מה רוצים הרוסים מהגז הישראלי, עד כמה הם צפויים להתאמץ כדי לרכוש הגז ממאגר "תמר" ואיך כל זה קשור לנפילת אסד ואחמדיניג'אד. ראיון עם צבי מגן, חוקר בכיר בנושא רוסיה והמזרח התיכון
הבאנו גזפרום עליכם
הסכם ההבנות עליו חתמה שותפות "תמר" עם "גזפרום" התקבלה בישראל ברגשות מעורבים. ההסכם, שקבע כי השותפות תמכור לענקית האנרגיה הרוסית כ-4.2 BCM בשנה לתקופה בת 20 שנה נחשב בעיני האנליסטים לבשורה חיובית שהעלתה במהירות את ערך המניות של שותפות המאגר. מנגד, גופים סביבתיים יצאו במחאה קולנית שקראה להשאיר את הגז הישראלי בארץ. רק קולותיהם של הרגולטור והממשלה, אלו שאמורים לקבוע האם עסקת הייצוא אכן תוכל לצאת פועל, שומרים על דום שתיקה.
לא מדובר במקרה. עסקאות אנרגיה בסדר גודל של העסקה הנוכחית, נרקמות לאורכם של חודשים ושנים. במקרה הנוכחי, עסקה זו עלתה לשולחן הדיונים כבר לפני למעלה משנה. ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה, ויו"ר "גזפרום" בפועל, הגיע לביקור רשמי בישראל ב-25 ליוני 2012 והביע עניין פומבי בנכסי הגז הישראליים. בעוד שראש הממשלה, בנימין נתניהו, הצהיר בהודעה משותפת של השניים כי רוסיה תעזור לישראל במאבקה הדיפלומטי מול איראן, פוטין מיהר להבהיר לשם מה הגיע לישראל. "אנו שואפים להדק את הקשר עם ישראל, ראשית כל הודות לקידום פרויקטים גדולים בתחום האנרגיה. יש לנו אפשרויות טובות לשיתוף פעולה בתחום הגז עם חברת הגז של רוסיה "גזפרום", וכן בתחום האנרגיה חשמלית ועוד", אמר הנשיא.
פוטין ידוע מזה שנים כמי שמתכנן את האסטרטגיה המדינית שלו דרך שליטה במערך הייצור, ההפצה וההובלה של מקורות אנרגיה. בעקבות הצלחתו להשתלט על השוק האירופאי (כ-30% מסך הגז הטבעי באירופה מגיע מרוסיה) וגזירת קופון שמן במיוחד על מחירי הגז במרכז ומזרח אירופה, החלה התקוממות שהביאה לחקירה מצד האיחוד האירופאי. האיחוד חוקר את התנהלות גזפרום בחשד להפרת חוקי ההגבלים העסקיים, מניעת תחרות, יצירת תלות אירופאית בספק הרוסי והצמדה לא הוגנת של תעריפי הגז למחיר הנפט. בהקשר זה ראוי לציין כי גם הסכם ההבנות של שותפות "תמר" צמוד למחירי הנפט.
פוטין שולט באירופה באמצעות שליטה על ברז הגז הטבעי. עיבוד תמונה: שאטרסטוק
אז מה מביא את רוסיה, ענקית האנרגיה השנייה בגודלה בעולם, לרוץ אחרי יזמים ישראלים ואמריקאיים בכדי לרכוש שליש ממאגר דוגמת "תמר". לכך, יש מספר תשובות והראשונה שבהן עוסקת, איך לא, במלחמת המעצמות במזרח התיכון. צבי מגן, חוקר בכיר בנושא רוסיה והמזרח התיכון במכון למחקרי ביטחון לאומי מבהיר כי "בכל הקשור למדיניות האנרגיה, לרוסיה יש חבילת אינטרסים- כלכליים ואסטרטגיים. גזפרום, בניגוד לחברות אנרגיה אחרות בעולם, היא חברה בבעלות המדינה. היא למעשה שייכת לממשלת רוסיה כך שכל עסקה שנרקמת עימה היא חלק ממדיניות כלכלית רוסית שמבקשת להעצים את הכוח המונופלי של רוסיה בעולם. מבחינתם, יש לדאוג שכל מתחרה אפשרי שמאיים על המונופול יינזק או לחילופין – ייזרק מהתחרות. מבחינה זו, לרוסים מאד חשוב שהישראלים ישחקו במגרש הרוסי ולא במגרש המתחרה".
