את הדברים אמרה ח"כ מיכל בירן ממפלגת העבודה במסגרת ועדת הכלכלה בכנסת שעסקה בפעם השנייה בסוגיית יצוא הגז הטבעי ואישור דו"ח צמח
"להגיד שלא יפתחו את לוויתן בגלל הגבלת ייצוא – זה טרור"
ועדת הכלכלה של הכנסת עסקה הבוקר זו הפעם השנייה בסוגיית ייצוא הגז, זאת על רקע חשיפת הפרוטוקולים של ועדת צמח. יש לציין כי הנושא הלוהט ביותר עליו התווכחו הנוכחים באולם הייתה הסוגיה בדבר שדה לוויתן ופיתוחו במקרה של הקטנת הייצוא מזה שפורסם בהמלצות ועדת צמח. השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, שנתמך בעמדה של מדענית משרדו, סיניה נתניהו, ציין שוב את הצורך לשמירה של 600 BCM (מיליארד מטר מעוקב) עבור צרכי המשק המקומי, המהווים תוספת של 100 BCM ביחס לעמדת צמח. כמו כן, הביע פרץ את רצונו להעביר את ההחלטה בדבר ייצוא הגז לידי הכנסת או לידיה של ועדת הכלכלה. דברים אלו הצטרפו לדעתם של רבים מהנוכחים באולם שלא הביעו התנגדות למהלך.
דרור שטרום , הממונה על ההגבלים העסקיים במשק אף הגדיל ואמר כי ללא ידע מובהק על עתודות הגז (כפי שקורה כיום) אל לישראל לייצא כלל. שטרום הסביר כי ברגע שהמדינה תבקש לנהל משא ומתן על ייצוא עם גוף מונופוליסטי הרי שהיא תתקל בבעיות חמורות שלא יותירו לה חופש בחירה של ממש. "זו סטירה בפרצופה של המדינה" אמר שטרום על הדיונים אודות הייצוא הגז במתכונת המוצעת על פי צמח "מעולם לא ראיתי החלטה כל כך כבדת משקל שמתקבלת על בסיס עובדתי כה רעוע. אם בלוויתן מאיימים לנטוש את הקידוח צריך להבהיר להם שבכדי לייצא יותר הם יצטרכו לחפור יותר. זה הכל. מהמאגרים הבאים ניתן להם לייצא כבר הרבה יותר".
לטענה זו התייחס אורי אלדובי, יו"ר איגוד חברות חברות חיפושי הגז והנפט שאמר כי ללא אישורי ייצוא לא יימצאו בעלי עניין בשדות הגז הישראליים. "נכון להיום אין אסדה אחת בארץ. אין ספק שהרגולציה הישראלית פוגעת ברצון המשקיעים". גם שוקי שטרן, יו"ר רשות הגז ומי שהיה אחד ממנסחיו של דו"ח צמח הבהיר כי הטענות על כך שאין די בדו"ח התייחסות הולמת לביקושים בתחום התעשייה והתחבורה הן טענות שגוית וכי הועדה התייחסה לביקושים ואף עשתה זאת בשמרנות יתר. גם אמיר חייק, יו"ר התאחדות התעשיינים, ביקש לקבל את המלצות צמח כלשונן. חייק הסביר כי לולא האישורים הללו, מאגר לוויתן לא יפותח בזמן הרצוי, דבר שיביא למשבר אספקה עבור התעשייה כבר בשנת 2017. עם זאת, חייק לא ענה לשאלה בדבר ההיתכנות של הקמת תעשיות בתחום הפלסטיקה והאמוניה שיכולים להנות ממשאבי הגז הטבעי- ישראלי.
ח"כ מיכל בירן ממפלגת העבודה הבהירה את עמדת מפלגתה, דקות ספורות לאחר שעמיתה לסיעה , ח"כ מיקי רוזנטל, יצא מן הדיון לאחר שלא קיבל עד אותו הרגע את זכות הדיבור. "אני מאמינה שלא צריך לייצא את הגז בכלל" אמרה בירן "צריך לזכור שמאגר לוויתן הוא אחד הגדולים בעולם שנמצאו בשנים האחרונות והאיום הזה על כך שהוא לא יפותח הוא פשוט איום סרק. זה טרור. אנחנו לא מוכנים להיות תלויים בנפט זר ולייצא את הגז שברשותנו". לצידה של בירון ישבה אורלי בר לב ממטה המאבק לשמירה על הגז שהודיעה חגיגית כי היא אחת המפגינות הקבועות בפתח ביתו של שר האנרגיה ושר האוצר. "יש 4 דברים חשובים שצריך להביא בחשבון כדי ליצור ייצוא אחראי. דבר ראשון יש לדעת כמה גז יש בוודאות. דבר שני, לדעת כמה המשק צריך. דבר שלישי, חייבים לדעת איך ימוסה הגז המיוצא שהרי ברור שהוא צריך להיות ממוסה באופן אחר. דבר רביעי ואחרון, אף אחד לא יוותר על ביצת הזהב שנקראת מאגר לוויתן. בטח לא בגלל הגבלות בייצוא".
אנחנו צועקים את זה כבר חודש! העיומים של שותפויות הגז הוא איום סרק. אם הם לא ירצו לפתח את לוויתן, שיחזירו אותו למדינה.
יש מספיק חברות שישמחו לפתח אותו במקומם.
איומי חברות הגז זו סחטנות לשמה. הם רק מקווים שחברי הכנסת והשרים יהיו מספיק בורים כדי להאמין לשטויות האלה.