דו"ח מבקר המדינה תוקף בחריפות את נתג"ז וקובע כי לא עמדה בסטנדרטים של מנהל תקין ומוסיף כי לא לקחה אחריות על מפגעי בטיחות שנעשו בתחום אחריותה
דו"ח מבקר המדינה "נתג"ז פועלת במשך שנים ללא רישיון עסק"
הנחת צינור הולכה לגז טבעי – צילום: נתג"ז
דו"ח מבקר המדינה שפורסם היום מבהיר כי חברת נתג"ז פעלה באופן בעייתי למדי בכל הקשור למחויבויותיה בנושאי מכרזים והתקשרויות עם חברות שונות. כמו כן, מציין המבקר כי במשך כל שנות פעילותה, פעלה החברה ללא רשיון עסק. משרד המבקר בדק 25 התקשרויות שנבחרו באקראי מבין אלה שביצעה החברה בשנים 2008-2011. היקפן הכספי של ההתקשרויות שנבדקו הסתכם בכ-88 מיליון ש"ח, וברובן נמצאו ליקויים.
בין השאר כותב המבקר כי העובדה שנתג"ז ניסתה לפטור עצמה מהתקשרות ממכרז פומבי – אינה ראויה. לדעת משרד המבקר ניתן למנוע הגשת הצעות "בידי גופים שאינם ראויים ואינם מתאימים לכך" באמצעות קביעת דרישות מוקדמות ענייניות (תנאי סף) במכרז פומבי. מתן פטור ממכרז פומבי להתקשרויות אלה פוגע בעיקרון של שוויון הזדמנויות, שכן הדבר מצמצם את מספר המועמדים הפוטנציאלים ולא בהכרח מביא לבחירת המועמד הטוב ביותר לחברה.
בהמשך דבריו עוקץ המבקר את נתג"ז וקובע כי החברה מבצעת התקשרויות שלא הובאו לאישור ועדת המכרזים והתקשרויות שוועדת המכרזים אישרה רק בדיעבד. כמו כן, תכולת העבודה וההיקף הכספי של כמה מן ההתקשרויות היו גדולים מאלה שנקבעו בהסכמים בשל תכנון לקוי. לסיכום קובע המבקר כי על נתג"ז לשפר את סדרי ביצוע התקשרויותיה כדי להשיג את התנאים ואת המחירים המיטביים ולאפשר שוויון הזדמנויות לספקים, לקבלנים ולנותני שירותים בכוח.
אלא שבכך לא תמה הביקורת. במסמך נפרד מפרט הדו"ח את הבעיות הבטיחותיות של נתג"ז ובהן מאשים המבקר את החברה בכך שלא דיווחה על תאונות סביבתיות המסוכנות לסביבה וכן לא עדכנה את רשות הגז במפגעים הקיימים. בין השאר נמצאו ליקויים באופן תפקודה של נתג"ז גם בנושא השמירה על הבטיחות בקווי ההולכה ובמתקני הגז הטבעי. החברה לא הפיקה לקחים מאירועי הבטיחות שבדק משרד מבקר המדינה, ועליה לפעול למניעת תקלות במתקני הגז הטבעי. כמו כן, על נתג"ז וחברת החשמל לבצע את הנדרש כדי לקבל היתר מתוקן ורישיון עסק.
"על החברה להקפיד על תיעוד אירועי הבטיחות, על הפקת הלקחים מהם ועל יישומם כדי להבטיח פעילות סדירה של משק החשמל, התעשייה הכבדה, תעשיות הכימיה והפטרוכימיה ושמירה על חיי אדם" מוסר המבקר "בכלל זה על החברה לעדכן את נוהלי הבטיחות ונוהלי העבודה ולהטמיעם בקרב עובדיה באמצעות הדרכה ואכיפה. על רשות הגז לשפר את המעקב והפיקוח לגבי פעילות החברה בתחום הבטיחות, תפקיד שהוטל עליה על פי חוק ומתחייב מתנאי הרישיון שניתן לנתג"ז".
