בית המשפט בדרום קוריאה הרשיע ביום חמישי את יו"ר תאגיד האנווה, קים סואנג-יואן ושלח את היו"ר לארבע שנות מאסר- עונש חמור מהרגיל למנהיגים עסקיים במדינה. ההערכה היא כי פסק הדין מדגיש את סוף תקופת הסנקציות הקלות למפירי חוק מתוך התאגידים המשפחתיים (המכונים "צ'איבול").
יו"ר תאגיד האנווה נשלח לארבע שנות מאסר באשמת מעילה והפרת אמונים
בית המשפט בדרום קוריאה הרשיע ביום חמישי את יו"ר תאגיד האנווה, קים סואנג-יואן ושלח את היו"ר לארבע שנות מאסר- עונש חמור מהרגיל למנהיגים עסקיים במדינה. ההערכה היא כי פסק הדין מדגיש את סוף תקופת הסנקציות הקלות למפירי חוק מתוך התאגידים המשפחתיים (המכונים "צ'איבול"). התאגידים אמנם הובילו את הכלכלה הדרום קוריאנית והפכו אותה לכלכלה הרביעית בעצמתה באסיה, אך בכל אותה עת הואשמו באחריות תאגידית נמוכה והשפעה פוליטית עצומה.
האנווה נחשבת לתאגיד העשירי בעוצמתו בקוריאה הדרומית וכוללת חברת ביטוח וזרוע פיננסית, וכן זרוע סולארית מתפתחת, המייצרת כיום תאים, פאנלים ומודולים וכן חברות לעיבוד סיליקון. החברה מיצבה את עצמה כספקית שירות מלא לייצור מודולים פוטו ולטאיים – החל משלב עיבוד הסיליקון ועד הפאנל המוגמר.
בית המשפט המחוזי במערב סיאול קבע שהיו"ר סואנג-יואן, שנחשב בעיני הנהלת הקונגלומרנט כ"אלוהים" ו"מושא ללויאליות ללא פשרות" ניצל שלוחות של התאגיד ל"תמיכה בלתי הוגנת" של חברות שהיו בבעלותו, כמו גם בני משפחתו שהשתמשו בשמות מזוייפים במסמכי תאגיד. "כאחד מבעלי השליטה בקבוצת האנווה הנאשם גלגל את אחריותו לדרג העובד ולא הביע שמץ של חרטה. בהתחשב בעובדות הללו, עליו להיענש בחומרה" קבע השופט סיאו קיונג-הוואן בבית המשפט המלא מפה לפה. קים, בן ה-60, נלקח לבית הסוהר לריצוי עונשו מיד אחרי הקראת פסק הדין.
זו אינה הפעם הראשונה שקים נשפט ונכלא, לאחר בשבנת 2007 הוא נשפט ל-18 חודשי מאסר בעוון הכאת עובדי באר קריוקי שטען כי תקפו את בנו. מיד לאחר תחילת ריצוי העונש, בית המשפט קיבל את ערעורו שהעונש חמור מידי וביצוע בעונש נדחה בשלוש שנים.
דובר האנווה, קנג קי-סו אמר בהודעה מטעמו שהחברה תערער מיד על גזר הדין.
פסק הדין של קים, אשר גם נדרש לשלם קנס בגובה 4.51 מיליון דולר אמריקאי בעבר הפרת אמונים והאשמות שונות גרם לצניחה של 5% בשווי מניית האנווה.
שינוי מגמה בתרבות העיסקית של דרום קוריאה?
עבר תאגידי הצ'איבול, הסיכון האמיתי הוא שהפסיקה מיום חמישי מאותת על עונשים חמורים יותר הצפיים להינתן במשפטים המתקיימים כעת, כולל אחד הקשור לצ'אי טי-וון, מנכ"ל קבוצת SK – התאגיד השלישי בגודלו בדרום קוריאה, המואשם במעילה. בינואר השנה אמרו התובעים שצ'אי ואחיו ניצלו מעל 176 מיליון דולר מכספי הקבוצה לטובת השקעות פרטיות. ראשי תאגידים קוריאנים בעבר, כולל סמסונג, היונדאי, SK והאנווה הורשעו בעבר בפשעים, אך עד הפסיקה ביום חמישי, לרוב הנאשמים היו זוכים למשפטים ועונשים מושעים ובמקביל זכו לחנינות נשיאותיות.
סיבה נוספת שהפסיקה הגיעה בזמן רגיש, לפני הבחירות לנשיאות בדצמבר וקריאות של מפלגות האופוזיציה וציבור הבוחרים לשלוט בצ'איבולים – עסקי ענק שכוחם הכלכלי מאפשר להם מינוף פוליטי. בחודש שעבר, 23 מחוקקים ממפלגת השלטון השמרנית, הציעו לחסום את האפשרות של בתי המשפט לתת עונשים מאסר מושעים למורשעים בעבירות של מעילה, מרמה והפרת אמונים, תוך שהם משמיעים את קול הציבור הדרום קוריאני שמאס בקלות הענישה המגינה על טייקונים מקומיים שנמצאו והורשעו.