עיריית נתניה יצאה במבצע לחיסכון אנרגטי כשהתקינה טורבינות רוח ועמודי תאורה סולאריים מתקדמים בעלי תאים גמישים. החיסכון בשלב הפיילוט: עשרות אלפי שקלים בשנה
תאורת העתיד: פאנלים סולאריים גמישים וטורבינות רוח קטנות
על-פי נתוני מרכז המחקר של הכנסת בפברואר השנה עולה כי כ-45% מהחשמל הנצרך במגזר הרשויות המקומיות משמש להפעלת מערכות תאורת חוץ: תאורת רחובות, הארת שטחים ציבוריים ורמזורים. על-פי נתוני המרכז לשלטון מקומי, פוטנציאל ההתייעלות בצריכת חשמל מתאורת חוץ נאמד בכ-30% לשנה. בעיר נתניה הפנימו את המסר הזה והחלו להעביר את תאורת הרחוב שלהם למצב חסכוני יותר. רק בשנה האחרונה הותקנו בעיר פרויקט תאורת לדים לבקרה ומערכת חישה נוספת שיודעת להפחית ולהגדיל את כמויות התאורה בהתאם לנוכחים בסביבה.
כעת מתברר כי בנתניה שוקדים על שני פיילוטים נוספים שקשורים בהתייעלות אנרגטית בתאורת הרחוב. ירין ילוז, מנהל של חברת "פאוור לייט" הישראלית היה האחראי להטמעת מערכות התאורה החסכוניות וכעת הוא מביא בשורה נוספת לעיר בדמותם של טורבינות רוח ליצירת תאורה ועמודי תאורה פוטו וולטאים ייחודיים שיפיקו חשמל לרחובות העיר.
הפרויקט הראשון שיכלול טורבינות רוח ימוקם בסמוך לקו הטיילת של העיר. "זוהי מערכת שבראשה יש שבשבת דקורטיבית שנראית כמעין ספירלה (ראו בתמונה למעלה- א.ש.) שיושבת מעל ראש העמוד בגובה של 12 מטר" מסביר ילוז "השבשבת הזו זקוקה לממש מעט רוח בכדי כדי להסתובב ולהפיק חשמל. בחלקו התחתון של העמוד יש מצברים שאוגרים את האנרגיה ובעזרת ברק הם פורקים את האנרגיה בשעות החשיכה".
בשלב ראשון יותקנו 3 יחידות בעיר. כל יחידה כזו מספקת 600 וואט, סכום הגדול כמעט פי שלוש מפנס רחוב בודד. במקרה שטורבינות אלו יוכיחו יעילות והצלחה, יוגדל הפרויקט למקומות נוספים בעיר. לאחורנה קיבל ילוז הזמנות דומות גם מעיריית אילת שהבינה את הפוטנציאל החסכוני שבטורבינות הרוח.
פרויקט נוסף ומסקרן לא פחות של "פאוור לייט" הם עמודי תאורה פוטו וולטאיים שייחודם נוגע בכך שהפאנלים הסולאריים הופכים לחלק אינטגרלי מעמוד התאורה ולמעשה מהווים את חומר הגלם החיצוני שלו. "בעבר הייתה התנגדות גדולה של מהנדסי ערים ואדריכלי נוף כנגד השימוש בפאנלים סולאריים בעמודי תאורה מכיוון שהם לא התאימו לסביבה. היות ואני מאד אוהב את תחום ההתייעלות האנרגטית – חיפשתי פתרון שיתאים לכל הבעיות האלו. מצאתי תא פוטו וולטאי ש'פיליפס' פיתחו. על בסיס הפטנט הזה נוצרו תאים גמישים בכל מיני וריאציות כאשר אחת היצרניות יצרה עמוד שמשולבים בו תאים פוטו וולטאיים בשני השליש העליונים שלו. במהלך היום סופגים התאים את אור השמש ובלילה פורקים אותה על ידי בקר".
מהן עלויות החיסכון שבהתקנת העמודים הללו?
"ברמה המיידית יש פה חיסכון בעלויות ישירות של הקמה. בחישוב גס אפשר לומר שכל פרויקט הקמה כזה היה יכול לעלות משהו כמו 10,000-12,000 שקל. לאחר מכן צריך לחשב את העלות העקיפה שעומדת על 2800-3200 ₪ לשנה עבור פנס בודד. לשיקלול הזה צריך להוסיף גם רווחים נוספים שנובעים מביטול הצורך האחזקה שוטפת באופן תדיר, כולל החלפת ציוד ומשנקים".
בשנת 2009 צריכת החשמל במגזר הרשויות מקומיות עמדה על כ-2.5 מיליארד קילוואט/שעה, המהווה כ-15% מצריכת האנרגיה בסקטור הציבורי-מסחרי, וכ-5% מצריכת החשמל במשק. באם ימשיכו ברשויות המקומיות להתעניין ולהשקיע בפרויקטים חדשניים דוגמת אלו שמציעה חברות כמו "פאוור לייט", יעדים סביבתיים של חיסכון אנרגטי יכולים להפוך מחזון אנרגטי למציאות ממשית.
מעונין באינפורמציה של מערכת משולבת סולארית/רוח (עשרות יחידות)