בשבוע שעבר פורסמה הסדרת הנט מיטרינג החדשה של רשות החשמל וחברת סולארית דוראל כבר מפרסמת שהתקשרה לאחרונה עם למעלה מ-30 קיבוצים, שיקימו במשותף מתקנים סולאריים רבים על גגות הקיבוצים, לשימוש עצמי של הקיבוץ וצרכני החשמל שבחצריו. היקף ההשקעה בסדרת המיזמים הוא 100 מיליון ₪.
נט מיטרינג: סולארית דוראל תקים מתקנים לצריכה עצמית ב-30 קיבוצים
צילום – שרון כהנא
בשבוע שעבר פורסמה הסדרת הנט מיטרינג החדשה של רשות החשמל וחברת סולארית דוראל כבר מפרסמת שהתקשרה לאחרונה עם למעלה מ-30 קיבוצים, שיקימו במשותף מתקנים סולאריים רבים על גגות הקיבוצים, לשימוש עצמי של הקיבוץ וצרכני החשמל שבחצריו. היקף ההשקעה בסדרת המיזמים הוא 100 מיליון ₪.
המתווה העיסקי על פיו יתנהל הפרויקט הוא הקמת תאגיד סולארי משותף בין הקיבוץ לסולארית דוארל, שירכוש יקים ויתפעל את המערכת. המערכות יותאמו לגגות הפנויים שיש בקיבוץ, ותוכננו לייצר את "מנות הברזל" שהקיבוץ צורך בכל מצב, ואילו את הצריכה הנוספת בשעות השיא, יצרוך מחב' חשמל. הקיבוץ וצרכניו, יקנו מהתאגיד את כמות החשמל שהמתקן הסולארי ייצר עבורם, ובאופן זה בעצם, הקיבוץ יקנה מעצמו את החשמל. החזר ההשקעה לתאגיד הסולארי המשותף מוערך בכ-8 שנים. בין הקיבוצים שכבר סיכמו על הצטרפות לפרויקט עם "סולארית דוראל", ניתן למצוא קיבוצים כמו: שער הגולן, אלרום, כפר מכבי, כרמיה, יטבתה, סמר, מעלה גלבוע, כפר חרוב, רבדים, איילת השחר, מירב ועוד.
"המגמה הבאה בשוק האנרגיה הסולארית"
דורי דוידוביץ', מנכ"ל "סולארית דוראל": "חברתנו הצליחה מאד במרוץ לאישור מכסות ותעריפים מסובסדים, לקיבוצים ולגופים האחרים שהתקשרו איתנו בזמנו. ואולם, חלפו הימים של המכסות והתעריפים המסובסדים, שכן אלו כבר "אזלו". במקביל, נוכח הירידה בעלויות הציוד וההקמה, ולאור השיפורים הטכנולוגיים, נוצרה מציאות המאפשרת לנו לעשות שימוש עצמי באותו חשמל שמופק על ידי המתקנים הסולאריים, ללא מכירתו לחב' החשמל תמורת תעריפים מובטחים". דוידוביץ' הוסיף "חיפשנו וזיהינו מוקדם, את המגמה הבאה בשוק האנרגיה הסולארית בישראל. זוהי הפעם הראשונה במרחב הכלכלי הסולארי, שירידת העלויות פותחת פתח להקים מערכות סולאריות לצריכה עצמית של חשמל, והתחשיבים, אפילו הזהירים והשמרניים, מראים כדאיות כלכלית מובהקת. ביתר פירוט, הפרויקט נושא תשואה של כ-15% כמעט בכל מיקום ברחבי הארץ. מובן שצריך להיות מאד יעילים, ממוקדים, חסכנים, ובעיקר – מקצוענים, בשלב ההצטיידות, ההקמה, והתפעול השוטף, כדי להגיע ולשמור על תשואות נאות אלו. עשרות רבות של קיבוצים עימם התקשרנו, ומאות מערכות שלנו המותקנות ומניבות ברחבי הארץ, מהוות הוכחה לכך.
ראוי להדגיש מספר זוויות נוספות של המגמה: 1. הפרויקט יביא להקמה ופיזור משמעותי של מוקדי ייצור חשמל ברחבי המדינה, באופן שבו גם אם תושבת תחנת כוח מרכזית או קו הולכה מרכזי, עקב תקלה או תקיפה מכוונת, יוכל כל יצרן מקומי להמשיך לייצר עבור עצמו את "מנת הברזל" החשמלית לה הוא זקוק, גם בעיתות חירום. 2. הפרויקט יגביר את נפח ייצור החשמל ה"נקי" וה"ירוק", ויסייע למדינה לעמוד ביעדים שקבעה לעצמה בעניין זה. 3. הפרויקט אינו מבוסס על תלות של המקימים והמממנים, בהתחייבות תשלום של חב' חשמל, ומבחינה זו יש פיזור סיכונים של המקימים והממנים גם יחד. 4. ייצור עצמי של "מנות ברזל" של חשמל בחצרו של הצרכן עצמו, יביא גם חיסכון בעלויות התשתית וההולכה, בהשוואה למקובל כיום במדינה; 5. המתקנים מתוכננים על גגות בלבד, ולא יהוו גורם "מתחרה" על שימוש בקרקעות פנויות, המיועדת לכל ייעוד אחר, וגם מבחינה זו הפרויקט הינו "ירוק" לחלוטין. 6. הטכנולוגיות החדשות בתחום, ההולכות לכיוון של אגירה במצברים יעילים, יסייעו להשתמש בחשמל סולארי גם בשעות חושך, ויגבירו את יכולת הניצול של המערכת".