אילת אילות 2012: שאול צמח, מנכ"ל משרד האנרגיה הודה כי הרגולטור מקשה על פיתוח משק החשמל והוסיף כי המדינה מחויבת לתעשיית האנרגיות המתחדשות
מנכ"ל משרד האנרגיה: הרגולטור מקשה על צמיחת משק החשמל
צילום: גונן גלין
שאול צמח, מנכ"ל משרד האנרגיה הודה אמש כי הרגולטור הפך לאחד החסמים הבולטים לצמיחתו של משק החשמל. בפאנל שכותרתו "סקטור האנרגיה של ישראל" שהתקיים במסגרת מליאת הפתיחה של כנס אילת אילות ה-5 לאנרגיה מתחדשת אמר צמח כי "יש קושי לפעול בתנאי הרגולציה הקיימים לקיים משק חשמל צומח. אנחנו צריכים כל שנה מבחינת הצרכים תחנת כוח חדשה, רק כדי להישאר במקום של לספק חשמל. צריך עם זה לפתח את מערכות ההולכה והחלוקה ויכולת לממן השקעות לטווחים ארוכים וחברת החשמל התקשתה לעשות זאת בעבר וכעת כי נגמרה היכולת להמשיך ולממן תשתיות על חשבון החוב של חח"י".
בהמשך התייחס צמח לשילוב האנרגיות המתחדשות במפה הישראלית ואמר כי "אם המטרה היא פיזור הסיכונים, אנרגיה מתחדשת תורמת לא מעט, אם מדברים על ריכוזיות, אנרגיה מתחדשת היא דוגמה לעשיית פיזור השקעות הוניות בייצור החשמל. אם מסתכלים על עידוד פריפריה, עיקר ההשקעה באנרגיה מתחדשת היא שם והשטחים שם יותר זמינים. אי אפשר לקדם משק אנרגיה בלי חזון ולכן החלטות בו צריכות להיות ברורות יציבות עם יעדים ברורים ולא משתנים, חד מימדיים וראיה לטווח רחוק. המסר למשקיעים בתחום האנרגיה המתחדשת צריך להיות ברור: הממשלה תומכת בתחום, עם מטרה ברורה, יעדים ברורים ומכאן יש גם לגזור את הרגולציה."
אורית פרקש הכהן, יו"ר רשות החשמל, נדרשה גם היא לסוגיה זו ואמרה כי התקופה שבה ישראל נאלצה להתמודד ללא גז טבעי (בעקבות אי האספקה המצרית והדלדלות מאגר ים תטיס) הביאה את המשק למצב בעייתי שהצריך שינוי ודינמיות. "היינו צריכים לטפל בעניין התייקרות החשמל בגלל רכישות חח"י של מעל 7 מיליארד שקל כתוספת לייצור חשמל ממקורות אחרים. בתוך התקופה הסוערת הזו אנחנו צריכים לקדם גם אנרגיה מתחדשת ולעשות הכל במקביל" אמרה פרקש הכהן "ההחלטה של הרשות היא של איזונים בין הבטחת החשמל, עידוד טכנולוגיות ושירות. הנטל התזרימי על חח"י הוא לא פשוט ואנחנו בטוחים שהדברים האלה יפתרו. גם בגז המצב לא קל ורצינו פתרון שישמור על הצרכן ועל הצרכים. גם בתעשייה של אנרגיה מתחדשת שהיא רגישה מבחינת הכסף במיוחד עכשיו אנחנו בעידן שבו צריך לקדם אבל לשמור על הכסף של הצרכנים. עשינו צעדים לא קלים של הפחתות תעריף פעמיים, אבל לולא ההפחתות הללו ובגלל העבודה הזו, היום אנחנו מדברים לא על אם להוסיף כמויות פוטווולטאיות אלא איך".
באופן תמוה מעט, מי שנאלץ לענות על שאלות בנושא סוגיית יצוא הגז, עליה היה אמון שאול צמח, היה דווקא מנכ"ל משרד התמ"ת, שרון קדמי שאמר כי "משרד התמ"ת והעומד בראשו סבורים שאנחנו זקוקים לגז והחוכמה היא לראות איך מאזנים בין כמויות היצוא, עם מאסה קריטית דרושה ומנגד לשמר כמות מספקת למשק הישראלי, שהולכת רק לעלות. התייחסנו לדו"ח הממשלה (דו"ח ועדת צמח-א.ש.) ואני מקווה שהמדינה תתייחס מהר בשביל להבטיח וודאות ואני מאמין שהממשלה תמצא את האיזונים. צריך להחליט בסוף מה הכמות ומה כללי המשחק. לצערנו אין לנו מהנדסי גז טבעי. מאידך הגז יכול לשמש כחומר זינה לתעשיות המשך. אני לא חושב שהמדינה צריכה להתערב בסוגיות המסחריות. השוק ידע לעשות זאת. יחד עם זאת המדינה צריכה לספק תשתית ראויה לחומרי זינה ובהיבט תעסוקתי, ניתן לייצר אלפי מקומות עבודה בגז טבעי".