הדברים נאמרו על ידי יהודה ניב, ראש מנהל החשמל במשרד האנרגיה במסגרת דיוני ועדת הפנים באשר להקמת תחנת הכוח בבאר טוביה. ח"כ מירי רגב: הדיונים יוחזרו לות"ל בנסיון למצוא חלופות למיקום התחנה
מנהל החשמל במשרד האנרגיה: אין למדינה תכנית מתאר לתחנות כוח
המאבק כנגד הקמת תחנת הכוח בבאר טוביה הגיע אמש לדיוני ועדת הפנים בכנסת, זאת לאחר שהשר להגנת העורף, גלעד ארדן, התנגד להחלטת ועדת השרים שביקשה לאשר את הקמת התחנה. ח"כ מירי רגב, שמכהנת כיו"ר הועדה קבעה בסופו של הדיון כי הות"ל (ועדת תכנון לאומית) תבחן שוב עם כל הגורמים הרלוונטיים את עמדתם ביחס לתחנת הכוח וזאת לאחר שבמהלך הדיון עלו מספר רב של התנגדויות (מגורמים מקצועיים במשרדי הממשלה השונים). כמו כן, קבעה רגב, יישלח מכתב לשר האנרגיה והמים הדורש יצירת תכנית מתאר לתחנות כוח שתמנע מצבי ביש כמו זה שקרה במסגרת התחנה הנוכחית.
לצד המלצות אלו קבעה רגב כי המשרד להגנת הסביבה ייצור מדיניות מסודרת לחומרים מסוכנים ויתקיים דיון בנוכחות השר בעוד שהיזם שמבקש להקים את תחנת הכוח (חברת IPM) וראשי הרשויות יישבו יחד וינסו לאתר חלופה לאתר הנוכחי לתכנית המוצעת לתחנת כוח, כשבראש מעייניהם תהיה ההגנה על התושבים.
תחנת הכח באר טוביה עתידה לספק לרשת החשמל כ-400 מגה וואט והיא צפויה להיות מבוססת גז טבעי וסולר. התחנה נמצאת בבעלות חברת טריפל M שנשלטת על ידי מוטי פרידמן (לשעבר יו"ר חברת חשמל) משה טרי ואברהם ננקשווילי. כזכור, לפני כחודש אישרה ועדת שרים את הקמת התחנה, זאת למרות התנגדות תושבי האזור שחוששים מהקמתה בשל קרבתה למיכל אמוניה המכיל כ-70 טון. בועדת הפנים עלו מספר רב של דוברים שהביעו את דעתם בעד ונגד הקמת התחנה. חברי הכנסת מיקי רוזנטל, נחמן שי ודב חנין הביעו את התנגדותם להקמת התחנה באזור המוצע בשל חשש לפגיעה בתושבים.
גם גורמים מקצועיים במשרדים השונים הביעו את התנגדותם הברורה כנגד הקמת התחנה. כך למשל, ד"ר מיכאל גדלביץ', רופא מחוז דרום במשרד הבריאות, אמר כי משרדו מודאג מקרבת תחנת הכוח ליישובים וכי לא קיים מידע על היקף השימוש בסולר בתחנה או בתחבורה שתיווסף לאזור. "דברים אלו מטרידים ביותר מבחינה בריאותית" אמר ד"ר גדלביץ'. גם נציג המשרד להגנת העורף אמר כי משרדו הינו בעד ביזור של תחנות כוח ומכיוון שלא הוצגו חלופות ראויות, המשרד מתנגד.
לעומת זאת, סא"ל עדנה פרדו, ממשרד הביטחון, אמרה כי משרדה אינו רואה מניעה להקמת תחנת הכוח ובלבד שיהיו אישורי טיסה מתאימים ומיגונים שדורש פיקוד העורף. רשף שי קריסי, מפקד תחנת כיבוי האש בקריית מלאכי, הציג את עמדתו ואמר כי הוא מתנגד להקמת תחנת הכוח בשל קרבתה למפעלים המסכנים את האוכלוסייה ובשל איומים ביטחוניים מהדרום. הוא סיכם ואמר כי קיים פוטנציאל סיכון משמעותי לסביבה ולאוכלוסייה של קריית מלאכי ויישובי באר טוביה.
