במסגרת המגעים נפגשו נציגי משרד האנרגיה הישראלי עם סגנית נשיא המועצה האירופאית לאנרגיה בדבר הקמת צינור שיחבר את "לוויתן" עם טורקיה ויוון ומשם לאיטליה
מגעים בין ישראל לאיחוד האירופאי בדבר ייצוא הגז דרך תורכיה ויוון
גורמים בכירים במשרד האנרגיה נפגשו עם נציגי האיחוד האירופאי בכדי לדון בהקמת צינור גז שיחבר את ישראל עם אירופה דרך טורקיה ויוון, כך מדווח היום (א') כלכליסט. ממידע שנמסר בכתבה ואושר על ידי משרד האנרגיה עולה כי הממונה על הנפט במשרד, סשה ורשבסקי, נפגש לאחרונה עם ואלריה טרמיני, סגנית נשיא המועצה האירופית לאנרגיה בכדי לדון באפשרות של הקמת הצינור שיתחבר למערכת הולכת הגז הטראנס-אדריאטית. תחילתה של המערכת ממוקמת באזרבייג'אן ומשם ממשיכה לכיוון תורכיה, יוון, אלבניה ומשם לאיטליה ולשאר אירופה.
הנחת העבודה שעלתה במסגרת פגישת העבודה הייתה כי שיתוף פעולה של הולכת הגז הישראלי דרך תורכיה ויוון לאירופה יכולה להביא למספר יתרונות עבור שני הצדדים. ראשית, ישראל תהנה מפרויקט תשתיתי זול באופן משמעותי מזה שיכול היה להיות לה באם הייתה מקימה מתקן הנזלת גז- מתקן שזמן הקמתו נאמד בכשבע שנים ועלותו נאמדת בכ-7 מיליארד דולר. מלבד זאת, שיתוף פעולה עם האיחוד האירופאי יכול להוביל להסכמי סחר חשובים לישראל ובתוך כך לחזק את הקשרים הדיפלומטיים בין תורכיה וישראל.
עבור אירופה, הסכם אספקה מסוג זה יכול להוות יתרון גדול גם כן בשל העובדה שהוא מגוון את מקורות האנרגיה המועטים של היבשת. נכון לעכשיו, מספר מדינות מועטות (דוגמת רוסיה, נורבגיה ואלג'יר) שולטות באופן כמעט מוחלט באספקת האנרגיה השוטפת ליבשת. הכנסתה של ישראל לשוק הספקים תייצר תחרותיות בענף, דבר שיביא באופן וודאי להורדת עלויות האנרגיה (היקרות) ביבשת.
ראוי לציין כי רשת ההולכה הטראנס אדריאטית הינו פרויקט הנמצא בהליכי תכנון מתקדמיםשצפוי להתחיל לפעול רק בשנת 2019. האיחוד האירופאי לוקח חלק פעיל בקידום הפרויקט בשל היתרונות הברורים שהוא מספק עבור היבשת. עם זאת, לשיתוף פעולה ישראלי- אדריאטי שכזה צפויה לקום התנגדות חריפה מצד רוסיה שלא תתן בקלות לאף אחד לנטרל את מונופול האנרגיה שלה על אירופה.
יש לציין כי אין זו הפעם הראשונה שבה עולה שיתוף פעולה בנושא ייצוא הגז אל מול הגורמים הרשמיים בתורכיה. כבר עם התנצלותה של ישראל באשר לתקרית המרמרה, היו גורמים שטענו כי הסולחה נוצרה על רקע של שיתוף פעולה אפשרי בכל הקשור לייצוא הגז. תורכיה, שסובלת מעלויות אנרגיה גבוהות במיוחד, תוכל להנות מאד משימוש בגז הישראלי. עם זאת, היחסים הרגישים בין אנקרה לירושלים, לא הביאו עד כה לשיחות רשמיות בין הצדדים. שיתוף הפעולה הטראנס אדריאטי עשוי לקדם הליך כזה שיועיל, ככל הנראה, לשני הצדדים.