אנשי "מגמה ירוקה" יצאו בקריאה לצמצם הייצוא של הגז הטבעי מישראל והעלו דרישה לפרק הסמכויות של משרד האנרגיה בכל הקשור לקבלת ההחלטות בנושא
פעילי המחאה החברתית "להשאיר את הגז הטבעי בישראל"
צילום: מגמה ירוקה
סוגיית ייצוא הגז הטבעי הגיעה אמש גם אל פעילי המחאה החברתית. ארגון "מגמה ירוקה" הוציא אמש את נושא הגז הטבעי אל המרחב הציבורי בכדי להעלות לדיון את הנושא החם בו דנה ועדת צמח למדיניות הגז הטבעי. במהלך ההפגנה נשאו פעילי התנועה שלטים ובהם קראו "להשאיר את הגז הישראלי בישראל". דוברת התנועה מסרה ל"תשתיות" כי מדובר בקמפיין חדש המנסה לקדם את נושא הגז הטבעי בכל הקשור למחאה החברתית הסבירה כי "המחאה היא כלפי הטייקונים וכלפי הממשלה גם יחד. לא חדש לנו שנוצרים קשרים בין הון ושלטון שמשפיעים על קבלת החלטות שגויה".
במזכר ששיגרו ראשי התנועה נכתב כי בניגוד למתרחש במדינות מתוקנות שגזרו מסקנות לאחר אסון מקסיקו, הרי שבישראל כל קבלת ההחלטות מתרכזת במשרד האנרגיה והמים, דבר שמקשה על הפרדת הרשויות המתבקשת. עוד נכתב במזכר כי "אנחנו דורשים הפרדת רשויות בקבלת החלטות בנושא משק האנרגיה לפני שיקרה אסון. חייבים לדאוג שיהיה פיקוח על הקידוחים בים, לא לתת לתשובה ולנובל אנרג'י לעשות בים מה שהם רוצים. אם תשובה ושותפיו ייצאו את הגז הישראלי בשביל רווח מהיר הציבור הישראלי ייפגע, ימשיך לבזבז הון על דלק וחשמל, הוא ימשיך לנשום אוויר מזוהם מתעשייה ומתחבורה במקום אוויר נקי הנובע משימוש בגז טבעי ונקי יותר מנפט ומפחם".
המחאה הנוכחית מגיעה לאחר שאמש פורסם בסוכנות הידיעות "בלומברג" כי ישראל מחזיקה בשטחי הים שלה גז בעלות של כטריליון דולר. כמו כן נכתב בידיעה כי ישראל, לא תוכל ככל הנראה להתמודדד עם מלוא כריית המחצבים שלה. סוגיית הייצוא מהווה כיום את מרכז הכובד בכל הקשור להחזקת בעלי ההון את הקידוחים שכן לטענתם, ללא כמויות יצוא מספקת, לא תשתלם להם אופציית הקידוח. ממסקנות הביניים של ועדת צמח עלה כי יינתן אישור לייצוא על 50% אחוז מכל באר קידוח.