההכנסות מהגז, ובהתאם מבקש לשמור על ערך המטבע. ככל הנראה, דבריו של ששינסקי מתייחסים בין השאר לרכישה האחרונה של בנק ישראל בסך של 240 מליון דולר.
ח"כ אראל מרגלית הציף סוגיה בוערת לגבי רווחי הקרן וקבע כי "אסור שמערכת הביטחון תשים את ידה על שקל אחד מרווחי הקרן, משום שהקרן הזו תהיה אחד הכלים הבינלאומיים המרכזיים שלנו. אסור לתת לדמגוגיה הבכיינית הקבועה של המערכת הבטחונית לבלבל אותנו. השאלה הגדולה היא מי ינהל את הכסף ואיך? בעולם, הכספים האלו היוו תמריץ לצמיחה למערכת חינוך טובה יותר ולפיתוח תשתיות".
הצעת החוק הנוכחית קובעת כי שימוש מוחרג בכספי הקרן יאושר רק ברוב של 65 חברי כנסת, זאת בכדי למנוע זליגה של הכספים למטרות של כיסוי בורות תקציביים בשוטף. מהלך כזה, באם יקרה, עשוי לפספס את יתרונותיהם העצומים של תמלוגי הגז לטובת שימוש בזבזני וחסר אחריות. למרות זאת, ח"כ מאיר שטרית העלה שדווקא בגלל המצב הכלכלי העכשווי, במסגרתו קיים בור תקציבי אדיר, יש להשתמש בכספי הקרן בכדי להקל על אזרחי המדינה, כבר עכשיו. "עם כל הכבוד לדורות הבאים, יש לנו בעיה תקציבית עם הדור הנוכחי שצריך לעזור לו ולא להזניח אותו. חלק לא מבוטל מהדור הזה חי בעוני עם רמת חינוך נמוכה ולכן את לא נכון שהחוק לא יאפשר לעשות שימוש בכספי הקרן כבר עכשיו, גם לצורך כיסוי הגרעון התקציבי" אמר שטרית.
ברור כשמש שמערכת הביטחון ושטרית ומרעיו ינקנקו את הקרן הזאת