התחנה שתקום באזור עמק בית שאן תשתמש בזן מיוחד של עץ האשל הזקוף ותהפוך אותו לדלק שיספק 10 מגה וואט לרשת החשמל
תקדים היסטורי: תחנת כח מבוססת ביו מסה תקום בישראל
נקודת מפנה היסטורית במשק החשמל: מליאת רשות החשמל אישרה היום (ד') את מתן הרישיון לייצור לחשמל בטכנולוגיית ביו מסה. האישור התקבל בקרב המועצה המקומית עמק המעיינות שבבקעת בית שאן שחתמה על הסכם הקמת התחנה עם חברת חברת הרנוס ביואנרגיה בע"מ. המדובר ברישיון מותנה שניתן ל-42 חודשים במסגרתו יוקם מתקן ייצור חשמל מדלק ביו-מאסה (דלק ביולוגי) באזור בית שאן בהיקף כולל של 10 מגוואט. במהלך תקופת הרשיון תלווה הרשות את הקמת המתקן, גיוס ההון שיידרש לו והליכי התכנון היעודיים.
תחנת הכח תמוקם ביישוב נווה איתן שבעמק המעיינות ושדה הביומסה המיועד ישתרע על פני 7,000 דונם שטח חקלאי שיינטע בסמיכות למתקן הייצור. ה"דלק" למתקן ייצור זה, הינו עץ אשל זקוף אשר פותח בישראל והינו זן היברידי ייחודי הנמצא בשלבי רישום של פטנט.
האשל הזקוף גדל במהירות (חצי מטר בחודש) בתנאי האקלים השוררים בארץ וניתן להשקיה ממים מליחים. היתרון המובהק של האשל הזקוף ביחס לאשל המצוי הוא זקיפות קומתו של העץ, כך שניתן לצופף ולנטוע כמות גדולה של עצים בשטחים מצומצמים יחסית.
ברשות החשמל מבקשים להדגיש כי עלות ייצור החשמל בטכנולוגיה זו נמוכה מעלויות ייצור של אנרגיות מתחדשות אחרות ובמקרים מסוימים היא אף נמוכה מייצור חשמל באמצעות דלקים פוסיליים."מתקן זה הינו ייחודי בכך שבשונה ממתקנים אחרים לייצור חשמל באנרגיה מתחדשת דוגמת פוטו-וולטאי ואחרים אשר מייצרים חשמל לרשת רק בשעות האור/השמש, מתקן זה יכול לייצר חשמל לכל אורך שעות היממה ולמעשה לשמש כיצרן חשמל פרטי מסוג BASE-LOAD לכל דבר ועניין" כותבים נציגי הרשות "הרשות צופה התקדמות מקבילה ביזמות בתחום אנרגיית הביו-מאסה ורואה חשיבות בשימוש במגוון אנרגיות מתחדשות שייצרו אנרגיה באופן משלים במשק החשמל הישראלי מסוגים שונים– רוח, שמש וביו-גז".
באיזה מידה השריפה של הביו-מסה מסוג זה מזהמת?
מברך על היוזמה. האם מישהו יכול למסור קצת נתונים לגבי הגידול.
באיזה סוג מיים הולכים להשקות את הגידול (רגילים , מליחים ) ? כמה זמן משתילה לקציר ראשון. מה מחזורי הגידול לאחר קציר ראשון ? כמה טון חומר יבש אפשר להוציא מדונם בשנה ?
מדוע ביו מסה האם שורפים את העץ או מבצעים עיבוד כל שהו של העץ להפיכתו לדלק
יש כ"כ הרבה פסולת ביו-מסה בארץ הן מהרשויות המקומיות והן מקק"ל. נשמע לי הזוי לגדל עץ על כל המשמעויות הסביבתיות שבדבר רק בכדי לכרות אותו כשכל העת נכרתים פה עצים שיכולים לשמש לאותה מטרה.
יתכן שהזיהום שיתקבל עולה על הזיהום משימוש קונבנציונאלי השימוש בביומסה עד כמה שידוע לי מדובר בשימוש בפסולת שקיימת ממילא כמו למשל פסולת ביולוגית שמצטברת באתרי פינוי פסולת או במפעל שמיצר הרבה פסולת.
כבר הוכח שגידולים חקלאיים לשימוש כביו דיזל אינם יעילים.
שלום,
ביומסה אולי היא חדשנית אבל לא ממש חוסכת בפליטת מזהמים. זהו רק רעיון שעץ הוא חומר מתחדש אז נחשב לפחות הרסני לסביבה. רק שבישראל יש צורך מחסור במימ וכם שטחי גידול כך שאני לא רואה כל הגיון בדבר.
מישהו שאל אם הולכים להשתמש בפסולת, כנראה שלא במקרה זה. ישנה טכנולוגיה שיכולה לייצר אנרגיה מזבל כמעט מכל הסוגים אבל נשמע שפרויקט זה לא שואף לכך.
אגב לדעתי האישית זה יכול היה להיות פתרון מעולה לישראל להפטר מהזבל המצטבר.
תודה
שלום תשתיות, יש לכם אולי פרטי איש קשר של המתקן הזה? אני מבקשת לראיין אותם במסגרת מחקר של משרד החקלאות. תודה, אורנה