אדר' ציבי שפרינגר נחשב לחלוץ בכל הקשור ללימודי אדריכלות סביבתית בארץ, כבר לפני 25 שנים נסע ללימודי תואר שני בבנייה מתחשבת אנרגיה בארה"ב.
ועידת תעשיית העתיד: הרצאת אדר' ציבי שפרינגר, יועץ לחברת ש.כהן "בידוד תרמי ככלי להתייעלות אנרגטית במבנים"
אדר' ציבי שפרינגר נחשב לחלוץ בכל הקשור ללימודי אדריכלות סביבתית בארץ, כבר לפני 25 שנים נסע ללימודי תואר שני בבנייה מתחשבת אנרגיה בארה"ב. "לפני 20 שנה הסתכלו עליי כמשוגע ולאחרונה אנשים מתחילים להבין את זה". הנושא המרכזי עליו דיבר שפריגר הוא הבידוד התרמי. על פי שפריגר, הבידוד הינו תנאי הכרחי לחמישה דברים. נוחות המשתמשים, שמירה על מאזן האנרגיה בבניין, חיסכון כספי משמעותי מאד, מניעת פגיעה בסביבה ומניעת הופעה של עיבוי ועובש בבניין. בהמשך הסביר כי כל חומר הוא למעשה חומר מבודד. "השאלה היא כמה הוא מבודד ואיך אנחנו מנצלים את זה. גם מתכת היא חומר מבודד. הדבר הזה נמדד במושג שנקרא מוליכות תרמית. למשל אלומיניום הוא מבודד בערך 200. לעומד צמר סלעים בערך 0.03.
עניין שני ומשמעותי ביותר הוא נושא העיבוי. אם נשים חומר מבודד ליד חומר לא מבודד, ייווצר עיבוי. כמו שקורה על חלונות עם מזגן. אנחנו רוצים ליצור מחסום אדים. שהתופעה תיווצר מחוץ לבניין. היום יש חובה לבידוד תרמי של בניינים. החוק הזה יצא ב-1980 ומכל מקום התקן הזה מה הדרישה מבית להתנגדות תרמית. ההתנגדות הזו נמדדת לפי מכפלה של עובי החומר חלקי ההתנגדות התרמית שלו. אם נקח חומר עם מוליכות תרמית מאד נמוכה, נשתמש בשכבה דקה כדי לקבל את אותה התנגדות תרמית.
חומרי בידוד מתחלקים על בסיס מליטה או חומרים פולימריים וסיבים. מהו חומר בידוד טוב? כזה שיש לו חומר בידוד טוב בעובי נמוך. ספיגות מים נמוכה. חומר שיכול ליצור רצף בבידוד. צריך לעמוד בפני תלישה או משיכה. שתהליך ייצורו לא פוגע בסביבה. בטיחות באש ועוד. צמר סלעים בוער מעל 600 מעלות. אין חומרים שיכולים להתחרות בזה. בבניה המסיבית משתמשים במזרונים שמתחברים כלוח אל הקיר שמייצר בידוד.
בהמשך דיבר שטריגר על סוגי הבנייה והתאמתה לסוגי הבידוד השונים. בישראל, הסביר יש שני סוגי בנייה. בניה מסיבית – הנפוצה בארץ במסגרתה מכניסים את צמר הסלעים מחוץ לבניין אפילו כשהוא כבר קיים ועומד עם מסמרות מיוחדות. כך אפשר להגיע לשיפור משמעותי. נשאלת השאלה האם עדיף בידוד חיצוני או פנימי. שטריגר מסביר שבאופן טבעי תמיד עדיף זה החיצוני, מכיוון שהפנימי מקטין את החלל, אבל לפעמים לא נותרת ברירה ומבודדים גם מבפנים. עוד שיטת בנייה שנהוגה: בתים מצופי אבן. שם יש שתי שיטות. השיטה הרטובה בה הבידוד הושם לרוב לפני האבן, מה שיצר פגמים. שיטה חדשה שעכשיו נכנסת היא שיטת הבנייה היבשה במסגרתה ציפוי האבן מנותק מהקיר. האבן נמצאת כממברנה המרוחקת מהקיר ובין לבין אפשר להכניס בידוד.