תנאי שטח מורכבים ומבנים גאולוגיים קשים הם רק חלק מהמכשולים שסין תיאלץ לעבור בדרך למהפכת פצלי הגז, אותה סימנה כמטרה . עם זאת, בכירים בתחום צופים לה עתיד מזהיר
פצלי הגז הסיניים: מהפכה שקטה או אשליה רועשת?
לאחר יותר מעשור של צמיחה אדירה שתודלקה בפחם, סין מוצאת עצמה לפני מהפכה אנרגטית חסרת תקדים. על פי שלל דיווחים מהעת האחרונה, מאגר פצלי הגז המצוי בשטחה של סין גדול אף יותר מזה של ארה"ב. יחד עם זאת, פיתוח הפצלים הסינים טומן בחובו שלל אתגרים שלא אפיינו את הבום הגדול של מהפכת הגז האמריקאית.
"המאגר הסיני ענק", אומרת ג'יין נאקאנו, חברה בתוכנית לאנרגיה וביטחון לאומי במרכז ללימודי אסטרטגיה ויחסים בינלאומיים בוושינגטון. "אבל מרבץ הפצלים מורכב יותר משלנו בשל תנאי השטח הקשים, וזאת מבלי להתייחס לתנאים הגאולוגיים המורכבים".
על מנת להפחית השימוש בפחם שתורם לסטטוס שלה כמזהמת הגדולה בעולם, סין רוצה לקדם את הגז הטבעי, הן על יידי ייצור עצמי והן על ידי יבוא. בתוך כך הצהירו נציגי השלטון בסין כי הם שואפים להגיע לשימוש של 10% גז טבעי בתמהיל הדלקים של המדינה, זאת ביחס ל-4% כיום.
במרץ 2012 הממשלה הסינית העריכה את מאגרי הגז המדינה בכמות של כ-25 trillion cubic meters. הערכות מוקדמות שניתנו על ידי גורמים אמריקאיים העניקו צפי גבוה אף יותר. השלטונות הסיניים החליטו לקדם את הפקת פצלי הגז מכמות אפסית ששוררת כיום לכמות של 60 bcm עד 2020. לשם השוואה, בארה"ב יוצרו 150 bcm בשנת 2010 לבדה. בארצות הברית שפע הגז החליף את הפחם כדלק למפעלים ולתעשייה, דבר שהביא לירידה בת 4% בכמות הפליטות של 2012. אם סין תוכל ליזום הפחתה דומה, הרי שההשפעה תהיה לא רק בגדר הצלחה מקומית כי אם בגדר שינוי גלובאלי.
על אף האופטימיות הרבה ששוררת בסין לנוכח האפשרות של הפקת פצלי הגז הרי שנראה כי הדרך להפקה ממשית, עוד ארוכה. חברות סיניות ענקיות בתחום הנפט הפסידו במכרזים על החכרת שטחי הקידוח לטובת חברות ממשלתיות בתחום הפחם, דבר שעורר תמיהה מצד אנליסטים בתחום. נאקאנו אומרת שחברות הנפט הלאומיות אולי "שיחקו על בטוח" ולא באמת התחרו בכדי לנצח. "יתכן שהייתה זו בקרת המחירים על הגז הטבעי בנוסף להיעדר ניסיונן בהפקת הפצלים שהפחיתה את התיאבון שלהם לסיכון" אמרה נאקאנו. בנוסף לבעיית המכרזים, ישנן בעיות נוספות בהן נתקלים הגורמים הסיניים ובהן מחסור בנסיון הפקת גז מפצלים ומבנים גיאולוגיים מורכבים שיקשו על החברות להגיע אל שכבות המטרה.
סו ג'יאנג, מהנדסת פטרוליום שעבדה בעברה בסין, מגלה אופטימיות למרות הכל. היא מצביעה על כך שחברות הגז והנפט הגדולות משקיעות בבארות גז באזורים שכבר נחכרו. לדבריה, תוצאות מוקדמות מאגן סצ'ואן נראות מבטיחות וכי "משאבי הפצלים העצומים של סין יופקו".
רבים מצפים שהשימוש הסיני בפצלי הגז ישמש את תעשיות הכימיה והדשן ויפחית את השימוש בפחם. בתיאוריה, הדבר יוכל להפחית את פליטות הפחמן השנתיות עד ל100-150 מיליון טון, או כ1-1.5% מהפליטה המצטברת של פליטות פחמן. עם זאת, כמה מההטבות האקלימיות יאבדו אם הבארות ידליפו גז מתאן שנחשב לרעיל במיוחד. בנוסף, בהלה לפצלי הגז תעלה את הדאגות הרגילות בנוגע לאיכות האוויר והמים.