מזכיר האנרגיה של האיחוד האירופאי הביע את זעמו כנגד ענקית האנרגיה הרוסית וטען כי היא פועלת באירופה כבתוך שלה
מזכיר האנרגיה של האיחוד האירופאי "דורשים מגזפרום מחיר הוגן לגז"
ראש ממשלת ליטא, אנדריוס קוביליוס, התבטא באופן חריף כנגד מדיניות יצוא ותמחור הגז של "גזפרום" לאירופה. בדברים שנשא במהלך כנס אנרגיה של המדינות הבלטיות הבהיר קוביליוס כי בניגוד למתרחש כיום, על ספקי הגז של אירופה יש לפעול בשקיפות במסגרת חוקי התחרות של האיחוד ועקץ את "גזפרום" כשרמז לכך שחוקי התחרות חייבים לחול גם עליה.
בהמשך אמר קוביליוס כי כיום יש שתי ספקיות גז מרכזיות לאירופה. "רוסיה ונורבגיה מייצאות בערך את אותה הכמות לאירופה אך בעוד שנורבגיה מקבלת עליה את חוקי האיחוד, הרי שרוסיה מסרבת לעשות זאת. מעולם לא שמעתי נציגי ממשל נורבגים או נציגי חברות נורבגיות שמסרבים לקבל את תנאי האיחוד" אמר קוביליוס "אני מקווה ומאמין שגם גזפרום ורוסיה יעמדו בתנאים אלו בסופו של דבר".
גונטר אוטינגר, מזכיר האנרגיה של האיחוד האירופאי הביע גם הוא תרעומת על דרכי ההתנהלות של גזפרום והבהיר כי "מחירי הגז חייבים להיות שווים בכל אירופה. אנחנו צריכים להמנע ממצב שבו במדינות שונות יהיו מחירים שונים. לא יכול להיות שמחירי הגז בברלין או פאריז יהיו זולים משמעותית מהמחירים בווילנה". אמר המזכיר.
בהמשך דבריו הבהיר אוטינגר כי הוא מבין את הצעדים שכל נשיא וראש מדינה יעשה בכדי להגן על החברות הממשלתיות שברשותו אך דבר זה אינו מצדיק את התנהגותו של ולדימיר פוטין שפועל באירופה כאילו הייתה גן המשחקים שלו. "בגזפרום חייבים להבין שהם חלק מהשוק האירופאי וככאלו הם חייבים לעמוד בסטנדרטים שלו. גם קטאר ואלג'יריה מבינים את זה טוב מאד".
בכדי לעדן את דבריו הוסיף אוטינגר כי רוסיה היא השותפה החשובה ביותר למשק האנרגיה של אירופה ולכן כה חשוב לאיחוד לעמוד בקשרים טובים עם "גזפרום". עם זאת, הבהיר כי "מטרת האיחוד הוא לספק אנרגיה באופן שוטף ובטוח. המטרה הזו תושג רק על ידי שיתוף פעולה בין כל הגורמים הרלוונטיים".
דברים אלו נאמרים על רקע החקירה שנפתחה כנגד "גזפרום" על ידי האיחוד האירופאי שתבדוק היתכנות של הפרת חוקי ההגבלים העסקיים, מניעת תחרות, יצירת תלות אירופאית בספק הרוסי והצמדה לא הוגנת של תעריפי הגז למחיר הנפט. החקירה מכסה את אספקת הגז הטבעי למרכז ומזרח אירופה – פולין, צ’כיה, סלובקיה, הונגריה, בולגריה, אסטוניה, ליטא ולטביה. חברות הנמצאות אשמות בהפרת כללי ההגבלים העסקיים באיחוד האירופי יכולות להיקנס בהיקף של עד 10% מסך המכירות השנתיות.