בנימין נתניהו, יובל שטייניץ, סטנלי פישר, גלעדן ארדן ושלי יחימוביץ'. מהי דעתם של חברי הכנסת בסוגיית ייצוא הגז? כל התשובות בפנים
מי בעד ומי נגד ייצוא הגז: מפת הדעות של מקבלי ההחלטות
צילום: לע"מ
סוגיית ייצוא הגז היא אולי הבוערת ביותר בתחום משק הגז הטבעי שצמח בישראל בשנים האחרונות. ועדת צמח, שאמורה לפרסם את מסקנותיה הסופיות בימים הקרובים, עתידה לכלול המלצות גם בתחום זה. עד שתעשה זאת ביקשנו במערכת "תשתיות" להביא בפניכם את דעותיהם של מקבלי ההחלטות. מפרסומים בכלי התקשורת וציטוטים שניתנו בשלל ראיונות עולה כי ייצוא הגז מקבל דחיפה מסיבית ממרביתם של מקבלי ההחלטות. עם זאת, ראוי לציין כי בכתבה זו מובאים רק ציטוטים של הפוליטיקאים וראשי המשק בעוד שנציגי ארגונים אזרחיים וסביבתיים מתנגדים לרוב לייצוא הגז. כאמור, אלו הקולות הבכירים שמרכיבים את מפת הדעות בכל קשור לייצוא הגז הטבעי מישראל.
בנימין נתניהו, ראש הממשלה: הביע לא פעם בדיונים סגורים את דעתו בעד ייצוא הגז. בין השאר רואים בלשכת ראש הממשלה יתרון בהקדמת יעד ייצוא הגז לשנת 2018 למרות שמרבית חברי וועדת צמח לא רואים בכך יעד ריאלי. כמו כן, נציג משרד רוה"מ בועדת צמח קידם את רעיון הייצוא דרך קפריסין תוך כיפוף המלצות דו"ח הביניים שהוגשו זה מכבר. בנוסף, הגדירו אנשי רוה"מ את ייצוא הגז כנכס אסטרטגי של מדינת ישראל לטובת יצירת יחסים מדיניים עם הודו וסין.
יובל שטייניץ, שר האוצר: אנשי האוצר ושטייניץ בראשם סבורים כי ייצוא הוא מהלך הכרחי וזאת בכדי למקסם את הערך הכלכלי של הגז. כמו כן סבורים במשרד כי כי אין טעם לשמור גז מעבר לכמות המספיקה לצרכי המשק ל-25 שנה. סיבה נוספת שמעניקים באותר לטובת הייצוא הוא עידוד המשקיעים. לטענת המשרד, ברגע שיוטלו קשיים על מנגנוני ייצוא, המשקיעים יברחו ונכסי הגז יישארו ללא מפתחים.
עוזי לנדאו, שר האנרגיה והמים: בדומה לראש הממשלה, סבור לנדאו כי ייצוא הגז משמעותי כנכס אסטרטגי למדינה, הן מבחינה כלכלית והן מבחינה גיאו פוליטית. בדבריו שצוטטו במהלך ועידת מידע כנסים לתשתיות ישראל 2012 אמר השר כי "לקראת שלום שאני מאמין שיהיה כאן בעתיד, צריך לבנות אמון. את האמון הזה ניתן לבנות באמצעות פרוייקטים כאלה שישדרגו את יחסינו המדיניים. כשמדובר על ייצוא, אני לא מדבר רק על ייצוא גז, או על גיבוי ייצור החשמל שלנו. זה יאפשר לנו למכור חשמל ומים מותפלים לשכנותינו. במזרח התיכון המיטלטל משק הגז הישראלי יכול להיות עוגן של יציבות כלכלית ופוליטית".
גלעד ארדן, השר להגנת הסביבה: המשרד להגנת הסביבה מהווה קול אופוזיציוני בולט אל מול שאר הגורמים הדנים בנושא. השר ארדן אף הציג עמדה ברורה שלא להצהיר על מסקנות בסוגיית הייצוא עד שיתבררו כמויות הגז הנמצאים במאגרים ובבארות. על פי דעתו של השר, אין למהר בהחלטות כה דרמטיות לעתידה של המדינה וכן יש לבחון לעומק את צרכיה האנרגטיים של המדינה ביחס לעובדה כי היא אי אנרגטי שאמור לספק את צרכיו לעוד עשרות בשנים.
שלי יחימוביץ, ראש מפלגת "העבודה": יחימוביץ, שידועה בדעותיה הסוציאליסטיות הביעה תמיכה בשר ארדן וכתבה בעמוד הפייסבוק שלה כי "צודק השר לאיכות הסביבה, גלעד ארדן, כשהוא מתנגד לכוונת הממשלה לאפשר יצוא נרחב של הגז הטבעי. המטרה הכלכלית, החברתית והביטחונית הראשונה במעלה של מדינת ישראל היא להשיג עצמאות אנרגטית נרחבת לצרכי תעשייה, תחבורה, ביטחון ומשקי בית. ייצוא הגז הוא אך ורק כדי להשיג רווח מיידי יוריד את כדאיות הטמעת הגז הטבעי בישראל, וישאיר אותה בלי עתודות אנרגיה. זה שיקול צר ורדוד של רווח מיידי, בעיקר ליזמים פרטיים, על פני חזון העצמאות של מדינת ישראל ורווחת אזרחיה.
סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל: עמדת הבנק תומכת בעמדת האוצר שקובעת כי הייצוא יועיל לישראל בכל הקשור למצבה הכלכלי והאסטרטגי. עם זאת, פישר התבטא בעבר באופן סקפטי לגבי הייצוא של הגז ממאגר "לוויתן" ואמר כי "לא יהיה קל לייצא את הגז מ'לוויתן' – יצטרכו לבנות צנרת דרך יוון או איטליה בעלות של כ-8 מיליארד דולר, או שיצטרכו להנזיל את הגז וזה גם עולה המון כסף – לא ברור מה יעשו עם הגז ואם זה בכלל יהיה שווה".
דב חנין, יו"ר השדולה הירוקה בכנסת וח"כ מטעם חד"ש: הח"כ הירוק של הכנסת הביע התנגדות נחרצת כנגד ייצוא הגז ואף העלה הצעת חוק שמגבילה את ייצוא הגז מישראל. במסגרת ההצעה מבקש חנין, יחד עם חברי כנסת נוספים, להבטיח כי מאגרי הגז ישמשו ויישמרו לצרכים של מדינת ישראל למשך 50 שנה.
יוג'ין קנדל, חבר ועדת צמח: בחזונו של קנדל ישראל מאשרת את ייצוא הגז בכדי לקרוץ למשקיעים להמשיך ולפתח את שדות הגז השוכנים באזורינו. במהלך כנס שיתוף הציבור של ועדת צמח בו נכח אמר קנדל כי "אם לא ניתן לייצא גז טבעי לא נוכל להבטיח פיתוח מאגרים חדשים, מהם יגיע הערך לבעלי המאגרים וליזמים. אחרי שענינו על זה אנחנו רוצים לוודא שתהיה פה הזדמנות כלכלית גם לשוק המקומי וגם לתעשייה. השיטה לעשות את זה היא ליצור תנאים יחד עם גופים זרים להם ניסיון בינלאומי בייצוא גז, ולכן צריך מבחינת הממשלה לתת ליזם את כל התנאים שלא יצטרך לחפש או לבקש מהממשלה גישה לכל היכולות".
גם אני נגז ייצוא הגז
התנועה הירוקה: חד משמעית נגד.
לידיעת הבוחרים בבחירות הבאות!