מו"מ חשאי מתקיים מזה מספר חודשים בין בעלי מאגר "תמר" לגורמים בירדן במטרה לייצא את הגז הטבעי דרך צנרת המשך למפעלי ים המלח
השלום מתחמם: שותפות תמר במגעים חשאיים לייצוא גז לירדן
יום לאחר שנודע על מגעים להקמת צינור גז בין ישראל לתורכיה מפרסם היום דה-מרקר כי בחודשים האחרונים שותפות מאגר תמר מנהלות משא ומתן חשאי לייצוא גז לירדן. תשתית של צנרת למעבר גז ישראלי כבר קיימת עד למפעלי ים המלח שבסדום והאפשרות המדוברת היא להאריכה עד למפעלי כריית האשלג בצדו הירדני של ים המלח.
על פי הדיווח, משק האנרגיה הירדני נשען בשיעור של 88% על גז טבעי. כרגע אספקה זו נעשית דרך צינור גז ממצרים כאשר ירדן חתומה על חוזה של ייבוא שנתי של כ-3 מיליארד מ"ק. ישראל אינה היחידה שסבלה מפיצוצים בצינור הגז ממצרים ושיבושים באספקה החל מפברואר 2011. גם ירדן התמודדה עם בעיה דומה כאשר ספקיות הגז המצרי ביטלו באופן חד צדדי את העסקה באפריל 2012, אך בסופו של תהליך חידשו אותה. כתוצאה מהשיבושים באספקה המצרית נאלצה ירדן להשתמש בדלקים יקרים יותר והוציאה 5.6 מיליארד דולר יותר על ייצור החשמל.
כיום ירדן בוחנת ייבוא גז טבעי ממדינות אחרות כקטאר או עיראק וייבוא גז נוזלי באוניות. על אף חידוש האספקה של הגז המצרי משבר האנרגיה בירדן לא יבוא על סיומו, שכן היא ממשיכה להיות תלויה בייבוא דלק עבור מחצית מייצור החשמל שלה. לישראל אינטרס דיפלומטי ברור לייצוא הגז לירדן כמו גם אינטרס כלכלי. האינטרסים הללו עלולים להיתקל במכשול מדיני וכן בצינור ההולכה, שספיקתו כרגע מוגבלת. עם זאת, תמר צפויה להשלים עד 2015 התקנת מדחסים נוספים בתשתית הזרמת הגז שיגבירו את ספיקת הצינור ב-25%.
למרות שהודיעו שכן, המצרים לא חידשו את האספקה לירדן באופן סדיר. לפעמים הם שולחים להם כמויות קטנות ולפעמים הם עוצרים את הזרימה כולה. המצב הוא שלמצרים אין מספיק גז בשביל עצמם והם צריכים לייבא גז מונזל.