לסיכום, כותב המבקר כי העובדה שבמשך שנים אפשרה רשות הגז להזרים גז טבעי ללא אישורי הזרמה והפעלה תקפים וללא רישיון עסק מעידה על אזלת יד בטיפול בנושא ועל אי-קיום הוראות החוק. משרד מבקר המדינה מעיר לרשות הגז, לחברת נתיבי הגז הטבעי ולחברת החשמל כי עליהן למצוא דרך לתיקון מצב לא סביר זה ולגבש מתווה לביצוע הפעולות הנדרשות לקבלת רישיונות תקפים בלוח זמנים קצר.
תגובת נתג"ז לדו"ח המבקר
"החברה בוחנת בעיון את תכני הדוח ושמחה לגלות כי על אף פעילותה האינטנסיבית והענפה, נתגלה מספר מצומצם של ליקויים לכאורה. החברה יישמה וממילא מיישמת באופן שוטף את רוב ההמלצות הקיימות לגביה בדוח. ראוי לציין, כי בשמונה שנות פעילותה, החברה הקימה כ- 450 ק"מ של מערכת הולכה ארצית לגז טבעי, אליה מחוברות 8 תחנות הכוח מהגדולות בישראל, מפעלי תעשייה רבים ובקרוב גם תחנות כוח פרטיות חברות חלוקה אזוריות לגז טבעי. בנוסף, בימים אלה החברה נמצאת בעיצומו של הקמת פרויקט המצוף הימי – מן הפרויקטים המורכבים שבוצעו במדינת ישראל בתחום האנרגיה, אשר צפוי להסתיים במהלך חודש נובמבר. הקמתה ותפעולה של מערכת הולכה כה מורכבת לגז טבעי, העומדת בתקנים ישראליים ובינלאומיים מחמירים ביותר בהיבט בטיחות ואיכות סביבה, ובעלת 99.90% אמינות אספקה מיום הפעלתה, הוא הישג חסר תקדים, בכל קנה- מידה. במידה ובמהלך העשייה המבורכת והאינטנסיבית הזו, נמצאו מספר ליקויים שטרם תוקנו, החברה תפעל לתיקונם".
שכחתם כמה דברים נוספים מדו"ח המבקר:
רק לפני כמה ימים רשות החשמל "הסבירו" לנו שהכנסת אנרגיות חדשות תעלה למשק 15 מיליארד שקל עד שנת 2020. ובכן, היום המבקר "גילה" לנו כמה דברים מפתיעים לגבי יעילות חח"י בחשמל קונבנציונלי:
1. חח"י (במודע) לקחה מהציבור סכום של לפחות 3.5 מיליארד שקל (באחד האתרים
אף דובר על 5 מיליארד שקל) לטובת מימון הטבות שכר ופנסיה לעובדיה.
2. הסתמכות בעיקר על גז טבעי כמקור לחשמל זה דבר מסוכן (לא צריך לעבור את
ה-50%, כרגע אנחנו בדרך למשק חשמל שיבוסס על 70% גז).
3. חח"י לקחה על עצמה התחייבויות כספיות (אג"ח) יעמיס מאות מליוני שקלים
(לפחות!) על צרכני החשמל בכל העשור הקרוב.
4. ותזכורת קטנה: חח"י גם לקחה הקיץ "מתנה" של 2.5 מיליארד ש"ח ממשרד האוצר.
מישהו בדק כמה העבודה "היעילה" של חח"י תעלה למשק הישראלי עד שנת 2020?!?!?!
קואליציה יציבה של מנהלים כושלים, בחח״י, רשות חשמל ומשרד האנרגיה לא יכולה להוציא
החלטות טובות יותר מתחת ידיה.
להוסיף לזה את הגאון שטייניץ שמספר לנו על יון וספרד בשעה שמצבנו לא יותר טוב.
ההבדל היחידי שאצלם הגרעון על השולחן ואצלנו הוא מונח מתחת לשולחן בתשלומי
שוחד לחח״!
אפשר רק לקוות שאחרי הבחירות נשתחרר מעולם של הנכשלים.