3 בתי מגורים שנבנו בטכנולוגיה מיוחדת של חברת ESB המשלבת בידוד תרמי עשוי קלקר ובטון, קיבלו את תו התקן המצטיין בתחום הבנייה הירוקה מטעם מכון התקנים הישראלי
כשהקלקר פגש את הבטון: תו תקן ירוק הוענק לחברת ESB
מכון התקנים הישראלי העניק תו תקן ירוק ומצטיין לשלושה בתים שנבנו במושב רמת רזיאל בשיטת הבניה ESB. הבתים שתוכננו על ידי היזם גיל יניב בשיתוף האדריכל יהודה לוי מהווים פריצת דרך בכל הקשור להתייעלות אנרגטית במבני מגורים. כך למשל, בטרם החלה הבניה בוצעו ניתוח של תנאי האקלים לרבות טמפרטורה, מבדקי לחות יחסית, משטר רוחות, עוצמת קרינת השמש וכמות המשקעים.
לטובת בידוד תרמי של מעטפת המבנים נעשה שימוש בתבניות ESB -Energy saving building ליציקת קירות בטון מבודדים. מדובר בשיטה שפותחה בישראל על ידי חברת "קל-קר עין כרמל" (הקיבוצית) שעושה שימוש בלוחות קל-קר מוכנים שמונחים כמו לגו ובתווך יוצקים בטון. כך מתקבלים למעשה קירות בטון חזקים ומבודדים – גם מבחינה ביטחונית וגם אקלימית. התבניות נותרות קבועות לאחר היציקה ומהוות בידוד תרמי חיצוני ועל ידי כך נמנע חימום של חללי המגורים, דבר שמקטין את הצורך במיזוג.
שלושת הבתים מספקים אוורור טבעי באמצעות חלוקת פנים מדוקדקת וקביעה מחושבת של מיקום החלונות. במבנה בעל שתי קומות נקבעו חלונות אוורור בסמוך לתקרת גרם המדרגות. בדרך זו, גרם המדרגות משמש כארובה ודרכו עולה האוויר החם ומתנקז החוצה דרך הפתחים הגבוהים. אפקט הארובה מייצר תנועה של אוויר טרי וקריר מתחתיתה ובכך מתאפשרת תחלופת אוויר תוך כדי סילוק חום.
רעיונות נוספים שיושמו במסגרת הבניה כללו בידוד תרמי של מעטפת הבית, שימוש במסה תרמית בקירות וברצפות, הפניות של פתחים שנועדו לניצול מיטבי של קרינת השמש לצורך חימום, יישום חלונות מבודדים והצללה. הגגות נבנו בשיטת "גגות הפוכים" ואף הם בעלי ערך בידודי גבוה, על גביהם פוזרו חלוקי נחל בהירים המקטינים את ספיגת החום על-ידי המשטח והעברתו לחלל הפנים. הרצפות עשויות מבטון מוחלק אשר מעלה את כמות המסה התרמית של המבנים ומאפשר ספיגת חום.
בשלושת הבתים תוכננו פתחים המאפשרים הארת החלל באור טבעי וצמצום השימוש בתאורה מלאכותית. הושקעו מאמצים לחיסכון במים שפירים, איסוף מי נגר וטיפול במים אפורים. הבתים נבנו בשני מפלסים באופן המשתלב עם תוואי הקרקע הטבעי. טרם הבנייה נבנו קירות אבן התוחמים את המגרשים באופן המונע "זליגה" של אתר הבנייה מתחומי המגרש ופגיעה בשטחים שמחוץ לגבולות המגרשים.
לדברי אילן ליאור, ממפתחי השיטה ומנהל ESB: "אנו שמחים על ההכרה של מכון התקנים בבניה הירוקה והייחודית שפותחה על ידי חברת קל-קר עין כרמל. אנו רואים ביקושים עולים וגוברים מצד אנשי מקצוע, בהם אדריכלים וקבלנים המבקשים להמיר שיטות בנייה ישנות לשיטות חדשות עם אלמנט סביבתי גבוה. גם בקרב בוני בתים ישנה התעניינות גדולה, מתחילת הבנייה מהווים הבתים מוקד עלייה לרגל למתעניינים בבנייה ירוקה. הבתים משמשים פלטפורמה להרצאות בכנסים, להדרכה ומתן ייעוץ לאנשי מקצוע בתחומי המועצה המקומית במטרה לקדם את נושא הבנייה הירוקה בישראל".