מחלוקת אנליסטים: בעוד שירון זר מכלל פיננסים קובע כי יש לקחת את איומי האולטימטום של וודסייד ברצינות, אלה פריד סבורה כי יימצאו אלטרנטיבות במקרה שהאיום ימומש
אלה פריד מלאומי שוקי הון: "חשיבות פחותה לעסקת וודסייד"
בתמונה: פיטר קולמן, מנכ"ל וודסייד בפגישתו עם ראש הממשלה בשנה שעברה. צילום: משה מילנר
אלה פריד, אנליסטית שוק ההון של לאומי משחררת תצהיר לגבי משק הגז. הנושא המרכזי שמעסיק את פריד היא סוגיית ייצוא הגז, האולטימטום שהציג מנכ"ל וודסייד לממשלת ישראל (הגעה להחלטה על ייצוא עד ה-30 ביוני או נטישת העסקה של רכישת 30% מלוויתן) והקידוחים שהחלו באחרונה בבלוק 12 הקפריסאי. המלצת ההשקעה של פריד הולכת הפעם לישראמקו, "שנהנית מתזרים מובטח, ואבנר, המתאפיינת בפיזור וסחירות".
"גם אנו יודעים היטב, כי נפנוף חרבות דקה לפני סיום משא ומתן מסחרי, או ערב הכרעה רגולטורית, הינו חלק בלתי נפרד מהעניין. כותבת פריד בפתיחת דבריה "עם זאת, תנודתיות של חברות הגז והנפט היא מרכיב סיכון מובהק של הסקטור, ואי-וודאות נוספת וודאי שאינה תורמת. עם זאת, אנו סבורים כי בנושא הלוויתן יש להתמקד עתה במכסת היצוא ופחות בעסקת וודסייד".
דבריה של פריד עומדים כנגד דבריו של ירון זר מכלל פיננסים שקבע אמש (ב') כי יש להתייחס ברצינות לדבריו של פיטר קולמן, מנכ"ל וודסייד, שמסר אמש הצהרות לתקשורת האוסטרלית בדבר נטישה אפשרית של מאגר לוויתן באם תימשך הסחבת הרגולטורית. זר כתב כי "יתכן שהתבטאות מנכ"ל וודסייד נועדה להאיץ את תהליך אישור מסקנות ועדת צמח, אך בסה"כ יש להתייחס לדד-ליין באופן רציני. וודסייד נדרשת לרתק מזומנים לטובת העסקה ואף סביר שיש לה חלופות אחרות בעולם".
בהמשך מתייחסת פריד לסוגיית הייצוא הכללית ומבהירה כי היא, כמו רבים אחרים, מצפה לשינוי בעתודות הייצוא, מכפי שאישרה ועדת צמח . "כזכור, התרחיש המרכזי שלנו הניח ירידה של כ-8% במכסת היצוא, לכדי 350 BCM, כאשר ההערכה האופטימית מדברת על כ-400 BCM" כותבת פריד "בהנחה שתרחיש זה יתממש, התזרים מלוויתן נאמד בכ-6 מיליארד דולר. התקדמות טכנולוגיות של FLNG חשובה לפיתוח המאגר, אך כך גם חזרתן של חלופות נוספות (הצינור האדריאטי, הצינור לקפריסין ובדיקת אפשרויות היצוא לירדן) – שאפשרית גם ללא וודסייד. לפי פרסומים בעיתונות, האיחוד האירופי הציע לישראל להתחבר לרשת הגז האדריאתית. נציין, כי קודם לכן התיר הממונה על ההגבלים לשותפויות לנהל מו"מ משותף עם ירדן, הרשות הפלשתינית ותורכיה".
לסיכום כותבת פריד כי "אנו עדיין אופטימיים ביחס לסיכוי היצוא ומייחסים חשיבות מירבית להיקף שיקבע, תוך שאנו מייחסים בשלב זה חשיבות פחותה לעסקת וודסייד. עם זאת, חשיבותה של וודסייד באופציית ה-LNG הינה אסטרטגית, ובמקרה של אופציית צינור תת ימי, לוודסייד עדיין יש ערך רב כשותפה בינלאומית איכותית להסכם ה-farm out (צירוף שותפים) ולמימון הפרויקט".