הבחירות בארה"ב נוסבות על נושאים רבים המעניינים את האמריקאים. אך הסוגיה העיקרית היא על כלכלת הפנים הנמצאת במשבר ויצירת מקורות תעסוקה. שני המועמדים רואים בתחום האנרגיה תחום שאותו יש לפתח ברמה הפדראלית ולאו דווקא ברמת המדינות החברות באיחוד, אולם שני המועמדים מסתכלים על שוק האנרגיה בעיניים שונות לחלוטין
למה התקנות סולאריות בארה"ב יקרות ב-45% מגרמניה?
הבחירות בארה"ב מתנהלות סביב נושאים רבים המעניינים את האמריקאים. אך הסוגיה העיקרית היא על כלכלת הפנים הנמצאת במשבר ויצירת מקורות תעסוקה. שני המועמדים רואים בתחום האנרגיה תחום שאותו יש לפתח ברמה הפדראלית ולאו רק ברמת המדינות השונות, אולם שני המועמדים מסתכלים על שוק האנרגיה בעיניים שונות לחלוטין. לקראת הבחירות, מעבדת לורנס ברקלי פרסמה מחקר מרתק המשווה בין התעשייה הסולארית האמריקאית ותעשיית הסולאר בגרמניה.
על פי המחקר האמור, עלות וואט בהתקנה ביתית בגרמניה עולה בממוצע 2.8$/וואט – 45% יותר זול מוואט ממוצע בארה"ב. חשוב לציין שמחירי ההתקנה בארה"ב משתנים בצורה משמעותית בין מדינה אחת לשנייה וכן לפעמים בין מחוז למחוז בתוך המדינות עצמן, כך שבפועל ישנם מקומות שבהם עלויות ההתקנה זהות לאלו בגרמניה, אך באופן ממוצע וכוללני, הפרשי המחירים עצומים.
אחת משאלות המחקר שהחוקרים התמקדו בהן היא מדוע? מחירי הפאנלים מאוד דומים ונקבעים על פי שוק גלובאלי. המחקר מאיר שלוש סיבות עיקריות המעידות יותר מכל על חשיבות החשיבה לטווח ארוך בקביעת מדיניות.
הגודל כן קובע
על פי המחקר, הקיבולת הכללית המותקנת והמתוכננת משפיעה על מחירי השוק, ולארה"ב קרוב ל-20% מהקיבולת הגרמנית (7.5 טרה וואט בגרמניה לעומת 1.9 טרה וואט בלבד בארה"ב). במגזר הביתי, גרמניה התקינה פי 2.5 התקנות סולארית ב-2011 ממה שהותקן בארה"ב. כותבי המחקר קובעים שקיבולת ההתקנה משפיעה על מיומנת החברות המתקינות ועקומת למידה המייעלים חברות בכל שלב בהליך הקמת מתקנים סולאריים. החל מהפנייה ללקוח הפוטנציאלי ועד ייצור הקוט"ש הראשון. בגלל מיעוט יחסי של התקנות, עקומת הלמידה של חברות אמריקאיות קהה יותר, מה שמביא לשיטת החוקרים לייקור של קרוב ל50% בקוט"ש סולארי אמריקאי לעומת קוט"ש גרמני.
על פי מחברי הדו"ח, לקח המדיניות הוא ברור. מדיניות עידוד שוק ותעשייה המפתחת את הכלכלה ואת הניסיון של החברות הסולארית מחזיר את עצמו בהפחתת מחירים וריבוי התקנות.
תוספות קטנות מטפחות חשבון גדול
בעוד חברות התקנה גרמניות משלמות כמעט את אותו מחיר עבור פאנל סולארי – מחיר הנקבע בזירה הגלובלית – חברות התקנה גרמניות משלמות הרבה פחות הוצאות עקיפות הקשורות בהתקנת מתקנים סולאריים. עלויות הקצה של לקוח גרמני נמוכות בהרבה. החל ממחירי הרכישה, מחירי הרישוי, מיסוי נמוך יותר על רווחי אנרגיה סולארית וייתכן שמתח הרווחים שלהן בכל התקנה נמוך יותר.
על פי הדו"ח, נציגי התעשייה הסולארית צריכים לפעול בשני מישורים על מנת להשוות את התנאים לתנאי השוק הגרמני. על החברות הסולאריות עצמן לצמצם במעט את מתח הרווחים שלהם מחד, ואילו על הלוביסטים מוטלת המשימה להפחית מיסים ועלויות רישוי – שני גורמים המייקרים את ההתקנה האמריקאית אל מול מקבילתה בגרמניה.
מדיניות אנרגיה לאומית
בעוד לכל המתקנים הסולארים בארה"ב ניתן אשראי מס בגובה 30%, תמריצים מקומיים ברמת המדינות שונות מאוד אחת מהשנייה ויוצרות טופוגרפיה עסקית בלתי מאוזנת בתוכה על היזמים לפעול. לעומת זאת, בגרמניה יש תמריץ פדראלי לאומי אחד קבוע – תעריף ההזנה (FiT). למרות שחיקת תעריף ההזנה בשנים האחרונות, התהליך שנוצר הוא הורדת מחירים של החברות המתקינות על מנת להמשיך ולמשוך לקוחות. הדו"ח אינו קורא ליישום מדיניות סולארית פדראלית אמריקאית אולם מעיד שהמצב כיום הכולל את המדיניות הפדראלית שאינה מספקת ועוד יוזמה עצמאית של כל מדינה (מה שיוצר 50 שווקים שונים בעלי אופק השקעה שונה) אינו יעיל לארה"ב ברמה הלאומית פדראלית.