"יש כמה מימדים לעסקת גזפרום עם שותפות תמר" מסביר מגן "בהיבט אסטרטגי, רוסיה בעצם מציעה את נתיב ההובלה שלה לכיוון יוון ותורכיה ומציעה לישראל להיות שותפה לנתיב הזה. הנושא הזה חשוב לא פחות מנושא ההפקה כי ישראל יושבת על צומת דרכים חשובה וזה עניין מאד משמעותי עם השפעות מרחיקות לכת מבחינת הרוסים. ניתן לראות איך רוסיה נמצאת בבעיה מול אוקראינה שם יש מלחמה עד השמים ורוסיה מחפשת נתיבים עוקפים בכדי להעביר את הגז שלה למערב".
היבט נוסף שיש לשים לב אליו ביחס לשיתוף פעולה ישראלי רוסי הוא הקשר הטכנולוגי. רוסיה נמצאת במצוקה מתמשכת בכל הקשור לקידמה ממוחשבת והיא רואה בישראל בת ברית אפשרית, איתה תוכל לרקום שיתופי פעולה מסחריים רבי היקף. אלא שלא רק באפיק הטכנולוגי, רוסיה מחפשת אחר שותפים חדשים. "נכון לעכשיו, רוסיה נמצאת בצרות צרורות. הציר הסוני -מערבי שכולל את ארה"ב ואירופה יחד עם מדינות דוגמת סעודיה וקטאר מנסה לדחוק אותה מהאזור של המזרח התיכון והיא לא מוכנה לוותר עליו כל כך בקלות" מסביר מגן "המלחמה הזו נעשית לא פעם בסמוי ולפעמים גם בגלוי. נכון לעכשיו רוסיה מתייצבת מאחורי הציר השיעי שכולל את איראן, סוריה וחיזבאללה. הבעיה של הרוסים כרגע היא שאם סוריה קורסת, כל המערך שלה במזרח התיכו קורס ואת זה היא מנסה למנוע. בשביל למנוע את נפילת הציר כולו, רוסיה מחפשת מאחזים חדשים במזרח התיכון. כל הצעה שתגיע, כולל ישראל- מעניין אותה. הם עובדים עם כולם. מצד אחד הם מדברים עם עירק על עסקת נשק גדולה ומצד שני מדברים עם המצרים ובכל רגע נתון מנסים לבנות מאחזים חדשים במזרח התיכון. צריך לזכור שגם היום, מול חופי סוריה עומדים ציי אוניות רוסיים".
בהמשך דבריו מבהיר מגן כי בניגוד ליחסים דיפלומטיים סטנדרטיים, הרוסים פיתחו אמנות במסגרתה הם מסוגלים להחזיק את החבל משני קצותיו תוך כדי דילוג אסרטיבי "רוסיה לא מתכוונת לוותר על שום קשר שיש לה עם איראן, גם אם יהיו לה קשרים עם ישראל. היא המציאה את הקשרים הרב כיווניים. זו המדינה היחידה בעולם שמשחקת עם כולם. אתה יכול לראות את זה שמצד אחד הם סוחרים עם איראן ומצד שני הם נמצאים בועדה של החמש פלוס אחד שמבקשת לפרק את איראן מנשק גרעיני. הם גם חברים בקוורטט שמנסה לגשר בין הישראלים לפלשתינים והם גם בסדר גמור עם חמאס. הם פשוט בכל מקום".