מונים חכמים, רשת אינטרנט המחברת את הצרכנים לחח"י ותשתיות העתיד של בטר פלייס. נושאים אלו ואחרים עמדו במוקד הפאנל "אצבע על השאלטר" שהופק במסגרת כנס תשתיות להתייעלות מוסדית
הרשת החכמה: התייעלות עם פנים אל העתיד
צילום: גונן גלין
במסגרת פאנל "אצבע על השאלטר" שהתקיים הבוקר (ה') בכנס התייעלות מוסדית ה-2 של " תשתיות" דנו המשתתפים בסוגיות של טכנולוגיות זמינות לניהול אנרגיה. משתתפי הפאנל (משמאל לימין בתמונה למעלה) הם המנחה אלעד שביב, מנכ"ל האיגוד הישראלי לאנרגיה חכמה, יעל כהן פארן, מנכ"לית הפורום הישראלי לאנרגיה, צחי סטרומזה, מנהל חטיבת אוטומציה ופתרונות תוכנה בג’נרל מהנדסים, דרור סופר, מנכ”ל LNcon, רות גרנט – פורת, מנהלת המחלקה ללקוחות עסקיים ופיתוח שווקים בחברת החשמל, וד”ר דן וינשטוק, בטר פלייס.
את הפאנל פתחה גרנט פורת שסיפרה כי לחברת החשמל 2,500 לקוחות עסקיים הצורכים 25% מהחשמל במשק. אחד הצרכים שעלו מאותם לקוחות היה פורטל אינטרנטי הדומה לחשבון בנק שיפרט את האינטראקציה עם חח"י. "הטרקלין" , מעין פורטל אינטרנטי, מאפשר לראות את נתונים הטכניים של הלקוח – גודל חיבור, הספק, צריכה, חיוב, היסטוריה וכו' כאשר כל לקוח עיסקי זכאי לשירות.
"לקוח עיסקי הוא לקוח מורכב" הבהירה גרנט פורת "לעיתים לקוחות כאלו הם בעלי אלפי אתרים ומשתמשים שונים בעלי צרכים שונים. חח"י חיברה לאחרונה 8000 אתרים למניה חכמה – אתרים הצורכים מעל חצי מיליון קוט"ש- אלה הם 50% מהצריכה במשק. כל רבע שעה יש 96 אינטרוואלים ליום. השימוש במידע הוא כלי להתייעלות. מנסיון של לקוחות, שימוש נבון במידע יכול לייצר 3-5% חסכון ללקוח. כמו כן, הדבר מאפשר ניצול נכון של התעו"ז, הסטת צריכות ותשלום במועד הנוח ללקוח".
צחי סטרומזה, מנהל חטיבת אוטומציה ופתרונות תוכנה בג’נרל מהנדסים. העלה שאלה: איך אנחנו יכולים לדעת יותר על השימוש שלנו באנרגיה? "חח"י מתחברת ב"צינור היציאה" ומנטרת את צריכת החשמל הכללית של הארגון. בג'נרל מהנדסים אנחנו מתמקדים במגזר התעשייתי ועושים ניתוחים למערכות ייצור למטרת חסכון באנרגיה.
אנחנו מטפלים בצרכן, בתחילה בניטור, מערכות הניטור מציפות את המידע – עצם הצפת המידע מביא לחסכון של בסביבות 4%" סיפר סטרוזמה "השלב הבא הוא המתממשקות למערכות הייצור, לעיתים מערכות הבקרה לא מספיקות ואז נוספים נקודות בקרה נוספות המבהירות למה הבקר לא אסף מידע (למשל במקרה שהמכונה עצרה). את המידע אנחנו מנתחים באספקטים שונים כמו יעילות אנרגטית של מערכות ומכלולים מכאניים. ועצם העובדה שעובדים בצורה נכונה יותר, עוצרת פעולות סרק".
דרור סופר, מנכ”ל LNcon ביקש להתמקד בפתרונות פרקטיים. "גילינו ש- 50% מההוצאות על מבנה הם על קירור. בארה"ב השוק הזה מגלגל 15 מיליארד דולר. אנחנו מאמינים בגישות של עולמות תקשורת. אנחנו מתמודדים עם פתרונות המביאים את התהליך להיות cost effective, כשמתסכלים על המקומות הכואבים, אפשר לטפל (בעלויות מינוריות) במודל עסקי של חלוקת החסכון עם הגוף המבצע.אחרי הניטור ניתן לווסת עם הלקוח את הצריכה בשיטת אקוסיסטם – משקיעים 5000 ש"ח למונים המחוברים לאינטרנט ומתחילים לראות חסכון מיידי".
דני וינשטוק, סמנכ"ל התשתיות של "בטר פלייס" הוסיף נדבך נוסף לדוברי הפאנל וקבע כי בשנים הקרובות מרבית מכשירי הקצה יהיו מחוברים בתקשורת. חח"י, המודעת לכל קוט"ש ברשת ההולכה שלה תעבור תהליך דומה עם רשתות החלוקה. "לדעתי גם לא רחוק הזמן שעל פלטפורמה תקשורתית אחת ישבו גם לקוחות וגם ספקים" אמר וינשטוק "אנחנו מקימים את התשיתיות שלנו תוך צפייה של פני העתיד. רכב חשמלי אינו דומה למשהו אחר. כשאתה צורך חשמל הרכב אינו צורך את החשמל שהוא אוגר כשהוא מחובר ו"צורך" חשמל מהרשת. אולם כשהרכב מונע, הוא איננו צורך אנרגיה אלא מנצל אותה. אנחנו בונים את רשתות הטעינה שלנו כך שרכבים חשמליים יוכלו להסתכל החוצה – גם על צרכי הנהג, מצב הסוללה וכו'".
יעל כהן פארן, מנכ"לית הפורום הישראלי לאנרגיה, ביקשה לדבר על הפן הרגולטורי בכל הקשור לרשת החכמה והסבירה כי ישראל נמצאת כרגע בשלב האימוץ הראשוני של תוכניות ההתייעלות. "התכנית הלאומית להפחתת פליטות בעלת התיקצוב היחסית זעום, אינו פרופורציונאלי למשק החשמל" אמרה כהן פארן " דרושים תקציבים גדולים לעידוד התעשייה – תקציבים הפרופורציונאליים למשק האנרגיה. ההצעה שלנו היא להקים קרן שתורכב מהפרשי מחירי החשמל המיוצר על גז לעומת על דלק. אך כבר עכשיו מדובר על קיצוץ, כך שאת 150 מיליון השקל שהפרישו זה מכבר, גם רוצים לקצץ".
בנושא הפחתת הביקושים אמרה כהן פארן כי בעוד שבניו יורק, על כל קוט"ש מושל, מקבלים חזרה חצי דולר, בישראל המדינה מעדיפה להתעלם מהאפשרות. "חברות מחו"ל העבירו דוח"ות לרשות החשמל עם אופציה לתמורה עבור השלה אבל הרשות לא הגיבה, ולכן הם פנו לאוסטרליה ולמזרח. אם משרד האנרגיה לא מסופק, שחח"י תשלם קנס על שימוש בדלק. כיום, אין משהו שדוחף את חח"י להתייעלות. לא עושים מהלכים שיתנו לשחקנים שונים להכניס טכנולוגיות התייעלות כדי שלא נשלם 25$ לקוט"ש לא מסופק. צריך ליישם טכנולוגיות קיימות".