מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל, איתן פרנס, פתח את כנס תשתיות ה-2 להתייעלות מוסדית הבוקר במלון קיבוץ שפיים. את דבריו פתח פרנס בתיאור המפגש בין עולם ההתייעלות האנרגטית לעולם האנרגיות המתחדשות ופעילות האיגוד בתחום.
"עולם ההתייעלות האנרגטית והאנרגיות המתחדשות מתמזגים"
מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל, איתן פרנס, פתח את כנס תשתיות ה-2 להתייעלות מוסדית הבוקר במלון קיבוץ שפיים. את דבריו פתח פרנס בתיאור המפגש בין עולם ההתייעלות האנרגטית לעולם האנרגיות המתחדשות ופעילות האיגוד בתחום.
"החיבור בין אנרגיה מתחדשת שאינה מתקיימת על בסיס כלכלי אלא על בסיס סובסידיות. לעומת התייעלות אנרגטית. החיה על בסיס כלכלי אינו מובן מאליו. ב-2008 לא היה מקום לחיבור בין העולמות שנולד בגלל הטכנולוגיה. האנרגיה מתבזרת והלקוח הפרטי יכול להגיע לאיזון אנרגטי – מה שמעצים את הפרט, קהילות וערים.
משפחת החשמל החדש מחוברת רגולטיבית עם אותן תקנות ואתם חסמים. אם מישהו חושב שבישראל יש נטייה להתייעלות אנרגטית ולייצר חשמל עם מינימום הפחתות פליטות טועה. אנחנו חיים בעולם של אינטרסים מנוגדים. השיאים שאליהם הגענו בחודש האחרון של ניגודי העניינים כנגד ההתייעלות בלתי נתפסים. מסתבר שהתייעלות אנרגטית מביאה לעליית המחירים לצרכן – והרשות החשמל רואה בזה חסם. יש עולם שלם של רשתות והשקעות בתשתית של חברת החשמל ומצפים שנשלם עליהם 30 שנה קדימה. את התכנית עשו, לא לקחו בחשבון התייעלות או נט מיטרינג, הדברים הללו קיימים ועולים במליאת הרשות, והם קמים נגד הקידמה. מקבלי ההחלטות בירושלים לא מכירים את הפעילות של התעשייה וצריך להסביר להם מה קורה מחוץ לעולם הקטן שלהם.
מי שרוצה הוכחות לחיבור – מי שמתקין משאבות חום, והגדיל את צריכת החשמל ורוצה לשפר את החזר ההוצאות, ישאל את עצמו כיצד הוא ממשיך להוזיל עלויות – להתקין מערכת סולארית במחירים כלכליים. אנחנו מתקדמים לעולם שיש בה כלכלה שלמה שהמרוויח העיקרי הוא הציבור. אך האתגר אדיר. עולם ישן, הנשלט על ידי האוצר, בעד מונופול שייצר חשמל (והרבה) בזול, בלי אלמנטים של התייעלות וחסכון. בקניון אין עילה להתייעל אם הקניון מחלק את החשמל ומרוויח מהם.
הכשל במימון ההתייעלות האנרגטית – אין תזרים ואין מימון. אפשר לפתח את זה, המדינה צריכה להתערב ולהקים בנק לפרויקטי אנרגיה. חייבים לייצר מצב שלקוח המעוניין בפרויקט ימצא פתרונות מימון. אנחנו צועדים לעולם של חשמל חדש, וישראל מפגרת אחרי כלל העולם בשני עשורים , וחייבים להחדיר את זה למודעות של הרגולטורים כמו שאנרגיה סולארית הפכה למונח מוכר. הראייה הכוללת של משק אנרגיה מאוזן זר למקבלי ההחלטות. מי שעוסק בזה צריך להיות חלק מהשינוי, וחייבים להעביר את המידע לציבור. עליית מחירי החשמל מייצרת הזדמנויות לפתח מודעות ופעילות כלכלית בשוק. בירושלים לא מאמינים בהתייעלות אנרגטית, אז למה שבתל אביב יאמינו בזה? התחום חייב להתקדם, לא בזכות הממשלה, אלא כי התחום הזה צודק וזו התקדמות האנושות ואי אפשר לעצור את התקדמות המין האנושי".