הרשות לשירותים ציבוריים חשמל, פרסמה לאחרונה שימוע להסדרה חדשה שתאפשר לצרכני החשמל להפוך ליצרני החשמל של עצמם ובכך יוכלו לחסוך בהוצאות התקופתיות שהם משלמים לחברת החשמל. שיטה זו, המכונה "מונה-נטו" (Net-Metering) כבר פועלת בהצלחה במדינות רבות בעולם
יש חשמל חינם: הסדרת "מונה נטו" כפריצת דרך בשוק הסולארי
מאת: אבינועם לוי
הרשות לשירותים ציבוריים חשמל, פרסמה לאחרונה שימוע להסדרה חדשה שתאפשר לצרכני החשמל להפוך ליצרני החשמל של עצמם ובכך יוכלו לחסוך בהוצאות התקופתיות שהם משלמים לחברת החשמל. שיטה זו, המכונה "מונה-נטו" (Net-Metering) כבר פועלת בהצלחה במדינות רבות בעולם, בארה"ב ובאירופה, לדוגמה איטליה, גרמניה, אנגליה ועוד.
בישראל, ענף האנרגיה הסולארית ידע תלאות רבות מאז הכריזה הממשלה, לפני כ-4 שנים, על נכונותה לאמץ ולקדם את יישומם של פתרונות טכנולוגיים שיאפשרו לה להגדיל את מאגר האנרגיה המצוי במחסור תמידי, וזאת באמצעות מקורות טבעיים, קרי השמש (בעיקר) וגם קצת רוח וביומסה, שמטבעם מקטינים את זיהום האוויר ועל כן תורמים לאיכות הסביבה.
בשנת 2009 הציבה לעצמה ישראל יעד לפיו, עד לשנת 2020 תייצר 10% מהחשמל שלה באמצעות מקורות אנרגיה מתחדשת. לאחר מכן, בשנת 2011 קבעה יעד ביניים נוסף לפיו, עד שנת 2014 תייצר 5% מהחשמל במקורות אנרגיה מתחדשת. ואולם, בשל מגבלות רגולטוריות שונות, שיקולים כלכליים למיניהם וביורוקרטיה סבוכה, אנרגיה חלופית מהווה כיום פחות מ-2% אחוז בלבד מסך ייצור החשמל בישראל.
אחת הסיבות לקשיים ביישומה של רפורמה סולארית בארץ, נבעה מכך מעצם השיטה שהונהגה עד כה, "שיטת התמריצים", ולפיה וקבעה תעריפים לייצור חשמל ביתי או מסחרי, המזכים את היצרנים בתמורה כספית עבור החשמל הירוק שהם מייצרים ומעבירים אותו לרשת החשמל הלאומית, בהתחייבות ל-20 שנה. סבסוד זה, לטענת הרשות, מאלץ אותה לייקר את חשבונות החשמל ונופל כנטל כספי על אזרחי המדינה. מסיבה זו, שיטת התמריצים הוגבלה באופן משמעותי במכסות.
ואולם, השוק הסולארי וכלל צרכני החשמל בישראל, יכולים לנשום כעת לרווחה. החלטת הרשות לקדם את תוכנית "מונה-נטו", פותחת אופק חדש לפיתוחה של אנרגיה מתחדשת בישראל, ומהווה פריצת דרך של ממש – הן בשוק הסולארי והן במשק החשמל בישראל. ייצור חשמל סולארי הופך לנחלת הכלל ובעל ערך כלכלי לכל בעלי הגגות הסולאריים באשר הם – רשויות מקומיות, בעלי עסקים וצרכנים בינוניים וכבדים, וזאת בלא תלות במכסות ובתמריצים ממשלתיים ומבלי להטיל עלויות נוספות על הציבור.
הרפורמה החדשה, כפי שמשתמעת מהשימוע, מונה מספר יתרונות חשובים: ראשית, אין הגבלה של מכסות ישירות, אלא רק על עודפים. זה מאפשר שוק חופשי, שבו, כל צרכן בעל מונה תעו"ז של חברת החשמל, יוכל להתקין מערכת סולארית וליהנות באופן מיידי מאנרגיה זמינה, נקייה וחסכונית. ההסדרה החדשה אף מאפשרת להתקין מספר מערכות באתר אחד, בהתאם להיקפי הצריכה בו. שנית, התהליך הביורוקרטי עומד להתקצר והוא אינו מצריך להנפיק רישיון ייצור.
נוסף לכך, יצרני חשמל סולארי אשר ייצרו עודפי חשמל, מעבר לכמות הנדרשת לצריכתם, יוכלו להעביר עודפים לרשת ו/או לצבור עודפים (קרדיט) שיחושבו עפ"י מונה תעו"ז. את הקרדיט ניתן יהיה לצבור ולהעביר בין חשבון תקופתי אחד לחשבון הבא, ובכך להמשיך ולחסוך בהוצאות החשמל התקופתיות. למעשה, כל זמן שצריכת החשמל במפעל, בבית העסק או בביתו הפרטי של הצרכן – פחותה מהיקף ייצור החשמל הסולארי שלו, הוא לא יידרש לשלם את חשבונות החשמל.
לצד יתרונותיה הרבים של הרפורמה החדשה עליה הכריזה רשות החשמל, היא מוגבלת כעת עד לסוף שנת 2013. כמו כן, כמות ה"קרדיט" שניתן לצבור תוגבל גם היא באמצעות מכסות ותעריפים על הקרדיט. אנו, בסולארפאוור, מקווים כי בחלוף הזמן מגבלות אלה יוסרו גם כן, ומקווים כי נוסף על התועלות האחרות, היצרנים הפרטיים יוכלו ליהנות גם מפרמיה להפחתת מזהמים, וכל זאת על מנת לשמור על יציבות ולאפשר תעשייה סולארית של ממש בישראל, שגם תקדם את השאיפה להגיע לעצמאות אנרגטית.
במדינה אשר התברכה בקרינת שמש רבה במיוחד, ומאידך מצויה במשבר אנרגיה חמור, אין לי ספק שצריך לראות במשאב הסולארי חלק בלתי נפרד ממשק החשמל בארצנו.
הכותב הנו מנכ"ל משותף בחברת סולארפאוור וחבר הנהלת איגוד החברות לאנרגיה מתחדשת
הכל יפה, אבל למה עוד פעם לחזור על טענות רשות החשמל על אשליית הסבסוד?
בינתיים הסבסוד היחידי של חשמל שקיים במדינה הוא של חח"י, והוא נעשה מכספי הפנסיה שלנו כדי לסתום "חור" של 70 מיליארד שקל.
כשיזמי אנרגיות מתחדשות יבקשו מהמדינה 70 מיליארד שקל מתנה בלי להחזיר, תוכלו לדבר על סבסוד של אנרגיות מתחדשות. עד אז, סייג לחוכמה שתיקה.
רק כדי לדייק זה לא 70 מליארד שזה טיעון יפה
כל חברה עובדת בחוב מול הון עצמי
חחי עובדת כרגע בחוב של 20/80 ובעתיד צפויה לעבוד לאחר השינוי המבני בחוב של 1/3 מול 2/3 חוב
כך שבכל מקרה היא תעבוד בחוב ואיש לא מצפה שתחזיר את ה70 מליארד לבנקים ותתאפס
לכן למצער הטיעון שחחי מסובסדת ב70 מליארד ע"ח הציבור לא מדוייק
וחבל שאי אפשר לקחת את מלא השיק הזה לפרעון