מצוקת הגז הטבעי שנוצרה בעקבות פיצוץ צינור המצרי והעיכובים בקבלת הגז בהספקים גדולים מהמאגרים מול חופי ישראל, הביאו את הממשלה להניע במלוא המרץ את תהליך הקמת התשתיות לקליטת והולכת הגז אל תחנות הכוח והתעשייה.
10 רשויות מקומיות הגישו עתירה לבג"ץ נגד הקמת מתקני הגז ביבשה
מצוקת הגז הטבעי שנוצרה בעקבות פיצוץ צינור המצרי והעיכובים בקבלת הגז בהספקים גדולים מהמאגרים מול חופי ישראל, הביאו את הממשלה להניע במלוא המרץ את תהליך הקמת התשתיות לקליטת והולכת הגז אל תחנות הכוח והתעשייה. אך תהליך זה נתקל כבר תקופה ארוכה בהתנגדות נחרצת של הרשויות המקומיות באזור חוף הכרמל הטוענות כי הקמת מתקני הגז בשטחן תפגע בהן קשות, החל מהפגיעה בנוף והורדת ערך הנדלן, דרך חשיפה למפגעים סביבתיים וכלה בסכנה לחיי אדם במקרה של תקלה או אירוע בטחוני.
10 רשויות מקומיות ובהן מטה המאבק של חוף הכרמל הגישו השבוע עתירה לבג"צ במסגרתה הם דורשים להכניס את חלופות הבנייה למתקני הטיפול בגז בים כחלק מהכנת תמ"א 37/ח. לטענת העותרים , החלופות לבניית המתקנים בים נעלמה מהתסקיר מסיבות אינטרסנטיות שלא בתום לב ואלו מציעות אלטרנטיבה ראויה מבחינה סביבתית.
העותרים דורשים להכליל את החלופה לטיפול מלא בים (ומתקנים קטנים ביבשה) ב"תפריט החלופות" לבדיקה במסגרת תסקיר השפעה על הסביבה אך אינן דורשות כי בג"צ יורה על עצירת הבדיקות הקיימות למתחמים יבשתיים. עם זאת, נטען כי סירוב המועצה הארצית, משרד האנרגיה ועורכי התוכנית, לבחון את החלופה הימית אינו סביר ומעמיד בסכנה את האדם, הסביבה ומשק האנרגיה.
על פי העותרים, המועצה הארצית לתכנון ובנייה נכנעה לדרישות משרד האנרגיה. "משרד אשר בחר להציג נתונים מגמתיים וחלקיים בפני חברי המועצה תוך הפעלת לחץ על חברי המועצה כי במידה ולא יעתרו חברי המועצה לדרישותיו משק האנרגיה ייפגע ולתושבי ישראל יגרם נזק בריאותי וכספי ניכר", כך לפי העותרים. לטענתם, ממשלת ישראל התערבה בהליך התכנוני והכתיבה למועצה הארצית את החלטתה מתאריך 1 במאי 2012 – תוך צמצום ניכר במספר החלופות שיבחנו לצורך האתרים היבשתיים.