מנכ"ל התאחדות התעשיינים תקף את ראש מנהל החשמל וקבע כי הממשלה מעודדת את בריחתה של התעשייה הישראלית שהולכת ונאבקת אל מול מחירי חשמל גבוהים
מנכ"ל התאחדות התעשיינים "מישהו צריך לנהל את משק החשמל"
משתתפי הפאנל – צילום: קרן צור
את הדברים הללו אמר הבוקר אמיר חייק, מנכ"ל התאחדות התעשיינים במסגרת פאנל בועידת אנרגיה ועסקים שבו הועלה לדיון מצבו של משק החשמל בארץ. הדברים נאמרו בעקבות דבריו של ד"ר יהודה ניב ממשרד האנרגיה והמים שטען כי ""יש בעיה בתעריפי החשמל. תעריף ההולכה לא מכסה את ההולכה. תעריף הייצור לא מכסה את הייצור. זה מתבטא בהקטנת ההשקעות של החברה בתשתיות". חייק, שהקשיב לדברים, לא התאפק וטען כי לא ייתכן שהמדינה תא תעמוד מאחורי המחירים שהיא עצמה קבעה.
"איך נציג משרד האנרגיה והמים אומר שהתעריפים לא מוסדרים? הם כן מוסדרים" אמר חייק "בנמלים יש בעל בית? יש. פה יש בעיה של משילות. עברנו קיץ מאוד קשה מנטלית. סיימנו אותו שטופי זיעה. כל יום איימו עלינו שיפסיקו חשמל למפעלים. מישהו צריך לנהל את הדברים. הממשלה לא עשתה מנהג בעלים מול חברת החשמל. יפתח רון טל הוא אופטימיסט בלתי נלאה אם הוא אומר שתוך 8 שבועות אפשר לסגור את העניין הזה. עד שלא יהיה סדר מול העובדים, זה לא יתקדם. תעריפי החשמל לתעשייה מכבידים עלינו מאוד. חלק מהתעשיות אומרות תודה ועוברות למדינות אחרות. השיקולים עסקיים. 2300 עובדים פוטרו בתעשייה בקיץ, והבוקר עוד 400. המדינה צריכה להחליט אם היא רוצה תעשייה או לא. צריך למצוא איזונים".
בהמשך דבריו התייחס חייק למשבר פניציה והבהיר כי "הממשלה צריכה להשקיע כבר היום בחיבור הצפוני של הגז, לא יכול להיות שנמתין שוב ושוב, ואז יהיו תירוצים למה זה נדחה עוד פעם ב-5 שנים". לאחר מכן אמר חייק כי יש לקדם את הגוף שינהל את המו"מ לצריכת הגז עבור התעשיינים הבינוניים והקטנים והבהיר כי החברות הללו צריכות לא פעם "עזרה גם בהבנת הנקרא". "אני מקווה שהממונה על ההגבלים יסייע לתחרות אצל הקטנים ולא רק לגדולים" אמר חייק.
לצד דברים אלו עלו גם דבריו של מיקו צרפתי, יו"ר ועד העובדים, חברת חשמל שאמר כי "לחברת החשמל אין בעל בית. אין מישהו אחד שמרכז את הכל. אנחנו נתונים בידי אנשי האוצר, הרשות, משרד התשתיות. כל אחד מושך לכיוון שלו. הרפורמה חיונית ואנחנו מעורבים בה. האיתנות הפיננסית של חברת חשמל הוא החלק המרכזי בפתרון הבעיה". אל דבריו הצטרפה גם עו"ד ענת קליין, ראש תחום אנרגיה במשרד עו"ד גרוס קלינהנדלר חודק הלוי גרינברג ושות' שאמרה כי "יש לנו ספק אחד של גז טבעי ויש לו קיבולת נתונה בצינור. הוא יכול להחליט עם מי ישב למו"מ ועם מי לא, וההחלטה הזו יכולה להרים או להפיל תחנה. יש לנו עודף רגולציה, וכל רגולטור לוקח את העגלה לכיוון שלו. אנחנו צריכים פתרון אבל השאלה היא מי ואיך".
"חרף הכרזות הממונה, שלא יושמו, יש לנו שורת החלטות שטרם יושמו. הרגולטורים עמדו בצד ולא התערבו. רק כשההסכמים נכרתו הם נזכרו להתערב, לחוקק. התייחסו לאורך תקופת ההסכמים. צריך לייצר אופק לחברות האקספלורציה. ממשיכים לנהל מו"מ בחור שחור, לא ברורים כללי המשחק. הממונה אמר שרשם לפניו את בעיית קיבולת הצינור, אבל לא נקט עמדה ולא יישם כלום. רק רשם בפניו. זו לא התמודדות רגולטורית. הרגולטור היחיד שהחליט לטפל בנושא היא רשות הגז. הפתרון יהיה בדרך של פשרה, בראייה מאקרו כלכלית. זה יצליח רק אם יאחדו כוחות".