משרד האוצר מסרב לתמוך בהצעת התקציב המצומצמת של המשרד להגנת הסביבה שמבקשת לצמצם פליטת מזהמים לאוויר. דב חנין: נעשה כל מאמץ כדי שהצעה תעבור בקבינט
ח"כ דב חנין "נאבקים באוצר על תכנית להפחתת זיהום האוויר"
משרד האוצר מביע התנגדות נחרצת לתוכנית הלאומית להפחתת זיהום אוויר כחלק מ"חוק אוויר נקי" . החוק שאומץ על ידי הכנסת בשנת 2008 וביקש להוריד את רמות זיהום האוויר בכמויות ניכרות בכדי להוריד את רמת התמותה, יקוצץ באופן ניכר. כך למשל, בעוד שהתכנית המקורית לצמצום תחמוצת גופרית SO2 הייתה אמורה להפחית כ-86% הרי שבהסכם הנוכחי יופחתו 51% בלבד. תחמוצת הגופרית, כמו תחמוצות חנקן, חלקיקי 10 מיקרון וחלקיקים 2.5 מיקרון הם מהגורמים הבולטים ביותר למחלות ריאה ואחראים לבעיות נשימה. כעת, הם ימשיכו להיפלט ביתר שאת, וזאת על אף שחוק אויר נקי קובע כי הדבר אינו חוקי.
ח"כ דב חנין, שהיה מיוזמי החוק, אמר היום ל"תשתיות" כי "עמדת האוצר בנושא זה היא שערורייתית. אנחנו מנסים להלחם וליצור צעדים אופרטיביים בכדי ליצור מנגנונים שימנעו זיהום סביבה. באוצר מנסים להתנגד גם להצעה המצומצמת שהציגו במשרד להגנת הסביבה אבל אנחנו נעשה כל שניתן בכדי שאנשי הקבינט יצביעו בעד מניעת המשך הזיהום".
על פי החוק היו אמורים להנקט צעדים אופרטיביים ברורים בכדי למנוע יציאתו של אוויר מזוהם: עידוד שימוש בתחבורה ציבורית, קידום אנרגיות מתחדשות, עידוד השימוש בכלי רכב לא מזהמים, הטלת מס גבוה על דלקים מזהמים בתעשייה וייצור חשמל, קידום תוכנית להתייעלות אנרגטית, הפסקת התמיכה במפעלים מזהמים על ידי הממשלה ועוד. התוכנית המקורית ביקשה להפחית כ-70% את פליטת המזהמים משריפת דלקים וב-20% את פליטת החלקיקים שחודרים לריאות. התוצאה הייתה אמורה להביא לירידה משמעותית בתמותה כתוצאה מזיהום אוויר.
התוכנית המקורית של חוק אויר נקי אמורה הייתה לעלות כ-690 מליון שקלים אך בעקבות התנגדות האוצר עומד התקציב הנוכחי, בו ידונו מחר (ד') בקבינט על 225 מליון ש"ח. יצויין כי גם לתוכנית המצומצמת מתנגד האוצר בטענה כי "המשרד להגנת הסביבה צריך לממן את התוכנית ולא להטיל את האחריות על משרד האוצר". במשרד להגנת הסביבה טוענים כי הדברים שאומרים נציגי האוצר מנוגדים לסיכומים שהושגו עימם בעבר.
גדי קולקר מעמותת "מגמה ירוקה" שהייתה לאחת מהתומכות והיוזמות של חוק אויר נקי, מסר היום בעקבות הדברים כי "מעבר לחוסר ההומאניות שפוגעת בבני אדם, שטייניץ גם לא מתחשב בהפסדים הכלכליים למשק מהתחלואה והתמותה מזיהום האוויר. תמיכה מלאה בתוכנית לצמצום זיהום האוויר תחסוך למשק כסף תוך מספר שנים ותציל מדי שנה אלפי אנשים המתים כתוצאה מזיהום אוויר".