גם האקדמיה והממשל הופתעו: בזכות שימוש מרובה בגז טבעי רושמת ארה"ב ירידה של עשרות אחוזים בפליטת דו תחמוצת הפחמן. האוויר הנקי ביותר מזה עשרים שנה
ארה"ב: צניחה ברמת זיהום האוויר בעקבות המעבר לגז טבעי
הפתעה מעודדת: פליטת הפחמן הדו חמצני בשטחי ארה"ב הגיע לרמתה הנמוכה מזה עשרים שנה וזאת בשל זניחת אנרגיית הפחם לטובת הפקת חשמל מגז טבעי. המידע הפתיע גם את האקדמיה האמריקנית מכיוון שהשינוי נוצר לא בשל הכתבות רגולטוריות וממשלתיות אלא בעקבות תנודות שוק שהפכו את הדלק ליקר במיוחד ואת הגז הטבעי לזמין וזול יותר.
מייקל מן, ראש החוג ללימודי כדור הארץ באוניברסיטת פן האמריקאית, הסביר כי השינוי בצריכת הפחם צריך להתקבל באופטימיות זהירה והוסיף כי "אנשים מגיבים לנושאים של התחממות גלובאלית בעיקר דרך הכיס שלהם". בהמשך אמר מן כי המסר כאן ברור למדי. "אם תהפוך את מקור האנרגיה הירוק לזול יותר ממקורות מזהמים, תצליח להפטר מהמקורות המזהמים".
השינוי הגדול נובע, כאמור, מירידת מחירי הגז שהפך למצרך אטרקטיבי במיוחד בקרב האומה האמריקאית שנהנתה מירידת מחירים דרמטית בארבע השנים האחרונות. כך לדוגמא, אם בעבר הלא רחוק שילמו בארה"ב כ-8 דולר ליחידת גז אחת הרי שהיום המחיר נע באזור 3 דולר ליחידה.
גורמים בתעשייה ובממשלה הופתעו בעיקר מהמהירות שבה הושפעה כמות הזיהום ביחס לשינוי בהרגלי הצריכה. בשנת 2005 השתמשה ארה"ב בפחם עבור כ-50% מתעשיית החשמל שלה. על פי סוכנות האנרגיה האמריקאית (מעין גוף משנה של משרד האנרגיה האמריקאי) במרץ האחרון נרשמה ירידה של כ-34% בצריכת הפחם וזאת על רקע בדיקות שנערכו בארבעים השנים האחרונות.
יש לציין כי בעוד שכמויות החשמל מגז טבעי הולכות וגדלות בארה"ב, הרי שבמדינות אסיה דוגמת הודו וסין, השימוש בפחם ממשיך לצבור תאוצה ולהגדיל את זיהום האוויר באופן משמעותי. עם זאת, השינויים העולמיים במשק האנרגיה ומחירים אטרקטיביים של משאבי טבע דוגמת גז טבעי עלולות לשנות גם את הרגלי הצריכה בצדדים האחרים של העולם.