יש אנשים שלעולם לא תרצה לפגוש בסימטה אפלה. מתאגרפים, מתאבקים, מאפיונרים ואנשי ביון. זו המחשבה שחולפת בראשי כשאני משוחח עם ג'יימס וולסי, ראש ה-CIA לשעבר והיום אחד מהשותפים בקרן ההון לוקס ואחראי מטעמה על איתור טכנולוגיות פורצות דרך בתחום האנרגיה
בלעדי: ראש ה-CIA לשעבר "הפחתת התלות בנפט תפגע במשטר פוטין"
ג'יימס ווסלי, ראש ה-CIA לשעבר – צילום: אביחי ברוך
יש אנשים שלעולם לא תרצה לפגוש בסימטה אפלה. מתאגרפים, מתאבקים, מאפיונרים ואנשי ביון. זו המחשבה שחולפת בראשי כשאני משוחח עם ג'יימס וולסי, ראש ה-CIA לשעבר והיום אחד מהשותפים בקרן ההון לוקס ואחראי מטעמה על איתור טכנולוגיות פורצות דרך בתחום האנרגיה. ווסלי סיים את תפקידיו בממשל לפני עשר שנים ומאז עוסק בתחום המימון והאנרגיה. אנחנו פגשנו אותו בועידת אנרגיה ועסקים של חברת אקו אנרג'י ותכלית כנסים.
לדברי ווסלי, על יזמים ומדינות להתייחס לנושא ביטחון תשתיות האנרגיה "ולא רק לבחון את היעילות וכמה ייצור האנרגיה נעשה בצורה נקייה. חשוב לשים לב לביטחון המערכת – החל מחורי אבטחה ופגיעות ברשת ההולכה". הדוגמאות עליהן הוא מדבר קיצוניות. לא מדובר על הפסקת חשמל של כמה שעות אלא של כמה חודשים. תחום נוסף המשיק בין בטחון לאנרגיה הוא השימוש בדלק. השימוש בתוצרי נפט שמחירו נקבע ב-75% על ידי אופ"ק "כשיש לך 75% ממשאב מסוים ואתה מוכר רק שליש, אתה בעצם שומר את המחיר גבוה בצורה מלאכותית.
נושא המאבק המתפתח סביב משאבים, החל מהאביב הערבי וכלה בנעשה מבחינה גיאו-פוליטית ובטחונית בקוטב הצפוני, ועצמתה של רוסיה בתחום המשאבים הטבעיים היה נושא שחייב היה לעלות בשיחה עם אדם בעל הרקורד של וולסי אשר מכנה את נשיא רוסיה "הצאר ולדימיר חשוף החזה".
בהתייחסו לתזה של פוטין בתחום האנרגיה 'מי ששולט בהפקה בהולכה ובמחיר הנפט שולט בעולם' אומר וולסי "אני חושב שפוטין הוא צאר מאוד אגרסיבי. הדרך להדוף אותו, וצריך להדוף אותו" וולסי מדגיש "היא בכך שמדינות יפחיתו את התלות שלהן בנפט וזה יחליש את הכלכלה הרעועה הרוסית". לדבריו הכלכלה הרוסית כל כך רעועה ומושחתת שהיא אינה מסוגלת להישאר יציבה אלא אם מחיר של חבית נפט עולה על 90$ לחבית. לדבריו, מבחינת גז טבעי, יש לבחור בספקים אחרים -אוקראינה והמזרח התיכון וניצול הגז הטבעי המקומי, וכן ניצול של פצלי גז. "מדינות לא חייבות לייבא גז מרוסיה" הוא קובע "ייבוא גז מרוסיה הוא בעצם ניצול של בארות מפותחים קיימים במקום להשקיע בפיתוח בארות חדשות". אך שימוש במתקנים הרוסיים הקיימים הוא שימוש בטכנולוגיות ישנות לעומת טכנולוגיות חדשות.
"חדשנות בתחום הפרקציה והפצלים היא אחת האויבים הגדולים של ולדימיר פוטין ושיטותיו" אומר וולסי. הפרקציה נהיית נקייה יותר ותהיה לדבריו עוד יותר זולה ונקייה. השימוש במים יפחת ומים בפרויקטים יעברו מיחזור כך שעלויות הפרקציה תהיינה זולות יותר ובסופו של תהליך, מדינות רבות שואפות לעצמאות אנרגטית והמדע והטכנולוגיה מקדם את המטרות הללו, שמנוגדות למטרותיו של נשיא רוסיה.
אך עד אז, המרדף אחר מחצבים בקוטב הצפוני הוא מאבק הדגל של גרינפיס, אך יש בו גם אלמנט בטחוני וגיאו פוליטי. "צריך למנוע מהרוסים להשתלט על הקוטב. אני יודע שהם השיטו צוללת גרעינית והניפו דגל במים בינלאומיים. אני חושב שכהצעה כללית ליבת תעשיית הסוללות מתרחקת מהמתכות הנדירות ופונות יותר ויותר חזרה לעופרת ואבץ ולמתכות קונבנציונאליות. אני חושב שהימנעות מהצורך במחצבים הנמצאים שם הוא הדרך להימנע מעימות אפשרי בקוטב".