עמותת "צלול" נפגשה עם ראשי חברת "שמן" בכדי לשמוע מהם על ההיערכות למפגעי סביבה ימיים בקידוח "ים 3" אך לא קיבלה את טענותיהם שמדובר ב"קידוח ירוק"
התנגדות נוספת לקידוחי הנפט של "שמן" הוגשה לועדה המחוזית
רגע לפני תחילת הקידוח: אנשי עמותת "צלול" מצטרפים לנציגי החברה להגנת הטבע ומגישים התנגדות עצמאית נוספת כנגד קידוחי "ים 3" ברשיון חברת "שמן". נציגי "צלול" מתריעים מזה זמן כי הקידוח שעתיד לקום בסמוך לחופי אשדוד מסכן את הים והסביבה הימית באופן אקוטי.
ההתנגדות הוגשה לאחר שבשבוע שעבר קיימה הנהלת העמותה פגישה עם הנהלת חברת שמן בה נכחו יו"ר שמן, גבי אשכנזי, מנכ"ל שמן, יוסי לוי, יועצים משפטיים וחברי דירקטוריון. בישיבה ענו אנשי שמן על שאלות מקצועיות רבות אך סרבו להציג מסמכים התומכים בהצהרות החברה על עמידה בסטנדרטים גבוהים.
"צלול", באמצעות ההתנגדות לוועדה המחוזית, טוענת כי אסור להתחיל בקידוחי הנפט עד לאחר שישראל תהיה ערוכה ומוכנה לאירועי דליפת נפט העלולים להמיט אסון על הכלכלה, התיירות והסביבה. לטענת העמותה, משרד האנרגיה מקל ראש בהשפעות האפשריות לתקלות נפט חמורות ומסרב ללמוד מהקורה בעולם.
בהתנגדות הדגישה עמותת צלול, כי קידוחי נפט במעמקי הים מלווים בסכנות רבות לסביבה: משלב החפירה והקידוח, הקמת תשתיות, סילוק חומרים, שימוש בחומרים כימיים והסכנות שבתאונה הגורמות לדליפת נפט וים, כפי שקרה באסונות קידוח רבים בעולם.
בהתנגדותה מדגשיה עמותת "צלול" כי היא אינה מתנגדת לרעיון הקידוחים בים, אך היא דורשת שהם יעשו רק לאחר שהמדינה התקינה רגולציה מתאימה ורק לאחר שהצטיידה במלוא הציוד שיגן על הים ועל החופים במקרה של אסון נפט.
באשר לטענת "שמן" לפיה הקידוח שלה יכול להיחשב ל"ירוק", טוענת עמותת "צלול", כי כל עוד לא נקבעה רגולציה ולא נרכשו אמצעי מיגון מספיקים על ידי המדינה, שום קידוח לא יכול להיחשב לסביבתי, שכן הוא בעל פוטנציאל נזק אדיר.
לדברי מנכ"ל צלול, מאיה יעקבס "צר לנו כי ההתנגדות מובילה לפגיעה כספית בחברה ציבורית בשיא פעילותה. למרות זאת, הגורם אשר אחראי למחדל שהתיר לחברת שמן להתחיל בקידוח הוא משרד האנרגיה אשר בהתנהלותו מסכן את האינטרס הציבורי ומעמיד בסכנה את מתקני ההתפלה, איכות המים, חופי המדינה ונזקים של עשרות מיליארדים שיושתו על קרנות הפנסיה".
שערוריה זו ארץ אוכלת יושביה כשיד ימין לא יודעת איפוא יד שמאל. למה חיכו עד היום ולא פעלו מיד עם קבלת ההיתר? אני מתפלא שנובל אנרג'י ממשיכה לפעול כאן. קפריסין תעבור אותנו והחברות הבינלאומיות הגדולות לא יגיעו לכאן. מסתבר שאצל היהודים כל יום יש מכשול חדש בפני המשקיעים.