על פי דיווח של כלכליסט , אנשי האוצר ימליצו לראש הממשלה לאשר עתודות ייצוא של 300 BCM בלבד, כ- 200 BCM פחות מאלו שהומלצו בדו"ח צמח המקורי
מסתמן: האוצר ימליץ לצמצם ייצוא הגז באופן משמעותי
האם עתודות הגז המיועדות לייצוא יצומצמו באופן משמעותי מכפי שהמליץ דו"ח ועדת צמח המקורי? על פי דיווח של "כלכליסט" מהבוקר נראה שהתשובה, לפחות על פי נציגי משרד האוצר, חיובית. על פי הדיווח, נציגי האוצר ימליצו לראש הממשלה להקטין את עתודות הייצוא מסכום של 500 BCM לכ-300 BCM וזאת על רקע העובדה כי לאחרונה התגלו מספר קידוחים יבשים דוגמת מירה, שרה וישי. מלבד זאת, משרד האנרגיה הכפיל את דרישות הגז לתחבורה פי 2.5, דבר שמקטין עוד יותר את כמות הגז הנותרת למשק הישראלי. במשרד האוצר ביקשו הבוקר לשמור על עירפול ומסרו כי הנושא נמצא בדיונים.
באם ראש הממשלה יקבל את המלצת האוצר כפי שהן, הוא צפוי לאכזב את נציגי השותפות במאגרים "תמר" ו"לוויתן". רק בשבוע שעבר נודע כי צ'ארלס דיווידסון, יו"ר נובל אנרג'י נפגש עם ראש הממשלה ושר האנרגיה בכדי להאיץ בהם לאשר את מסקנות ועדת צמח כפי שנכתבו בדו"ח המקורי. אותן מסקנות הוגשו לידיו של ראש הממשלה כבר באוגוסט 2012 אך בעקבות הבחירות, ההחלטה לגבי אישור הדו"ח נדחתה עד כה.
בתוך כך נודע היום כי הממשלה צפויה לאשר את טיוטת הצעת החוק להקמת קרן תמלוגי הגז שהייתה אמורה לקום כבר לפני שנה וחצי, כחלק מהסעיפים שאושרו במסגרת חוק שישינסקי אי שם בנובמבר 2011. הקרן הייעודית תחל לפעול רק כשיצטברו בה 2 מיליארד דולר (בעוד כשנתיים) , אז תשקיע המדינה את הכספים שיצטברו בקרן בחו"ל. הקרן, שתעביר מדי שנה למדינה כ-3.5% מהכספים שייצטברו בה, תשמש למטרות של חינוך, חברה וביטחון.
בעבר נשמעה לא מעט ביקורת כנגד הממשלה שמתעכבת בהקמת הקרן וכן על העובדה שתמלוגי הגז זורמים היישר לתקציב המדינה במקום לאותה קרן ייעודית. הרב מיכאל מלכיאור, יו"ר פורום פעולה אזרחית שנאבק לא מעט לטובת הקמת הקרן ומימושה המיידי למטרות אזרחיות הבהיר בעבר ל"תשתיות" כי הקמתה של הקרן דרשה מאבק ממושך בכנסת והוסיף כי עיכוב הקמת הקרן הינו דבר המנוגד לחוק. לדבריו של מלכיאור הצטרף גם ח"כ אורי אריאל שהגיש בג"צ בנושא, במסגרתו דרש מהמדינה הסברים על העיכוב בהקמת הקרן.