ראש המועצה האזורית באר טוביה, דרור שור, אמר כי הועדה המקומית והמחוזית התנגדו לתכנית. עוד הוסיף כי קיימת הערכת סיכונים של ד"ר ברזילי (לשעבר ראש אגף חומרים מסוכנים במשרד להגנת הסביבה) המראה כי אין להוסיף סיכונים באזור, המהווה את המקום שבו קיים ריכוז האמוניה השני בגודלו בארץ. מר יוסי חדד, ראש העיר קריית מלאכי, אמר כי הגיע לכנסת כדי לבקש את הגנת חברי הכנסת מפני התכנית.
ח"כ נחמן שי אמר כי "מביך שהממשלה לא מסוגלת להגיע להכרעה ומביך שהמשרד הכי רלוונטי, הגנת הסביבה, נמנע בהצבעה בות"ל". הוא הביע את דעתו שכרגע אין להקים את התחנה, כל עוד אין תמימות דעים בין המשרדים והגדיר את המצב כ"ברדק". ח"כ דב חנין אמר כי למרות שהוא בעד תחנות כוח מונעות בגז, לא כל מקום מתאים לכך. חנין הוסיף כי הוא מודאג מהשאלות המשמעותיות העולות בקשר לתחנה מכך שאין תכנית מתאר לתחנות כוח. כמו כן הדגיש כי אין מדיניות כוללת לחומרים מסוכנים והזכיר כי מדינת ישראל נתונה לאיומים אסטרטגיים. הוא סיכם ואמר כי הוא מצטרף לדעתם כל חברי הכנסת נחמן שי ומיקי רוזנטל שהציעו לעצור את תכנית תחנת הכוח, ולאתר חלופה ראויה עבור היזם.
אסף ויטמן, מנכל חברת ipm , יזמית תחנת הכוח, אמר כי חלק ניכר מהגורמים אמרו כי אין סכנה בתחנת הכוח וכי בכל מקרה יפעלו על פי החוק.
אחד הנושאים המהותיים שעלו לדיון הוא המחסור בתוכנית מתאר לנושא תחנות הכוח בישראל. יהודה ניב , מנהל מינהל החשמל במשרד האנרגיה והמים, אמר כי תחנת הכוח של IPM הינה חלק ממערך תחנות פרטיות, מבוססות גז טבעי בגיבוי סולר, שאמורות להעניק למדינה רזרבת חשמל אך הוא הודה כי אין למדינה תכנית מתאר לתחנות כוח. מר גיא סמט, מנהל מחוז דרום של המשרד להגנת הסביבה, אמר כי המשרד מוטרד מכך שאין תכנית מתאר ארצית לתחנות כוח. "עובדה זו יוצרת מצב לא טוב שרוב החשמל מיוצר בדרום ונדרשים קווי הולכה ארוכים". גב' רומי אבן דנן מהמשרד להגנת הסביבה אמרה כי הסיבה היחידה שהמשרד נמנע בות"ל מהצבעה היא, שאין תכנית מתאר לתחנות כוח. היא טענה כי משרדה בחן את מרחקי ההפרדה מהתחנה בשגרה ובחירום ומצא אותם תקינים. גיא סמט, אף הוא מהמשרד להגנת הסביבה, הדגיש כי לעומת הימנעותם בות"ל, בוועדה המחוזית דרום הם התנגדו, והייתה התנגדות "פה אחד" לתכנית ההקמה של תחנת הכוח.
כשהרמנו את נס המרד נגד תוכנית ייבוש ראש הכרמל והפיכתו למעגנה (מרינה) גילנו שאין תוכנית מתאר לחופי א"י, מאז נוצרה תמ"א 13 והחופים עדיין בסכנה בפרספקטיבה של עשורים.. נו שויין.. בכל זאת התקדמנו פסע.. רק תפיסה מערכתית כוללת של ניהול משק האנרגיה בישראל תקדם את המאבק להשארת הגז בארץ, לידיעתכן.